Persoanele diagnosticate cu afecțiuni alergice vor avea mai multe beneficii

Persoanele diagnosticate cu afecțiuni alergice vor avea mai multe beneficii

Legea nr. 4 din 8 ianuarie 2021, privind protecția drepturilor persoanelor diagnosticate sau suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afecțiuni instituie cadrul normativ pentru protecția, siguranța și tratamentul nediscriminatoriu al persoanelor cu afecțiuni alergice precum și celor care prezintă suspiciunea de a suferi de astfel de boli.

Această lege nu se aplică, însă, persoanelor diagnosticate sau care sunt suspectate a fi diagnosticate cu intoleranțe alimentare sau boală celiacă.

Beneficiază de beneficiile prevăzute în lege și persoanele diagnosticate cu:

a) astm bronșic;

b) rinită alergică;

c) alergie alimentară;

d) rinoconjunctivită alergică;

e) dermatită alergică;

f) anafilaxie.

Citește și: Ivermectina, medicament folosit pentru tratarea paraziților, poate fi eficientă împotriva COVID-19?

Care sunt beneficiile prevăzute de Legea nr. 4 din 8 ianuarie 2021

Analize gratuite. Persoanelor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu boli și afecțiuni alergice le sunt decontate analizele și testele specifice necesare diagnosticării.

Decontarea prevăzută se realizează prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la recomandarea medicului alergolog, potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei legi.

O doză de adrenalină gratuită. Fiecare persoană care nu a împlinit vârsta de 18 ani și care prezintă risc de șoc anafilactic beneficiază, anual și în mod gratuit, de o doză de adrenalină pentru autoinjectare, în baza documentului medical eliberat de medicul alergolog.

Dozele de adrenalină prevăzute se distribuie cu începere din prima zi lucrătoare a lunii ianuarie și se decontează potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei legi.

Lipsa dozei de adrenalină pentru autoinjectare sau existența unei doze de adrenalină pentru autoinjectare expirate în una dintre instituțiile și unitățile prevăzute în lege constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 5.000 lei și 20.000 lei.

Citește și: Descoperire a cercetătorilor din Israel în ceea ce privește cancerul

Acces nediscriminatoriu. Persoanelor diagnosticate cu boli sau afecțiuni alergice și persoanelor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afecțiuni alergice li se garantează accesul la instituțiile și unitățile prevăzute în lege în condiții de nediscriminare.

Pentru asigurarea drepturilor prevăzute, persoanelor diagnosticate cu boli sau afecțiuni alergice și persoanelor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afecțiuni alergice ori familiilor acestora nu li se solicită bani sau alte foloase în natură, în cadrul instituțiilor și unităților prevăzute în lege, fiindu-le permis accesul în incintă cu propria hrană și propriul tratament, în conformitate cu prevederile art. 7 din Legea nr. 4 din 8 ianuarie 2021.

Refuzul asigurării drepturilor prevăzute în lege constituie contravenție și se sancționează în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment