Ipohondria – boala a secului XXI

Ipohondria – boala a secului XXI

Sec XXI ne impinge catre dezvoltarea unui stil de viata nesanatos: mult stress, poluare si influentare. Asadar oamenii au de-a face cu tot felul de probleme medicale reale, cauzate de acesti factori sau pur si simplu grija excesiva devine patologica.

Termenul medical care descrie perfect aceasta simptomatologie se numeste hipocondrie (ipohondrie). Medicii incadreaza ipohondria in categoria bolilor psihosomatice.

Teama ca suferiti de o boala grava, asociata cu anumite simptome normale devine din ce in ce mai populara. Internetul are un rol destul de important in dezvoltarea acestei patologii. De cate ori nu vi s-a intamplat sa aveti o problema medicala, insa inainte de a apela la consultul unui specialist, sa cautati pe internet?


De exemplu: arsura in zona stomacului – cautati pe internet si gasiti de la gastrita, ulcer pana la cancer gastric. Ingrijorarea devine patologica atunci cand nu detineti informatiile necesare pentru a putea face un diagnostic diferential si nici nu aveti acces la efectuarea unor analize specifice.


Cauzele aparitei ipohondriei pot fi variate:

  • stresul exagerat

  • tipul de personalitate

  • poate fi asociata unei tulburari neurologice


Acest tipar caracterizeaza persoanele care cauta constant informatii pe internet/ in carti despre simptomatologia lor, insa contrar asteptarilor, rezultatele testelor/analizelor ies negative.

Starea de ingrijorare continua este un cerc vicios. De la aparitia unui simplu semn, care poate fi rezultatul unor schimbari metabolice ale organismului, ale stilului de viata, alimentatie, mediu se poate ajunge la dezvoltarea unei patologii neurologice, cum ar fi anxietate, depresie.


Pe langa grija si stresul provocat, ipohondria poate duce la costuri mari. Si aici ma refer la persoanele care, nemultumite de rezultatele primite, apeleaza la alte metode de investigare a patologiei respective.


Psihoterapia si consilierea psihologica poate fi una dintre solutiile pentru aceasta patologie. Terapeutul are rolul de a discuta cu persoana respectiva despre (pseudo)problemele pe care le are si sa il ajute sa faca fata ingrijorarilor nejustificate.


Pentru cei care asociaza si probleme neurologice sunt recomandate medicamentele antidepresive.


O alta solutie de tratament este autocontrolul. Abordarea problemelor cu realism si calm poate avea rezultate neasteptat de bune. Pentru mai multe explicatii va recomand sa cititi NHS Healh Anxiety leaflet., un ghid care va poate ajuta sa va dati seama de starea dumneavoastra actuala si cum sa renuntati la ideile nocive.

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment