Rezidențiatul cu și mai multe posturi scoase la concurs. Noul ministru al Sănătății: „Niciun absolvent care reușește să treacă pragul de 60% nu rămâne pe dinafară”

Rezidențiatul cu și mai multe posturi scoase la concurs. Noul ministru al Sănătății: „Niciun absolvent care reușește să treacă pragul de 60% nu rămâne pe dinafară”

În ciuda faptului că, în contextul numirii unui nou ministru al Sănătății, organizarea examenului de rezidențiat se afla sub semnul întrebării, în această săptămână, Ministerul Sănătății a transmis printr-o informare oficială că rezidențiatul va fi organizat în luna decembrie. Concret, în data de 8 decembrie va fi organizat concursul de intrare în rezidențiat în domeniile Medicină, Medicină dentară și Farmacie.

Și în 2019, instituția păstrează modul de organizare din anii trecuți, respectiv concursul se va desfășura în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara. Potrivit informării Ministerului, examenul urmează aceeași metodologie, pe o durată de 4 ore, sub formă de test – grilă cu 200 de întrebări.

Până în data de 14 noiembrie, cu 5 zile înainte de finalizarea înscrierilor și-au depus dosarele de participare un număr 4733 de candidați, conform datelor centralizate de la direcțiile de sănătate publică și transmise Ministerului. Fiind o procedură încă în desfășurare, numărul poate crește.

Anul acesta sunt scoase la concurs 4710 locuri și posturi pentru cele trei domenii de pregătire. Sunt 3960 locuri și posturi la Medicină, 398 la Medicină dentară și 256 la farmacie și 96 locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie (MApN, Ministerul Justiției și MAI).

Însă, pentru această sesiune, Ministerul Sănătății a suplimentat cu 558 numărul posturilor și locurilor în domeniul Medicină, față de numărul de absolvenți. Noul ministru al Sănătății a declarat că niciun absolvent nu va rămâne nerepartizat.

„Echipa ministerului face eforturi pentru a nu exista disfuncționalități în procesul de organizare și pentru ca toți candidații să beneficieze de condițiile optime de înscriere și desfășurare a concursului. Am cerut ca acest concurs să se desfășoare în spiritul corectitudinii și al transparenței, principiile acestei guvernări.

Niciun absolvent care reușește să treacă pragul de 60 la sută din punctajul maxim pe domeniu, pe țară, nu va rămâne pe dinafară. Vom găsi soluții pentru acești tineri. Trăim într-o țară în care resursa umană este deficitară. Le urez tinerilor colegi medici mult succes și spor la învățat”, a declarat Victor Costache, Ministrul Sănătății (prin intermediul comunicatului de presă publicat pe site-ul Ministerului).

Această modificare este recentă. Legea pentru organizarea și finanțarea rezidențiatului a fost modificată, iar actul normativ aferent a fost promulgat la finele lunii octombrie de președintele Klaus Iohannis.

Una din modificări arată că cifra de școlarizare pentru rezidențiat este cel puțin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenților de Medicină cu diplomă de licență din promoția anului în curs. În cazul în care numărul candidaților care promovează este mai mare decât cifra de școlarizare anunțată, aceasta se va suplimenta până la repartiția candidaților, astfel încât toți candidații promovați să poată accesa un loc sau un post de rezidențiat. 

Demersul acesta este necesar deoarece, potrivit motivării proiectului de act normativ, a fost luată în considerare integrarea incompletă pe piața muncii a tuturor absolvenților de rezidențiat.

Calendarul examenului, și el modificat

Înscrierea candidaților se va încheia în 19 noiembrie, iar dosarele pot fi depuse tot prin direcţiile de sănătate publică, respectiv prin ministerele cu reţea sanitară proprie.

„Tocmai pentru a veni în sprijinul tinerilor medici, în premieră, Ministerul Sănătății a prelungit programul de înscriere la direcțiile de sănătate publică în zilele de sâmbătă, între orele 09.00 și 14.00”, informează instituția.

Listele cu toți candidații înscriși vor fi transmise de către direcțiile de sănătate publică județene din toată țara și a municipiului București spre Ministerul Sănătății se va face până cel târziu 22 noiembrie.

Mai departe, centralizarea listelor și repartizarea candidaților pe centre universitare va fi realizată cel târziu în data de 25 noiembrie, iar afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro a listelor cu candidații admiși în concurs, pe centre universitare și domenii să fie făcută în 27 noiembrie.

  • în data de 5 decembrie se va afișa pe site-ul rezidențiat.ms.ro și pe site-urile facultăților de medicină și farmacie repartizarea candidaților pe săli în funcție de domeniul pentru care s-au înscris.
  • în perioada 17-19 decembrie se va face alegerea posturilor sau a locurilor de candidați în funcție de punctajul obținut.
  • între 6-14 ianuarie 2020, viitorii rezidenți vor semna contractele individuale de muncă cu unitățile sanitare, iar perioada 14 și 16 ianuarie se va face repartiția pe clinici de pregătire.
  • 1 februarie 2020 – Încadrarea în unitățile medicale ca rezidenți.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment