INTERVIU Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie: “Nu exista medicina fara pregatire profesionala continua”

INTERVIU Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie: “Nu exista medicina fara pregatire profesionala continua”

Doamna doctor Denisa Nica nu este doar medic, ci a avut curajul de a porni pe drumul antreprenoriatului devenind proprietar al unei clinici medicale din Ploiesti, Ana Medical Center. Inspira multa fermitate si seriozitate cand vine vorba despre procesul de diagnostic si tratament, dar intelegi imediat ca are o inima de aur. Poate pentru faptul ca iubeste oamenii si stie ca acestia au nevoie de medici, dar mai ales pentru ca simte ca fundamentul relatiilor dintre oameni este reprezentat de comunicare, nu de putine ori petrece cu pacientul un timp mai lung decat prevede consultatia.

Crede in colaborare intermedicala si in dezvoltare profesionala, pornind de la premisa ca fara noutate si fara inovatie, nu ai cum sa raspunzi necesitatilor pacientilor. Spre deosebire de Germania unde a petrecut cativa ani in sistemul medical, marturiseste ca medicii din Romania sunt definiti de umanitate, sunt implicati si mentin o relatie buna cu pacientul si dupa actul medical.

In ceea ce priveste recrutarea personalului din clinica, a apelat multa vreme la recomandari si la sprijinul colegilor. Criteriile pe care le urmareste la cei din echipa sa sunt dragostea pentru meserie si abilitatea de a face exceptii de la program si agenda in cazul in care un pacient are nevoie. Iar premisele indisolubile pe care le vede in viata oricarui medic aflat la inceput de drum sunt sa iubeasca oamenii si sa isi respecte meseria.

1.Sunteti medic ce activeaza intr-un domeniu cu o incarcatura emotionala ridicata. Cat de mult conteaza o buna comunicare in acest sens? Ajuta faptul ca sunteti femeie?

Comunicarea este fundamentul relatiilor dintre oameni. Pana la urma, nu putem interactiona decat prin comunicare. Atunci cand esti medic, nicio explicatie nu e de prisos, niciun detaliu nu este prea mult si incerc, pe cat posibil, sa interactionez constructiv cu pacientii mei. Nu as indrazni sa spun ca reusesc mereu atat cat mi-as dori, dar fac eforturi pentru a raspunde si dincolo de programul de cabinet ori de spital. In acest sens, ii incurajez sa imi scrie si sa ma tina la curent cu tot ceea ce considera necesar sa stiu, mai ales atunci cand vorbim despre sarcina.

2. Sunteti si proprietar al Ana Medical Center. Ce v-a determinat sa porniti pe drumul antreprenoriatului? De ce ati ales sa infiintati un centru medical in Ploiesti?

Sunt din zona si am profesat in Ploiesti in tot timpul in care am avut activitate in tara. Mi-am dorit sa fiu mereu aproape de oameni si faptul ca Ana Medical Center este un proiect personal, imi permite sa imbunatatesc constant aceasta interactiune si calitatea actului medical. Nu ma simt deloc bine atunci cand sunt constransa de durate stricte pentru programari. Petrec cu pacientul atat timp cat am nevoie, desi uneori fac asta cu pretul supararii unui alt pacient, care asteapta. Le explic deseori ca si ei, daca ar fi in situaţia omului din cabinet, si-ar dori sa petreaca timpul necesar in interior, nu sa fie tratati dupa un sablon, in timp limitat.

3. Aveti cativa ani de experienta si in Germania. Care sunt principalele diferente in ceea ce priveste cadrele medicale si pacientii din Romania si Germania pe care le puteti numi

Consider ca relatia medic-pacient este superioara in Romania. Noi interactionam ca oameni, ne defineste umanitatea, suntem implicati si avem o relatie buna si dupa actul medical. Primesc poze, mesaje, telefoane, si asta ma bucura mult. Uneori, e destul de obositor, dar daca ar fi sa aleg, as alege fara niciun dubiu aceasta interactiune. Medical, tehnologic, din punct de vedere al pregatirii, nu exista diferente, cel putin nu in locurile in care am ales sa imi fac meseria. Sigur, mi-as dori sa am mai mulţi colegi alaturi, si nu ma refer neaparat la ginecologi, obstetricieni, ci de medici din toate ariile, pentru ca exista multa nevoie de un act medical de calitate. Oamenii au nevoie de noi.

4. In ce masura considerati de utilitate cunostintele din domeniul medical in cel managerial? Dar invers?

In calitate de medic, esti obisnuit sa iei decizii si sa fii ferm. Este un exercitiu care ajuta si atunci cand trebuie sa te implici in conducerea clinicii. In plus, eram obisnuita sa lucrez in echipa, sa inteleg si sa estimez implicarea membrilor echipei si sa colaborez cu profesionisti. Toate acestea se aplica si in calitatea de manager. Invers, este mai greu de estimat. Totusi, ce pot sa spun este ca prefer sa fiu medic in defavoarea oricarei alte calitati ori situatii, cu o excepţie – aceea de mama.

