Potrivit statisticilor, sistemul de sanatate privat din Romania este in continua crestere, in anul 2017 inregistrandu-se 366 de spitale de stat si 201 spitale private. Ce inseamna acest lucru pentru un asistent medical, unde prefera acesta sa-si desfasoare activitatea si de ce face aceste alegeri, aflati din interviul realizat cu un asistent medical care a lucrat atat in spitale private, cat si de stat.
„Dupa absolvire nu am vrut sa ma angajez imediat, ci am ales sa fac practica cativa ani pentru a fi sigura pe mine, pentru a aplica teoria invatata, intrucat consider ca nu este sufiecient sa ai cunostinte teoretice si atat, practica este esentiala pentru ca nu te poti juca cu viata unui om”, a declarat aceasta.
1. De ce ati ales cariera de asistent medical?
Din primii ani de viata am tot avut probleme de sanatate si tin minte ca am suferit foarte mult pentru ca in spital nu eram tratata asa cum imi doream eu. Fiind mult timp inconjurata de cadre medicale, mi-am imaginat cum ar fi sa urmez si eu aceasta profesie si visam sa fiu un cadru medical bun, care salveaza oamenii aflati in suferinta.
La scoala eram fascinata de orele de biologie si anatomie, iar in laborator eram atenta la fiecare instrument medical. Pana la finalizarea studiilor, dorinta mea de a deveni cadru medical a persistat si s-a accentuat. Mi-am dorit intotdeauna sa lucrez intr-un spital si sa ajut oamenii care sufera si am reusit sa devin un asistent medical implicat.
2. De ce alti ales sa lucrati pe sectia de chirurgie?
In anii in care am facut practica, am vrut sa cunosc mai multe sectii si asa mi-am dat seama ca cea mai complexa este chirurgia. Mi-a placut foarte mult.
Lucrand pe aceasta sectie, am avut multe de invatat si mi-am dat seama ca aici ai posibilitatea de a te dezvolta continuu, iar eu am fugit de tot ce presupune plafonare. Am vrut sa stiu cat mai multe lucruri si am reusit.
Pe chirurgie nu numai ca administrezi medicamete, ci schimbi pansamente, introduci sonda nazogastrica, poti participa la interventii chirurgicale etc. Sunt multe proceduri importante, iar daca le stii pe acestea, in momentul in te decizi sa lucrezi si pe alta sectie iti va fi mult mai usor.
3. Ati lucrat si in spital de stat, dar si in spitale private. Unde a fost mai bine si de ce?
Nu pot sa generalizez pentru ca situatia este diferita de la spital la spital. Pot spune doar ca in spitalul de stat in care am lucrat eu era personal suficient, se impartea munca in asa fel incat fiecare pacient sa primeasca atentia necesara si ingrijirea corespunzatoare.
In spitalele private, personalul este putin, iar un asistent medical care are in evidenta peste 20 de pacienti pe zi nu are timp sa acorde atentia necesara fiecaruia in parte, asa cum ar trebui, pentru ca are si foarte multe foi de observatii de completat, rapoarte de tura etc.
4. Acum ati alege sa lucrati intr-un spital de stat sau intr-unul privat?
As alege sa lucrez intr-un spital de stat, dar in care se respecta pacientul, dar si angajatii.
5. Spuneti-ne doua beneficii pentru care ati alege acest lucru?
In primul rand, in sistemul de stat ai garantia locului de munca si este un salariu decent. De asemenea, as alege spitalul de stat pentru ca, dupa cum am mai spus, sunt mai multi angajati decat la privat, iar acestia isi impart munca in asa fel incat sa nu existe surmenajul acela de la privat, iar pacientii sa fie ingrijiti corespunzator, nu in graba.
6. Povestiti o situatie din cauza careia v-ati dat demisia.
A fost o situatie intr-un spital privat, cred ca acum un an. Pregateam un pacient pentru sala de operatii. Cand am ajuns la sala, medicul a inceput sa tipe la mine si sa se agite foarte tare. M-a deranjat reactia sa, mai ales ca eram cu pacientul care urma sa intre in operatie. Am ramas socata si mi s-a rupt sufletul gandindu-ma la pacient, care oricum era emotionat si speriat din cauza opertatiei care trebuia sa fie realizata chiar de acel medic. Dupa cateva zile mi-am dat demisia.
7. Ce ati observat de-a lungul timpului la colegii de munca, ce nemultumiri au in ceea ce priveste cariera de asistent medical?
Principala nemultumire era salariul, bineinteles, raportat la volumul de munca, mai ales in spitalele private.
Apoi era problema personalului putin, iar din aceasta cauza aparea problema surmenajului. De exemplu, in spitalul privat erau 2 asistente care aveau grija de cate 15-20 de pacienti pe zi. Pe langa timpul acordat fiecaruia in parte, tratamente etc., cele doua asistente aveau de completat foarte mult rapoarte atat pe hartie, cat si la calculator. Multe asistente se plangeau ca nu au timp pentru cate activitati sunt de facut intr-o zi.
8. Dumneavoastra ce nemultumiri aveti? Ce ati schimba in sistemul medical actual?
Am intalnit cadre medicale care nu au un comportament adecvat nici fata de colegi, nici fata de pacienti. Pe acestia nu i-as accepta intr-un spital, fie el privat sau de stat.
Ar fi bine ca munca sa fie impartita, sa existe personal suficient care sa le acorde mai multa atentie pacientilor, sa stea mai mult cu ei, sa-i verifice, sa vorbeasca cu ei. Este foarte important.
Ar fi indicat sa se modernizeze sectiile. Unele spitale arata ingrozitor, nu le poti numi spitale. Daca noi, cadrele medicale spunem acest lucru, cu siguranta pacientii sunt terifiati.
De asemenea, mi se pare potrivit ca spitalele sa fie inconjurate de copaci, de verdeata, de locuri in care pacientii sa se refaca fizic si psihic.
Sa fie mai multa grija cu mancarea oferita pacientilor. Sa se respecte normele de igiena. Nu sunt de acord cu firmele de catering la spital. Acelea pot veni cu tot felul microbi, bacterii. Sa fie bucatarii in incinta spitalul, sa se ia probe, sa se faca analize inainte.
Un asistent medical merita sa aiba un salariu pe masura, dar numai daca respecta aceasta meserie, daca isi respecta colegii si pacientii. Doar asa.
Medicii ar trebui sa fie mai deschisi cu asistentii. Trebuie sa existe o comunicare, o buna intelegere pentru a forma o adevarata echipa. Trebuie sa existe respect fata de asistenti, dar mai ales fata de pacienti.
9. Ce sfaturi le dati proaspetilor absolventi care vor sa urmeze o scoala de asistent medical?
Un asistent medical trebuie sa-si iubeasca meseria si oamenii. Sa nu se duca pentru bani. Aici trebuie sa-ti fie mila de omul care se afla in suferinta. Sa vrei sa-l ajuti sa se refaca si sa depaseasca momentul. Acesta ar trebuie sa fie principalul scop. Indiferenta si indolenta nu au ce cauta in aceasta meserie.
De asemenea, ii indemn sa mearga la cursuri, sa faca practica, dar sa-si aleaga un mentor care sa faca aceasta meserie cu drag. Practica este foarte importanta. Iar daca simt ca nu pot face fata, ca nu se pot apropia de oameni, sa se reprofileze spre alta profesie.
Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).