Andreea Dragomirica este medic rezident pe Medicina interna, in anul II si a fost de acord sa participe la acest interviu, dezvaluind detalii despre modul in care si-a ales specialitatea, cum i s-a parut per total experienta examenului de Rezidentiat, dar si care au fost cele mai mari provocari in primul an ca medic rezident.
1. Cum ti s-a parut examenul de Rezidentiat in ansamblu?
Privind retrospectiv, a fost o metoda obiectiva de evaluare a capacitatii de asimilare a materiei avand in vedere ca examenul a fost grila si nu unul scris sau oral. Bineinteles ca fiecare metoda de evaluare are atat avantaje cat si dezavantaje, in sensul ca daca din neatentie nu pui variantele corecte sau efectiv incercuiesti gresit, va avea loc o depunctare. Numarul mare de candidati impune practic o metoda obiectiva de notare. Cred ca aceasta varianta este totusi cea mai buna.
Din punct de vedere calitativ atat eu cat si colegii mei am avut parerea ca ar trebui sa fie altfel structurata materia. Chiar si acum imi aduc aminte tot felul de tabele, doze si clasificari care nu spun ca nu sunt utile, dar nu cred ca erau potrivite pentru un astfel de examen (acum ma bucur ca le-am uitat), ele nu ne testau capacitatea noastra de analiza in fata unui caz clinic de exemplu. Tragand linie, mie personal mi-au folosit informatiile asimilate pentru acest examen in momentul in care am inceput rezidentiatul.
Citește și Tot Ce Trebuie Să Știi Ca Viitor Medic Rezident – Specializare Și Examenul De Rezidențiat
2. Consideri util acest examen?
Bineinteles ca este util. Este o forma de evaluare a cunostintelor noastre, iar studentii oricum sunt obisnuiti cu evaluari inca de la admitere si este si normal sa fie asa. Trebuie facuta o selectie riguroasa a studentilor pentru etapa de rezidentiat si aceasta nu poate fi decat printr-un un examen serios (sau cel putin asa ar trebui sa fie considerat si nu tratat cu superficialitate). Este o forma de antrenament pentru ce va veni.
3. Ce schimbari ai aduce ?
Cred ca pe langa aceasta metoda de evaluare ar fi util si un examen practic la pacient, care sa se desfasoare cu anamneza, examen clinic, teste paraclinice, diagnostic pozitiv si diferential. Avand in vedere ca aceasta profesie asa se desfasoara si nu pe grile, cred ca ar reflecta mai bine abilitatea de a pune in practica ce am invatat pana acum. Pana la urma despre asta este si vorba, sa aplici ce inveti. In medicina e stiinta, iar cand nu mai e stiinta, este filozofie.
4. Cat timp consideri ca ar trebui alocat pentru a invata eficient pentru acest examen?
Cred ca pana in anul 6 fiecare a reusit sa se regaseasca intr-un anumit stil de invatat. Eu am revenit la stilul meu de invatat, pe vremea cand ma pregateam pentru admitere: scheme, desene, multe desene. Aveam foldere pentru fiecare capitol cu scheme la fiziopatologie de exemplu. Intelegand fiziopatologia, intelegi si tratamentul. Mereu am incercat sa simplific cat pot materia, astfel incat sa nu uit pe termen lung. Detaliile in schimb le-am fixat pe grile. Grilele si desenele m-au ajutat foarte mult.
Citește și Examenul de rezidențiat: Care sunt opțiunile în caz de eșec?
5. Ce le-ai recomanda studentilor care se pregatesc de acest examen?
Le recomand ce mi-am recomandat si mie. Sa aiba rabdare, sa duca un stil de viata echilibrat si sa aiba un ritm constant de invatat, iar atunci cand simt ca sunt la capatatul puterilor sa se gandeasca ca este doar un an de “sacrificiu” pentru o viata profesionala frumoasa si implinita. Pana la urma acesta este si scopul, ca fiecare sa isi poata alege specialitatea la care viseaza, asa ca fiecare efort merita.
6. Care au fost criteriile care te-au facut sa alegi aceasta specialitate?
A fost o alegere usoara si grea in acelasi timp. In facultate mi-au placut multe specialitati medicale, insa dupa ce am dat examenul nu ma puteam decide exact, avand in vedere ca puteam sa-mi aleg la repartizare foarte multe. Am plecat de acasa cu o lista, pe primul loc era reumatologia, pe al doilea endocrinologia, pe al treilea psihiatrie, iar pe al patrulea nu mai tin minte. Pana sa–mi vina randul aveam emotii teribile si m-au facut sa nu mai iau in considerare acea lista a mea. Am inchis ochii, am stat cateva secunde rugandu-ma, iar cand am deschis ochii am ales Medicina interna.
Nu cred ca sunt un exemplu, eu doar pot sa va spun ce s-a intamplat in acel moment. Poate Medicina interna m-a ales pe mine, cine stie. Asa ca la aceasta intrebare poate colegii mei pot fi mai precisi, multi dintre ei au fost mai hotarati si mai orientati comparativ cu mine la acel moment. Acum, ma simt norocoasa ca sunt pe aceasta specialitate, asa ca totusi acele secunde cu ochii inchisi m-au adus acum pe un drum care ma implineste.
7. Asteptari vs realitate?
Mie imi place mai mult viata de rezident. Au fost schimbari intr-adevar, dar pe care nu le-am simtit transant, ca un dus cu apa rece ca sa zic asa. M-am adaptat din mers. Dar chiar si acum intreb in stanga sau in dreapta un cod sau unde se lasa foaia de observatie (sigur ma intelegeti). Primele luni de munca au fost destul de afectate din pricina pandemiei. Fluxul de pacienti a fost mai redus si nu se mai tineau cursurile pentru rezidenti care erau foarte utile si ma bucurau (imi aduceam aminte de facultate, iar ziua din saptamana in care era curs era una reusita). Atmosfera a fost primitoare, iar colegii mai mari deschisi si prietenosi. Am avut sansa sa cunosc atat medici foarte buni, care in acelasi timp sunt si oameni extraordinari care m-au ajutat oricand am avut nevoie. Le sunt recunoscatoare pentru formarea mea.
Citește și Examenul de rezidentiat: 5 sfaturi primite de la un medic rezident pentru a te pregati eficient
8. In ce proportie te-au ajutat informatiile si experienta acumulata in timpul facultatii?
Foarte mult. Imi aduc aminte pacientii din stagii, imi aduc aminte cursuri. Semiologia pentru mine a fost si este o baza extraordinara, chiar daca la acel moment a fost destul de greu, acum ma ajuta sa evaluez clinic corect un pacient intr-un timp scurt. Nu si SPM (sigur colegii acum rad), fara a avea intentia de a aduce vreo ofensa materiei.
9. Ce le-ai recomanda viitorilor colegi?
Legat de alegerea specialitatii, le recomand colegilor sa faca practica serios vara pe diferite sectii. Este o diferenta intre stagiile in studentie si realitatea de zi cu zi cu care se confrunta sectia respectiva. Cred ca doar asa poti sa te orientezi mai mult in alegerea specialitatii. Sa aleaga cu sufletul, pentru ca o cariera pe care sa o faci cu drag, cu dedicare, te face sa te simti implinit pe acest plan. Si nu in ultimul rand sa nu ezite sa faca o schimbare daca specialitatea nu este una potrivita pentru ei. Exista loc sub soare pentru toti.
Ești medic rezident și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.