Laserele ultra-precise elimină celulele canceroase fără a deteriora țesutul din apropiere

Laserele ultra-precise elimină celulele canceroase fără a deteriora țesutul din apropiere

Un nou laser care ar putea ajuta chirurgii să elimine cancerul mai precis și în siguranță este dezvoltat de oamenii de știință.

Experții de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh dezvoltă un nou sistem care îi va ajuta pe chirurgi să distingă celulele canceroase într-o rezoluție mult mai bună și să le elimine fără a deteriora țesuturile înconjurătoare sănătoase.

Cine a făcut această descoperire?

Profesorului Jonathan Shephard i s-au acordat 1,2 milioane de lire sterline de către Consiliul de Cercetare Inginerie și Științe Fizice (EPSRC) pentru dezvoltarea sistemului.

Noul sistem se va baza pe tehnologia laserelor picosecunde ultrarapide care furnizează energie într-o serie de impulsuri care au o trilionime de secundă.

Citește și: Top 3 descoperiri VR în medicină

Echipa a demonstrat deja că acest concept funcționează pentru cancerele colorectale și lucrează acum cu clinicienii de la Universitatea din Leeds și Spitalul Leeds NHS Trust pentru a dezvolta noul sistem pentru cancerele cerebrale.

„Anterior ne-am concentrat asupra cancerelor colorectale. Am demonstrat în laborator că sistemul nostru laser poate elimina celulele canceroase într-un mod care restricționează deteriorarea celulelor înconjurătoare, sănătoase – în lățimea unui fir de păr uman”, a spus prof. Shephard.

„Deoarece impulsurile laserului sunt atât de scurte, nu există timp pentru căldură să ardă țesutul din jur, ceea ce se întâmplă cu instrumentele chirurgicale actuale”.

Citește și: Depistarea precoce a Parkinsonului cu ajutorul tehnologiei

„Cel mai important principiu al oricărei intervenții chirurgicale împotriva cancerului este să ne asigurăm că toate celulele canceroase sunt îndepărtate; nerespectarea acestui lucru va duce la revenirea cancerului”.

Echipa se va concentra, de asemenea, pe dezvoltarea unui sistem flexibil, bazat pe fibră optică, care poate viza și elimina celulele canceroase cu două dimensiuni mai mici decât tehnologia actuală în următorii trei ani.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment