Prima zi de muncă în calitate de asistent – la ce să te aștepți și cum să o faci să fie mai plăcută?

Prima zi de muncă în calitate de asistent – la ce să te aștepți și cum să o faci să fie mai plăcută?

Indiferent de cât de mulți ani de studiu și de practică se află înainte, emoțiile primei zile de lucru nu pot fi îndepărtate, fiind o zi stresantă, entuziasmantă și copleșitoare pentru majoritatea. Chiar dacă este vorba despre primul loc de muncă oficial, cu normă întreagă în calitate de asistent debutant, sau este vorba despre prima zi într-un nou mediu, întotdeauna este recomandat să te duci cât mai pregătit deoarece prima zi la un nou loc de muncă poate seta tonusul pentru viitoare experiență în cadrul medical respectiv.

Informează-te eficient despre angajator

Acest sfat este valabil și în cazurile interviurilor, când se recomandă studierea angajatorului, a misiunilor și a valorilor pe care le recomandă, cât și a mediului de lucru. Dacă ai început să te documentezi încă de pe atunci, informațiile sunt deja și mai bine sedimentate. Cu o seară înainte de prima zi de muncă este momentul prielnic să recitește contracte și e-mail-uri schimbate cu angajatorul, iar fiecare informație importantă poate fi notată pentru a te asigura că o reții a doua zi (ex. Intrarea asistentelor se face doar pe ușa X din spate, nu prin față etc.). De asemenea, este posibil să existe și solicitări în privința echipamentelor pe care trebuie să le ai cu tine în prima zi, despre care este bine să fii informat.

Planifică-ți ruta pe care o vei urma către muncă

Vrei să întârzii în prima zi ca asistent debutant? Dacă nu, atunci asigură-te că ai ruta deja stabilită. Indiferent dacă alegi să conduci mașina personală, să iei un taxi sau să vii cu mijloacele de transport în comun, este mai eficient să știi cu o seară înainte ce traseu urmează să parcurgi pentru a estima timpul de ajungere. Trebuie să ai în vedere și traficul aglomerat, dar și găsirea unui loc de parcare în cazul în care vii cu mașina personală și nu ai un loc de parcare asigurat la locul de muncă.

Atenția la detalii

Prima impresie se schimbă destul de greu, de aceea trebuie să acorzi o deosebită atenție la detalii în prima zi. Când vei face cunoștință cu ceilalți asistenți, dar și cu totalitatea cadrelor medicale din unitate, dă-ți silința să le reții numele din prima, cel puțin al persoanelor alături de care vei lucra în mod constant. Un alt aspect ce ține de detalii este acela de a-ți da telefonul pe silențios când ajungi la spital sau cel mult pe vibrații, în cazul în care aștepți vreun mesaj sau apel importante. Indiferent de gafele pe care este posibil să le faci este important să fii mereu cu zâmbetul pe buze și să îți păstrezi atitudinea pozitivă și deschisă la nou.

Fii conștient și atent de mediul înconjurător

Primul eveniment la care să te aștepți în prima zi este turul informativ și cunoașterea personalului. Trebuie să fii foarte atent atunci când ți se vor prezenta saloanele, birourile, spațiile de depozitare, unde se găsesc anume substanțe, medicamente, ustensile ș.a.m.d.. Nu ezita să notezi lucrurile pe care crezi că nu le vei reține! De asemenea, atunci când îți va fi prezentat personalul, ți se vor da și indicații de genul „pentru problema Y, trebuie să apelezi la colegul X” – și pe acestea le poți nota în cazul în care crezi că le vei uita. Vei observa imediat cu care dintre noii colegi ai o afinitate și o stare de confort mai accentuată, la care poți apela cu mai multă ușurină în cazul unor nelămuriri. Fii foarte atent și la sarcinile pe care le vei avea de executat. Fiind prima zi, nu te aștepta să ai ceva foarte greu de făcut, însă orice sarcină trebuie să o îndeplinești cât mai eficient cu putință. În plus, nu ezita să întrebi orice nelămurire ai avea!

Ai grijă de tine

Indiferent cât de bine va merge prima zi de muncă în calitate de asistent debutant, trebuie să te aștepți la o mare solicitare fizică și psihică. Atenția la detalii, întâlnirea cu multe persoane noi, sarcini noi de efectuat și toate celelalte lucruri te vor epuiza cu siguranță, acest lucru fiind valabil pentru primele câteva zile, până îți vei intra în ritm. Pe baza acestor motive, încă din noaptea precedentă primei zi de muncă se recomandă un somn odihnitor, de minim 7 ore. De asemenea, mănâncă, bea o cafea și hidratează-te înainte să pleci de acasă întrucât s-ar putea să nu ai timp până la prânz pentru o gustare din cauza tuturor lucrurilor pe care le vei avea de făcut și de descoperit. Nu uita să pleci cu suficient de mult timp înainte – mai bine ajungi mai devreme în prima zi, decât să întârzii!

Despre Autor

Clara Mironescu

Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.

Facebook Comment