In articolul precedent povesteam despre examenul de anatomie si stresul pre-examen. Dupa cum spuneam Anatomia este cea mai importanta materie, deci tot amalgamul de sentimente pe care le ai inainte de examen este perfect justificat. Revenind:
Atmosfera de pe holul facultatii era incarcata de emotii. Stresul era maxim, unii repetau, altii se contraziceau, altii plangeau sau radeau. Toti sareau pe fiecare coleg care iesea din examenul mare ca sa intrebe: “Cat ai luat?/ Ai stiut?/ Ce ti-a picat?” si astfel se mai taia un subiect de pe lista si urma o perioada tensionata. Uneori stiai cat ai luat daca aveai noroc sa vezi nota, alteori aflai cand iti aduceau carnetul. Asteptarea era insuportabila.
Cand intrai in sala de disectii (pentru ca acolo te asculta) parca incepea sa-ti fie dor de mirosul de formol si ai fi preferat sa stai langa cadavru 24 de ore, numai sa nu te asculte. Totusi examenul propriu zis incepea, parca nu era atat de rau. Dl Dr din pacate nu mai preda acum, dar cand te asculta chiar nu avea cea mai infricosatoare aparitie. Incerca sa te ajute, daca te pierdeai iti mai povestea din amintirile lui cu alti studenti sau din tineretile lui.
Uneori chiar voia sa faca o atmosfera cat mai relaxanta pentru student. Insa in mintea noastra de copii panicati asa ceva nu se intampla niciodata. Intrai tahicardic, ieseai tahicardic. Ajungeai acasa, urma durerea de cap insuportabila si intr-un final adormeai pana a doua zi.
Urmatoarea materie care se face pe ambele semestre este Biochimia. Teoretic este foarte utila si frumoasa daca o corelezi clinic, insa din pacate in anul 1 inveti cum poti. Practic citesti niste termeni si inveti o serie de reactii pe de rost, gandidu-te la ce iti vor folosi tie ca viitor medic. Ciclul Krebs e noul Tatal nostru plus o serie de alte teorii si substante pe care trebuie sa le stii “neaparat”. Depinde foarte mult si de profesorul de la curs si cerintele lui, in ceea ce priveste examenul. La lucrarile practice de obicei se mai fac reactii, deci o sa vezi ceva interesant.
Ce sfat pot sa-ti dau aici este sa incerci cat de cat sa inveti din timpul anului, pentru ca in sesiunea da vara este aproape imposibil sa ai o rata de concentrare de 100%. Materia este foarte stufoasa. Eu am avut examenul format din grile si 10 subiecte de sinteza ( aka Prof Dr Anatasiu Valeriu). Se pune mai mult accentual pe examenul grila. Dupa ce termini grilele ti se iau si incepe corectarea, in timp ce tu rezolvi sinteza. Si daca nu era sufficient stresul, in cazul in care ai facut 0 sau 1 punct la grile ai “nororcul” de a fi strigat in amfiteatru pentru a fi anuntat ca degeaba mai scrii sinteza.
Chiar daca ti se pare o materie nasoala si neimportanta o sa vezi pe parcursul facultatii la ce iti trebuie. De obicei cursurile sunt facute fix din carte, care este destul de voluminoasa. O poti cumpara si o poti pastra totusi, cine stie cand mai ai nevoie sa arunci un ochi pe ciclul Krebs.
Si daca tot suntem la acest capitol o sa povestesc un pic si de Biofizica. Avantajul este ca se face doar pe un semestru, dezavantajul este ca, pe vremea mea cel putin, se predau anumite lucruri depasite de tehnologia din ziua de azi.
Va urma..
Daca vreti sa fiti la curent cu cele mai noi oportunitati de cariera pentru medici specialisti, puteti sa va faceti un cont Gratuit in doar 5 minute aici.
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.