5. Cat de mult va implicati in procesul de recrutare al cadrelor medicale din clinica? Ce criterii urmariti?

Ma implic 100%. Pana de curand, am mers pe recomadari si pe suportul colegilor cu care am lucrat in timp. Totuşi, presiunea plecarii cadrelor medicale se resimte puternic, mai ales in provincie, aşa ca am derulat campanii de recrutare, cu precadere pentru pediatrie si cardiologie. Oameni profesionisti, iubitori ai meseriei si gata sa faca exceptii de la program si de la agenda daca un pacient are nevoie de sprijin – pe ei ii cautam.

6. Care sunt cele mai dificile interventii medicale din specializarea dumneavoastra si din ce motiv? Ce tip de interventii v-ati dori sa puteti realiza in viitor?

Infertilitatea este o preocupare de baza, alaturi de screening-ul fetal. Cele mai dificile ţin de naşteri cu probleme. Emotiile sunt atat de puternice de fiecare data… Vrei sa fie bine si depui tot efortul si toata priceperea ta. Sigur, mai sunt interventii destul de complicate si din ginecologie, dar recunosc ca nasterea imi ofera cele mai puternice trairi. Daca sunt in zona, merg la orice ora si bebelusii parca stiu asta. Se nasc deseori noaptea si dis de dimineaţa. Mi-as dori multe nasteri dupa sarcini obtinute pe un fond de infertilitate. Este multumirea cea mai pretioasa.

7. Puteti numi un medic pe care il admirati? Din ce motive il admirati?

Imi indragesc colegii din clinica, nu doar pe medici. Lucrez exceptional cu dr. Chadi Muheidli de la Dacia Medical Center, dr. Bogdan Staicu si dr. Giorgos Xyadis de la Medimall Atena. Pot conta pe sprijinul, onestitatea si profesionalismul lor in orice moment, neconditionat.

8.Cat de mult conteaza pentru un medic sa fie informat si sa urmareasca  dezvoltarea sa profesionala? Explicati, va rog.

Nu exista medicina fara pregatire profesionala continua si nu ma refer la cursuri sau la elementele conditionate prin lege. Citesc mult si mi-am selectat, in timp, sursele de incredere. Cred ca fara noutate si fara inovatie, nu ai cum sa raspunzi necesitatilor si nici nu mi se pare de dorit sa ma limitez la rutina si experienta. Daca pregatirea si pasiunea mea pentru citit rezolva un singur caz, atunci a meritat fiecare noapte pierduta, fiecare sarbatoare alocata lecturii.

9. Cati ani sau ce studii considerati ca sunt necesari/necesare unui medic pentru a deveni profesionist?

Studiul este o preocupare continua. Nu poti merge mai departe fara inovatie si fara tehnologie, iar schimbarile trebuie urmarite permanent, daca vrei sa vii in intampinarea nevoilor pacientilor. Cred cu tarie ca trebuie sa te dedici unei mici parti din tot, asa cum am ales screening-ul fetal si infertilitatea, fara sa uiti sa privesti pacientul in ansamblu, ca pe un tot.

10. Care este conduita ideala pe care ar trebui sa o aiba un pacient? Dar un medic?

Relatia directa este de dorit, in masura in care putem respecta libertatile celuilalt. Explic de multe ori ca, daca nu am raspuns rapid, sigur nu este pentru ca nu imi doresc. Noi, medicii, suntem cei la care oamenii vin cu bucurie, cum ar fi o sarcina, ori cu tristete, iar empatia ne defineste activitatea. Este si motivul pentru care energia pozitiva ne ajuta zi de zi, in masura in care reusim sa gestionam emotiile puternice si mesajele, intrebarile care vin in orice moment al zilei ori al saptamanii.

11. Care considerati ca este cea mai frecventa problema de sanatate a pacientelor dumneavoastra? In ce masura conteaza lipsa de informare/informarea corecta?

Daca nu vorbim de lipsa unei sarcini, atunci problemele deriva din lipsa controlului de rutina. Sunt o multime de infectii, de probleme detectate prin testul Babes Papanicolau ori prin culturile din col si analizele de secretie vaginala, care pot fi depistate la timp, uneori ca salvare de la o boala cu risc vital. Daca vorbim de infertilitate, atunci asteptarea indelungata si lipsa investigatiilor de specialitate ne pun de multe ori in dificultate, mai ales daca ma gandesc la rezerva ovariana si la presiunea timpului asupra probabilitatii de a obtine o sarcina.

12. Care ar fi sfatul pe care l-ati oferi unui medic aflat la inceput de drum?

Sa iubeasca oamenii si sa isi respecte meseria. Nu e un sfat, sunt doua. Nu cred ca se poate fara una dintre cele doua componente, sa le spunem. Orice ai face pornind de la aceste doua premise, nu are cum sa nu fie in cea mai buna forma pe care o poti oferi.

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment