Intr-un Bucuresti, cand ospitalier, cand ostil, Carol Davila nu s-a plans niciodata

Intr-un Bucuresti, cand ospitalier, cand ostil, Carol Davila nu s-a plans niciodata

Putini stiu ca acest doctor venit de pe meleaguri franceze a acordat cateva ore pe zi, vreme indelungata consultari zilnice gratuite bolnavilor, saracilor din Mahalaua Cotrocenilor sau din Mahalaua Mihai Voda. Poate si mai putini, constientizeaza ca o prima rezolvare a revarsarilor Dambovitei apartine initiativei lui Davila, neobosit in a cere domnitorilor rezolvarea unor chestiuni arzatoare pentru populatie.

Astfel, pentru ca reversarile Dambovitei nu puteau fi stavilite, Davila ii propune lui Carol saparea unei albii adanci pentru canalizarea apei. Un spirit inalt si inaltator, cu principii ferme, clare, de la care nu avea sa se abata niciodata, Davila nu putea sa nu treaca neobservat in randul colegilor medici. Acestia incepusera sa-l acuze fatis, public sau chiar prin procese, de diferite cerinte nerealizate din partea breslei de medici din Bucuresti, precum marirea salariilor, locurilor de munca etc..

Toate acestea ii starnesc dezamagire si amaraciune, unui spirit intransigent cum se dovedise doctorul cosmopolit cu inima romaneasca in acele timpuri.

Lumea pe care o gaseste la Bucuresti nu-i va schimba nicidecum crezul etic si politic.

Marin Manu Dadescu povesteste in cartea sa, „Calatoriile lui Carol Davila”, despre inceputurile sale la Bucuresti, pe care le descrie ca fiind pline de entuziasm, ospitalitate si nu in ultimul rand – speranta. Lumea pe care o gaseste la Bucuresti nu-i va schimba nicidecum crezul etic si politic cu care se inhamase la drum: ”Oricine e cuminte nu jura nici pe un om, nici pe un partid, ci pe un principiu, pe un steag”.

Desi replica lui Voda a fost mereu ca visteria e goala, Davila la 1855 reusise sa obtina din partea domnitorului incuviintarea de infiintare a Scolii de Mica Chirurghie. In aceeasi maniera, lua fiinta si Gradina Botanica din Bucuresti. Batea la ochi ceea ce Davila reusise sa faca si dusmanii lui mergeau intr-atat incat doreau si cereu inchiderea institutiilor, incetarea actiunilor ce au stat la baza constituirii unei personalitati asemeni lui Davila, care starnea tot mai multa invidie si frustrare in randul breslei sale si nu doar.

Bucurestii un centru cultural in acea parte a Europei, in viziunea lui Davila

Ca un gradinar iscusit si plin de dragoste, Davila gasise Tara Romaneasca un pamant roditor. Vestea despre organizarea invatamantului medical, farmaceutic si veterinar se imprastia repede peste granitele tarii. Aceasta trebuia sa devina o ”Belgie a Orientului”, iar Bucurestii un centru cultural in acea parte a Europei. Aici, in acest spatiu, traia, muncea si visa Carol Davila.

”Mi-am sacrificat viata, toate clipele de liniste pentru a fi util altora”

Pentru organizarea sectiei ce prezenta dezvoltarea invatamantului in azilul ”Elena Doamna” s-au primit aprecieri din partea mai multor straini, printre care si Presedintele Comitetului Orfanilor din Viena care declarase ca orfelinatul lui Davila e ”un institut modern, unic, cum nu e al doilea in lumea civizilata”.

I s-au recunoscut merite in final chiar si de catre adversari pentru neincetata si neintrerupta activitate care facea ca tara noastra sa fie privita cu alti ochii, in lumea civilizata a acelor vremuri.

Impartit intre copiii mei si datoriile mele, ma simt foarte nenorocit…Mi-am sacrificat viata, toate clipele de liniste pentru a fi util altora”, asa graieste Carol Davila, cel care prin inima a trait si prin inima a pierit, dupa propriile vorbe, inainte sa inchida definitiv ochii dupa o munca gigantica in slujba profesiei sale si tarii sale, care nici astazi nu l-a uitat.

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment