Consiliul Județean Cluj va înființa un centru respiro pentru adulţii cu dizabilităţi

Consiliul Județean Cluj va înființa un centru respiro pentru adulţii cu dizabilităţi

Consiliul Județean Cluj a obținut finanțarea pentru înființarea în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj a unui serviciu social cu cazare de tip centru respiro, pentru persoane adulte cu dizabilități.

Această inițiativă are ca scop crearea unui serviciu social de tip respiro care să furnizeze un ansamblu de activități persoanelor adulte cu dizabilități aflate în îngrijirea asistenților personali, asistenților personali profesioniști, tutorilor sau a altor membri ai familiei, în vederea menținerii potențialului personal și prevenirii instituționalizării.

Proiectul urmează să fie implementat în zona urbană sau suburbană a județului Cluj de către D.G.A.S.P.C. Cluj împreună cu Filiala Napoca a Societății Române de Sprijin a Vârstnicilor și Suferinzilor cu Afecțiuni de tip Alzheimer.

Citește și: Nou program de tratare a sechelelor cauzate de Covid-19 la Spitalul de Recuperare din Cluj

Cum va funcționa centrul:

Centrul respiro va avea o capacitate inițială de patru beneficiari, persoane adulte cu dizabilități, care vor putea beneficia de îngrijire și supraveghere 24/24 ore, pentru o perioadă determinată. Ulterior, în funcție de evoluția concretă a solicitărilor înregistrate, numărul persoanelor deservite de centru va putea fi suplimentat. 

Activitățile principale oferite prin intermediul acestui serviciu nou creat vor fi de informare și asistență socială, consiliere psihologică, îngrijire și asistență, precum și program obișnuit de viață.

Fiecare beneficiar care va accesa aceste servicii sociale va fi abordat în mod individualizat, în concordanță cu tipul de handicap – somatic, vizual, fizic, auditiv, mental. 

Citește și: Alocare urgentă de bani pentru reabilitarea spitalelor: 50 milioane euro printr-un memorandum

Scopul final al activităților în care va fi implicat va fi acela de depășire a situațiilor de dificultate, prevenire a instituționalizării, combatere a riscului de excluziune socială, printr-o alternativă care promovează menținerea în familie, incluziunea și integrarea socială și creșterea calității vieții acestora.

„Înfiinţarea acestui serviciu de tip rezidenţial va veni, totodată, şi în întâmpinarea nevoii familiilor sau a celor care au în îngrijire persoane cu dizabilităţi de a-şi rezolva anumite probleme de ordin personal, inclusiv nevoia de odihnă, timp în care persoana cu handicap se află într-un mediu sigur”, a transmis CJ Cluj.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment