Dr. Iulia Ardelean este Medic Specialist Dermatovenerologie din octombrie 2020. Aceasta a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj, iar în prezent lucrează la o clinică din Satu Mare.
Oricât de greu i-a fost în anii de facultate, Iulia Ardelean nu a renunțat la visul său. A studiat zi și noapte pentru a reuși să devină un medic pregătit, pentru a-i ajuta pe pacienții săi.
1. Cum ați descrie experiența cu platforma MEDIjobs? Ați recomanda și altor persoane să își facă un cont?
Este o platformă extrem de utilă pentru personalul medical aflat în căutarea unui loc de muncă, ușor de accesat, care îți oferă oportunitatea de a găsi locul de muncă care să corespundă propriilor criterii. Cu siguranță aș recomanda-o, am făcut-o deja.
2. Povestiți-ne cum a decurs colaborarea cu recruiter-ul MEDIjobs.
Am avut o colaborare foarte bună, recruiter-ul a dat dovadă de seriozitate, promptitudine și implicare. În cazul meu, lucrurile au decurs repede, am fost sunată în următoarea zi după ce mi-am creat un cont pe platforma MEDIjobs și în mai puțin de două săptămâni am participat la interviul cu angajatorul în urma căruia am obținut locul de muncă.
Citește și INTERVIU Doctor Mihaela Leventer, medic primar dermatolog: „Succesul nu vine brusc, ci prin cumularea treptata a cazurilor rezolvate si prin cresterea notorietatii produse de pacientii multumiti”
3. Timpul este o resursă prețioasă, mai ales în cazul celor care au nevoie de un loc de muncă. Considerați că v-a fost mai ușor să interacționați cu platforma MEDIjobs decât să aplicați individual la mai multe companii?
Da, absolut. E mult mai ușor să îți stabilești criteriile în funcție de care îți alegi jobul, referindu-mă aici inclusiv la orașul în care îți dorești să lucrezi, la programul de muncă, la salariu și în funcție de acestea să ți se prezinte ofertele care corespund cel mai bine cerințelor tale.
4. Cât de dificil credeți că este să găsești un loc de muncă în timpul pandemiei? Cum a contribuit MEDIjobs la parcursul dvs. profesional în aceste momente de criză sanitară?
Cu siguranță este dificil de găsit un loc de muncă în această perioadă, cu atât mai mult cu cât unele companii și-au redus semnificativ numărul angajaților. Știți cum se spune, omul potrivit la locul și momentul potrivit; în cazul meu, omul potrivit a fost MEDIjobs.
5. Ce v-a făcut să alegeți această ramură a medicinei?
Chirurgia dermatologică, pe de-o parte, iar pe de altă parte, frumusețea procesului de stabilire al diagnosticului (cel mai frecvent) pe baza unor criterii clinice, precum și importanța care îi revine diagnosticului diferențial.
Citește și Personalitatea si specialitatea medicala – legaturile dintre cele doua
6. Care a fost diferența dintre cum vă imaginați că va fi în facultate și cum a fost, de fapt?
A fost mai greu decât îmi imaginam. Mă gândeam că va fi greu, am fost avertizată asupra acestui aspect, dar nu am renunțat la visul meu. A fost o perioadă în care am făcut multe sacrificii, sesiuni interminabile, nopți albe, zeci de pagini de învățat de la o zi la alta, dar a meritat fiecare efort. Bucuria pe care o simți în momentul în care vezi că pacientul este fericit, zâmbește, te face să realizezi că a meritat sacrificiul.
7. Când ați început să faceți practică în spital și cum a fost prima experiență?
Practica în spital începe în anul III de facultate, la stagiul de semiologie. Momentul interacțiunii cu pacienții este momentul în care vezi cu adevărat ce înseamnă medicina, în care îți dai seama că trebuie să fii perseverent că să ajungi un medic bun, în care începi să îți dai seama ce specialități (medicale/chirurgicale) ți-ai dori și pe care le-ai exclude.
8. Ce vi s-a părut cel mai greu când ați interacționat prima dată cu pacienții?
Cred că cel mai greu mi s-a părut comunicarea cu pacientul. Era nevoie de multă răbdare, timpul era limitat, majoritatea pacienților erau vârstnici cu tulburări de auz, nu înțelegeau întrebările noastre, era dificil de obținut un răspuns. Un alt aspect care la început părea dificil, era încadrarea tuturor simptomelor pe care pacientul le prezenta într-un anumit sindrom, mai ales că unii pacienți prezentau patologii multiple. Toate aceste aspecte amplificau importanța studiului și mă motivau să mă pregătesc mai mult.
Citește și Interviu dr. Manuela Ravescu, medic specialist dermatolog: „Fiecare este frumos in felul sau si acesta este lucrul cel mai valoros!“
9. Care sunt principalele atribuții ale unui medic dermatovenerolog?
Medicul dermatovenerolog are în vedere diagnosticul și tratamentul afecțiunilor pielii, ale părului și unghiilor, ale mucoaselor orală și genitală, precum și ale bolilor cu transmitere sexuală. Trebuie să stabilească diagnosticul clinic, să solicite investigațiile paraclinice necesare confirmării acestuia (în cazurile în care este necesar) și să-i expună pacientului opțiunile de tratament.
Comunicarea medic-pacient este extrem de importantă, aceasta ar trebui să fie considerată o atribuție regăsită în toate specialitățile.
10. Ce calități ar trebui să aibă un medic dermatovenerolog?
Este important să facă cu plăcere ceea ce face, să fie empatic, perseverent, curios, atent la detalii, un bun comunicator, să aibă dorința de a progresa și de a fi la curent cu cele mai noi informații, să dea dovada de profesionalism și nu în ultimul rând, de umanitate.
11. Care sunt beneficiile acestei meserii?
Faptul că poți stabili un diagnostic, de cele mai multe ori în momentul prezentării pacientului, este un mare beneficiu. De asemenea, posibilitatea diagnosticării unor boli sistemice doar pe baza unor modificări cutanate.
12. Care sunt provocările meseriei?
Dermatologia este o specialitate care necesită multă practică clinică, nefiind suficiente doar cunoștințele teoretice, iar modalitatea polimorfă de manifestare a aceleiași patologii o face să devină extrem de interesantă și captivantă.
Ca și în alte specialități, cred că este important atingerea unui echilibru între planul personal și profesional.
Citește și Experiența în medicină îți conturează viitorul
13. Ce credeți că ar trebui îmbunătățit la sistemul medical din România?
Cred că este necesară facilitarea accesului pacientului la sistemul de sănătate și diminuarea birocrației.
14. Ce sfaturi le oferiți celor care își doresc o carieră în medicină?
Să fie pregătiți să muncească mult, dar să fie siguri că și satisfacțiile sunt pe măsura muncii depuse. De asemenea, să găsească un echilibru între viața personală și cea profesională.
15. De ce ar trebui să aleagă un viitor medic specializarea dermatovenerologie?
Pentru că este o specialitate complexă, având o parte clinică, una chirurgicală, cât și partea de dermatologie estetică, dându-ți posibilitatea de a alege partea care ți se potrivește cel mai bine; este o specialitate dinamică, cu multe provocări, care nu îți permite să te plictisești și pentru care e nevoie atât de cunoștințe teoretice, cât și de practică clinică.
Ești medic și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.