INTERVIU | Ionut-Sorin Melesteu, Medic Rezident Gastroenterologie

INTERVIU | Ionut-Sorin Melesteu, Medic Rezident Gastroenterologie

Ionut-Sorin Melesteu tocmai a sustinut examenul de Rezidentiat, iar in urma repartitiei si-a ales ca domeniu de activitate Gastroenterologia. In acest intreviu veti gasi raspunsuri la intrebari precum „Ce schimbari ai aduce examenului?” sau „Ce recomandari ai pentru viitorii rezidenti?”, plus multe alte subiecte de interes pentru studentii in ultimul an si nu numai. 

Dr. Ionut Melesteu ne dezvaluie ca el a privit Gastroenterologia ca fiind o specialitate complexa, cu numeroase posibilitati din perspectiva procedurilor, dar si ofertanta prin prisma patologiei.

1. Cum ti s-a parut examenul de Rezidentiat in ansamblu?

Examenul de Rezidentiat este un examen foarte greu si foarte solicitant din toate punctele de vedere. Cantitatea informatiei pe care trebuie sa o invatam este imensa. Sunt foarte multe detalii, valori, definitii, tabele si am constatat destul de multe contradictii intre capitole. De fapt, problema nu este cantitatea informatiei per se, intrucat in medicina exista in mod constant ceva nou pe care trebuie sa il invatam, insa problema rezida din felul in care al nostru creier trebuie sa o asimileze, astfel incat sa poata rezolva grile de detaliu intr-un timp scurt. 

Trebuie sa constientizam ca nu exista un ”perfect” pe care sa il putem aplica in realitate. Ceea ce putem sa facem este sa invatam cat putem noi de bine, chiar si informatiile ce ni se par pe moment inutile si sa incercam sa schimbam noi, in mod activ, ceva daca dorim. Organizatoric, a fost in regula totul, neavand ce sa reprosez, la fel si din punct de vedere al corectitudinii examenului.

Insa ceea ce este important dupa parerea mea, este mentalitatea examenului. Acum am inteles ca materia se schimba, insa daca modalitatea examinarii ramane aceeasi si anume grile din valori si detalii, nu se va schimba decat continutul. Intr-adevar, poate calitatea informatiei va fi mai buna, mai de actualitate, insa stresul examenului si dificultatea lui vor ramane. La fel de important este si faptul ca fara o baza teoretica foarte solida nu vom putea pune un diagnostic corect. Deci, acest examen cred ca are si puncte pozitive, nu doar negative; in practica noastra de zi cu zi avem nevoie si de multa teorie.

Citeste si: INTERVIU | Carmen Catalina Iorgus, Medic Rezident Reumatologie

2. Consideri util acest examen?

Asa cum am precizat anterior, da din anumite puncte de vedere e un examen util, te invata destul de multa teorie, dar si cum sa iti pastrezi anduranta pe termen lung. Desigur ca exista multe imbunatatiri care s-ar putea realiza, insa deocamdata aceasta modalitate de examinare are si punctele sale bune. Sunt medic rezident de cateva saptamani si deja am folosit, sincer sa fiu, destul de multe informatii invatate in vara pentru rezidentiat. Util este, dar necesita schimbari, iar schimbarea materiei este un bun punct de inceput.

3. Ce schimbari ai aduce?

Consider ca pe langa testarea in detaliu a cunostintelor teoretice si un examen practic la patul pacientului ar fi util. Cunostintele teoretice necesita a fi combinate cu cele practice, ori noi in facultate nu avem sansa sa deprindem multa practica. De ce? Multi studenti, putini pacienti, educatie precara, spitale putine etc. Practic sistemul nu permite, e imposibil ca o grupa de 6 studenti sa faca de 6 ori anamneza si examenul clinic unui singur pacient; pacientul are drepturile sale si nu trebuie stresat mai mult decat patologia sa o face. Insa pentru viitor ar fi poate o idee sa se introduca si o parte practica in cadrul acestui examen.

Citeste si: INTERVIU | Cristina Raluca Tomulescu, medic rezident Medicină de Urgență

4. Cat timp consideri ca ar trebui alocat pentru a invata eficient pentru acest examen?

Am invatat mult, incepand sa citesc progresiv, dar destul de constant. Combinam paginile citite cu scheme si grile. In mod serios, m-am apucat de invatat in luna ianuarie a anului 6 de facultate. Eu citeam undeva la aproximativ 15 pagini pe zi, iar de la finalul verii am crescut la 20-30 pagini pe zi, in functie de capitol; dupa licenta, la jumatatea lunii septembrie am inceput sa fac 40 de pagini pe zi. In ultimele zile am citit aproximativ 100 de pagini pe zi, astfel incat am trecut intr-o saptamana si jumatate prin toata materia inca o data. 

Faceam cat de multe grile puteam, tot progresiv, la inceput 40 de grile, pentru ca in ultimele saptamani sa fac peste 100 grile pe zi. Pentru o nota buna, necesita mult timp alocat si rabdare. Insa, la final va merita, vei putea sa iti alegi atat specialitatea dorita, cat si spitalul si orasul. 

Citeste si: INTERVIU | Teodora Tăbăcaru, medic rezident Radiologie și Imagistică Medicală

5. Ce le-ai recomanda studentilor care se pregatesc de acest examen?

Trebuie invatat din timp si foarte important nu trebuie invatat doar din obligativitate, pentru ca multe informatii sunt bune, e o baza foarte buna compendiul si destul de cuprinzator din punct de vedere al patologiilor. Nu trebuie sa stim doar gastroenterologie ca gastroenterolog sau doar pneumologie ca pneumolog, trebuie sa tratam un pacient din toate punctele de vedere. Dar, intr-adevar, la un moment dat va deveni obositor si va parea ca toata informatia e inutila. 

Trebuie sa se ramana focusat pe telul principal si atunci va deveni mai usor. Consider, in aceeasi oridine de idei, ca este foarte util sa poti invata cu un coleg, sa va motivati impreuna si sa faceti un plan comun de care sa va tineti amundoi. Spre final, cand simti ca nu mai exista putere, e de un real ajutor sa fiti impreuna si sa trageti unul de celalalt.

6. Care au fost factorii care te-au determinat sa alegi aceasta specialitate?

Mi-am ales Gastroenterologia pentru ca mi-a placut mult patologia si clinica, precum si competentele necesare acestei ramuri. In stagiul de gastroenterologie am intalnit un profesor extraordinar de bun, domnul doctor Vasile Balaban, datorita caruia am prins drag de Gastroenterologie. Mi-a placut mult aceasta specialitate, presupune atat o interactiune cu pacientul, cat si realizarea de multe metode interventionale, precum endoscopii si ecoendoscopii ce m-au atras foarte mult.

Citeste si: INTERVIU | Madalina Elena Coman, medic rezident psihiatrie pediatrica

7. Care a fost atmosfera din sala la momentul alegerii? Cum ai descrie experienta per total? 

A fost o atmosfera aparte. Insa, emotiile nu se compara cu cele de la examen, in special momentul cand ti se comunica nota. Experienta alegerii specialitatii este diferita de la persoana la persoana, cred. Pentru ca depinde daca punctajul obtinut iti permite sa iti alegi specialitata dorita sau nu, daca ai avut ghinionul ca pana sa se ajunga la tine sa se termine locurile pe respectiva specialitate in ciuda unui punctaj poate chiar decent, depinde daca tu esti sigur pe ceea ce vrei etc. 

Dupa parerea mea, cel mai important lucru este ca in saptamana dintre examen si momentul alegeri sa analizezi foarte bine specialitatile pe care ti le doresti, sa vorbesti cu cat mai multa lume care practica acele specialitati si sa iti faci o lista foarte exacta cu ordinea specialitatilor pe care le vrei. In ziua alegerii ar trebui sa nu mai schimbi nimic si sa mergi increzator cu alegerea facuta.

8. Ce asteptari ai de la rezidentiat?

Imi doresc ca in timpul rezidentiatului sa pot invata foarte multe, sa recunosc semne, simptome, sa pun un diagnostic corect, sa invat sa tratez si sa stiu sa empatizez cu pacientul. Sa stiu sa fiu un doctor care nu aduce doar vesti bune sau din pacate uneori vesti dificile, dar si acel doctor in care pacientul are incredere sa i se destainuie. Vreau sa dobandesc multe cunostinte practice, sa le pot aplica la caz si sa ma pot dezvolta pe plan profesinal si personal. 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment