Legalizarea canabisului în sănătate, aproape de final. Care sunt regulile pentru medici

Legalizarea canabisului în sănătate, aproape de final. Care sunt regulile pentru medici

Peste 80 de senatori și deputați au depus, zilele trecute, la Senat, un proiect intitulat „Lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanțelor și preparatelor ce conțin canabis, utilizate în scop medical”.

În expunerea de motive a legii se arată că instituirea regimului juridic pentru legalizarea canabisului în scop medical echivalează cu o reală victorie pentru pacienții care au, într-adevăr, nevoie de canabis în tratarea diferitelor boli și afecțiuni.

Așa cum era de așteptat, legea cuprinde reguli extrem de stricte (care, odată încălcate sunt pedepsite aspru) cu privire la toate activitățile în care această plantă este protagonistă, și anume: norme privind cultivarea, privind controlul respectării legii, privind producerea derivatelor din plantă, depozitarea și distribuția acestora, achiziționarea de către unități sanitare, prescrierea medicală etc.

„La nivel mondial, există dovezi care demonstrează că planta canabis sau canabinoidele ar putea fi eficace pentru creșterea apetitului și reducerea pierderii în greutate asociate cu HIV/SIDA, atenuând simptomele tulburărilor mintale cum ar fi psihoza și sindromului Tourette și simptomele epilepsiei, dar și ale bolii Alzheimer, artritei, cancerului, bolii Crohn și glaucomului, contribuind, totodată, la reducerea riscului de diabet și obezitate și la atenuarea durerilor menstruale”, mai spune expunerea de motive a proiectului.

Legea înființează o instituție dedicată canabisului

Prin această lege, este propusă înființarea unei agenții privind utilizarea plantelor de canabis și preparatelor ce conțin această substanță, în scop medical. Agenția se va numi chiar Agenția Națională privind Canabisul și va activa în subordinea Ministerului Sănătății.

De asemenea, Ministerul Agriculturii, în colaborare cu această Agenție, stabilesc, de comun acord, condițiile de cultivare a plantei de canabis și criteriile privind calitatea culturilor.

Ministerul Sănătății, prin Agenție, achiziționează toată producția internă de plante și asigură distribuirea acestora către persoanele juridice autorizate.

Mai departe, documentul arată că farmaciile cu circuit deschis și cele cu circuit închis care dețin plante de canabis și preparate derivate trebuie să funcționeze în baza unei autorizații.

Farmaciile, spitalele, cabinetele medicale care dețin aceste plante trebuie să asigure protecția acestor produse, iar activitatea acestor unități este supravegheată de farmacist sau de medic specialist.

Cum pot fi prescrise plantele de canabis

„Plantele de canabis pot fi utilizate în scop medical numai pe baza prescripțiilor medicale. (…) Prescrierea plantelor de canabis, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis se face în baza unor formulare speciale, securizate sau în condici de prescripții medicale ori condici de aparat, destinate exclusiv prescrierii acestora în cadrul unităților sanitare umane sau veterinare”, mai subliniază legea.

De asemenea, plantele pot fi prescrise pentru tratamentul în ambulatoriu de specialiști, iar responsabilitatea de a aprecia dacă un pacient are sau nu nevoie cu adevărat de aceste plante îi revine în totalitate medicului specialist.

Și în privința documentelor sunt reguli stricte: prescripția medicală pentru canabis este emisă în patru exemplare – pentru pacient, farmacie, casa de asigurări de sănătate și carnetul medicului care a parafat.

În cazul în care planta este cumpărată de pacient, nu se va mai păstra exemplarul pentru casa de asigurări.

Medicul poate prescrie tratament pentru cel mult 30 de zile.

“La cererea pacientului, cantitatea de plante sau preparate poate fi eliberată fracționat, în cel mult 3 tranşe, din aceeaşi farmacie, în perioada de valabilitate a prescripţiei, cu condiţia confirmării, pe cele două exemplare ale prescripţiei, a cantităţilor ridicate”, menționează sursa citată.

Este de prisos de menționat că legea interzice eliberarea plantelor de canabis sau a substanțelor ori a preparatelor fără prescripție medicală.

Plantele pot fi prescrise de următorii:

  • medicii specialiști titulari ai autorizației de liberă practică
  • medicii veterinari titulari ai autorizației de liberă practică

Legea care urmează să fie supusă dezbaterii mai arată că universitățile de medicină, facultățile de medicină veterinară, Agenția Națională privind Canabisul, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Farmaciștilor din România și societățile profesionale vor lua măsuri pentru a organiza periodic cursuri pentru specialiști privind terapia adecvată a durerii și prescrierea, utilizarea și regimul juridic al plantelor de canabis.

Inițiatorii legii mai spun că proiectul va avea un impact și asupra cercetărilor științifice în domeniul medical.

Orice publicitate privind substanțele este interzisă – cu excepția publicațiilor științifice recunoscute. Excepție fac și instituțiile de profil, care derulează campanie de informare profesională.

Componentele și cantitățile admise prin lege

Principalele componente ale canabisului destinate a fi utilizate în scop medical sunt:

  • canabis, rezină de canabis, extracte și tincturi, inclusiv cele care asigură inhalarea și infuzia – dacă aceste proceduri sunt prescrise de specialist ca fiind cele mai eficiente
  • tetrahidrocanabinol, izomerii următori și variantele lor stereochimice, care sunt necesare pentru tratarea bolilor.

Cantitățile admise ale principalelor componente sunt:

  • tetrahidrocanabinol (THC) – maximum 20%
  • canabidiol (CBD) – se stabilește prin ordin al Ministerului Sănătății.

„Prezenta lege contribuie la crearea de locuri de muncă noi, deopotrivă în cadrul cultivării, producerii și în ceea ce privește depozitarea și distribuția. Totodată, se facilitează turismul medical, în sensul facilitării accesului pacienților la serviciile medicale din țara noastră, care au la bază administrarea tratamentelor pe bază de canabis”, mai punctează inițiatorii.

Proiectul urmează a fi supus dezbaterii în Camera Deputaților, care este for decizional.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment