Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.
Mă numesc Matei Elena Roxana sunt medic rezident, anul I, în specialitatea cardiologie, lucrez la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca și am absolvit Liceul Teoretic I.C Vissarion.
1. Ați știut dintoteauna că vreți să urmați medicina? Ce v-a făcut să alegeți această ramură a medicinei?
În clasa a X-a m-am hotărât că vreau să devin medic, însă inițial, mă gândeam să mă pregătesc pentru Facultatea de Farmacie. Facultatea de Medicină nu este printre cele mai simple, știam încă de la început că este foarte mult de învățat, însă tocmai acest lucru m-a făcut să mă ambiționez și să îmi doresc și mai mult să îmbrățișez această meserie. Din punctul meu de vedere, admiterea reprezintă primul pas care îți demonstrează dacă ești sau nu pregătit să devii medic. Îmi place mult să ajut oamenii și să interactionez cu aceștia și de aceea am considerat că această meserie mi se potrivește foarte bine. M-am gândit și la faptul că nu mă văd niciodată la o facultate precum ASE, Drept sau Politehnică.
2. Când ați început să faceți practică în spital și cum a fost prima experiență?
Prima dată când am făcut practică în spital a fost în anul III de facultate, când am început stagiul de semiologie la Spitalul Sfântul Ioan. Îmi amintesc și acum cât de timizi eram cu toții și ce emoții aveam la prima anamneză. Însă, cu timpul aceste emoții au dispărut și am descoperit că îmi place foarte mult să ascult poveștile pacienților, de aceea mi-am ales o specialitate clinică.
3. Ce vi s-a părut cel mai greu când ați interacționat prima dată cu pacienții?
La început mi s-a părut destul de greu să realizez foaia de observație a pacientului, având în vedere că trebuia să aflu multe informații într-un timp scurt, iar de cele mai multe ori unii pacienți tind să devieze de la întrebările adresate de către medic și să își prezinte întreaga poveste de viață.
4. Care sunt principalele atribuții ale unui medic cardiolog?
Principalele atribuții ale unui medic cardiolog sunt: de a acorda asistență medicală de specialitate pacienților aflați în îngrijirea sa, de a informa în detaliu pacientul despre aspectele bolii, de a efectua un examen clinic obiectiv și de a stabili planul de investigații și terapie al pacientului conform schemelor de diagnostic și tratament. De asemenea, medicul cardiolog prescrie investigații paraclinice adecvate, repetate la diverse intervale de timp, dacă este necesar.
5. Ce calități ar trebui să aibă un medic cardiolog?
Din punctul meu de vedere, un medic cardiolog trebuie să fie empatic, responsabil, să aibă răbdare, să aibă abilități bune de comunicare, să fie organizat și conștiincios, calități pe care fiecare medic trebuie să le dobândească, nu numai medicul cardiolog.
6. Care este atitudinea cadrelor medicale față de medicii rezidenți?
Atitudinea cadrelor medicale diferă destul de mult, nu suntem pregătiți încă din facultate pentru ce va urma, adică munca de rezident, care constă și în multă birocrație. Sunt foarte mulți pacienți, iar timpul este limitat. Un rezident trebuie să vorbească cu pacientul, să îl consulte și să completeze o grămadă de hârtii. Tehnologia a avansat, însă, din păcate, nu și la noi în România.
7. Ați observat o reticență a pacienților față de medicii rezidenți?
Am avut stagii în multe spitale, însă nu am văzut pacienți care să fie reticenți față de medicii rezidenți. Sper să nu am experiențe de acest gen. Apreciez oamenii care au încredere în mine, deși sunt la început de drum și mai am multe de învățat.
8. Care sunt beneficiile acestei meserii?
Cele mai mari „beneficii” sunt, de fapt, satisfacțiile care vin odată cu experiența. Este un lucru minunat să știi că poți ajuta oamenii cu informațiile dobândite în toți acești ani de pregătire. Un alt beneficiu este acela că medicina presupune o pregătire continuă astfel încât mereu descoperi lucruri noi, informații noi, și ești într-o continuă dezvoltare, participi la diverse conferințe și congrese în țară și în străinătate, ai posibilitatea de a realiza stagii de pregătire în străinătate.
9. Ce legătură există între alimentaţie şi bolile de inimă?
În ultima perioadă, Organizația Mondială a Sănătății a acordat un interes deosebit cercetării bolilor metabolice datorită faptului că cele mai multe patologii cronice sunt corelate cu stilul de viață și alimentația, având, de asemenea, cel mai mare impact asupra sănătății publice. Îngrijorător este că principala cauză de mortalitate din România se datorează bolilor cronice netransmisibile reprezentate tocmai de bolile cardiovasculare.
Este cunoscut rolul stilului de viață în apariția bolilor cardiovasculare. Cu siguranță un stil de viață sănătos ne va proteja și ne va feri de apariția hipertensiunii și a bolii coronariene.
Recomand o dietă echilibrată, exercițiu fizic regulat, reducerea consumului de alcool, renunțarea la fumat, dat fiind că fumatul crește mortalitatea cardiovasculară cu 50%, risc direct proporțional cu numărul de țigări fumate.
10. Cum vedeți în acest moment situația sistemului medical din România? Ce ar trebui îmbunătățit după părerea dumneavoastră?
În acest moment, observ că sistemul medical are multe îmbunătățiri de făcut, însă este trist faptul că la noi în țară lucrurile se desfășoară foarte lent față de alte țări. Acesta poate fi îmbunătățit prin creșterea investițiilor, a bugetului alocat de la stat și prin recompensarea cadrului medical în concordanță cu rezultatele.
11. Ce îi sfătuiți pe viitorii medici care vor să profeseze pe secția de cardiologie?
În primul rând îi sfătuiesc să înceapă să învețe din timp pentru examenul de rezidențiat, examen destul de dificil și să nu se compare niciodată cu cei din jur pentru că fiecare are ritmul lui de a învăța. Să își păstreze motivația și perseverență pentru a obține un punctaj cât mai mare care să le asigure un loc în această specialitate. Și cel mai important, să fie siguri că își doresc această specialitate.
Citește și: INTERVIU Dr. Aniela Petrescu, medic specialist cardiolog, supraspecializat in imagistica cardiaca
Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.