Un procent important de viitoare sau actuale cadre medicale caută să părăsească România și să activeze peste hotare. Fie că vorbim de studenți, medici rezidenți sau medici primari, mirajul condițiilor de muncă moderne și remunerația superioară asigurată în străinătate sunt doar două dintre motivele care determină migrația personalului din sănătate. Totuși, o bună parte dintre cei care pleacă rămân cu gândul să se întoacă la un moment dat și să ajute prin expertiza acumulată sau chiar să investească pentru a crește nivelul serviciilor medicale din țară.
Irina Drăgan, o tânără româncă care studiază medicina dentară în Boston, SUA, la Tuffs University a povestit într-un interviu acordat pentru Adevărul, cum s-a integrat în cultura americană și ce planuri de viitor are. “Am absolvit cursurile liceului “B.P. Haşdeu” din Buzău şi, ulterior, am urmat cursurile Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul “U.M.F. Carol Davila” Bucureşti. Pe parcursul vacanţei de vară, în timpul facultăţii, am participat la programul “Work & Travel” în SUA. Am lucrat ca salvamar în Baltimore, Maryland şi în timpul liber am vizitat Facultatea de Medicină Dentară de la Universitatea din Maryland. Am aplicat pentru un internship şi am fost acceptată să mă întorc în anul următor în timpul vacanţei de vară, când eram încă studentă în anul V. Anul acesta am devenit specialist în Parodontologie. În cadrul aceluiaşi program, am urmat în paralel cursurile şi am efectuat un proiect de cercetare pentru a obţine şi un Master în Ştiinţe Dentare, în cadrul aceleiaşi universităţi. Momentan sunt Asistent Universitar la Tufts şi îmi împart timpul între facultate şi practica privată, limitată la Parodontologie şi Implantologie”, a povestit Irina Drăgan.
Cel mai bun student român în 2015
Tânăra asistentă universitară a fost desemnată în 2016 cel mai bun student român din America de Nord, în cadrul Galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate. În ciuda faptului că are deja un nume cunoscut peste ocean, Irina Drăgan vrea să se întoarcă la un moment dat în România. “Mi-am reînnoit licenţa de medic dentist şi mi-ar plăcea să vin şi să mai lucrez, dar mai ales să contribui la partea academică şi eventual la câteva proiecte de cercetare. Am ţinut legătura cu colegii mei de la facultate şi chiar avem câteva proiecte pe care le desfăşurăm în colaborare. Luna aceasta (n.r ianuarie 2016) publicăm un articol împreună, în Revista Română de Medicină Dentară şi avem câteva alte proiecte la care lucrăm. Sunt în discuţii cu Uniunea Naţională a Asociaţiilor Stomatologice (UNAS) şi sper că data viitoare când vin să reuşim să concretizam colaborarea. România este recunoscută din ce în ce mai mult la nivel internaţional şi cred că doar continuând să colaborăm cu celelalte state vom putea să avansăm”, a declarat tânăra pentru Adevărul.
Ține legătura constant cu România
Într-o descriere succintă a vieții departe de casă, Irina Drăgan recunoaște că cel mai mult îi lipsesc “familia și prietenii”. Aceștia au fost chiar și motivul pentru care tânăra s-a gândit în câteva situații să se părăsească imediat SUA: “Au fost momente în care credeam că o să mă întorc acasă, că e mult prea greu, dar ai mei m-au încurajat mereu şi au crezut în mine că pot reuşi. Fără sprijinul familiei şi al prietenilor de acasă nu aş fi putut reuşi. Vreau să le mulţumesc din suflet”.
Implicarea tinerei în educarea studenților din România, chiar dacă se face de cele mai multe ori de la distanță, are un rol extrem de important în instituțiile de învățământ ale țării. “Studenţii sunt foarte motivaţi şi îşi doresc să lucreze, să se implice în cât mai multe proiecte. Ştiu ca au fost multe schimbări (n.r. în sistemul educațional din România) şi sper că au fost în beneficiul studenţilor, dar şi sper că schimbările atrag şi cele mai bune cadre didactice în sistem. Am plecat din România acum cinci ani şi mi-ar fi destul de greu să evaluez obiectiv sistemul educaţional în acest moment”, spune Irina Drăgan, subliniind astfel că dorința și motivația studenților din țară este uriașă, iar sistemul educațional trebuie să se ridice mai mult ca niciodată la nivelul așteptărilor.
Sfat pentru studenții care vor să plece din țară
Tânăra încheie cu un sfat general pentru toți studenții care învață din greu pentru o carieră de succes în domeniul medical în străinătate: “Să fie încrezători în capacităţile lor intelectuale, să fie pregătiţi că o să urmeze momente dificile pe care s-ar putea să fie nevoiţi să le înfrunte singuri, fără familie şi prieteni. Cel mai important, să se întoarcă acasă măcar o dată pe an, să îşi reîncarce bateriile şi să ţină legătura cu familia, dar mai ales cu prietenii”.
Citește și: INTERVIU | Dr. Cristina Chiriac, medic specialist pediatrie si neonatologie
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.