Alina Florentina Nita este asistent medical principal generalist, un suflet bun si luminos, care incearca sa ii ajute pe toti cei care ii pasesc in cabinet. De cele mai multe ori reuseste, motiv pentru care orice zi in care nu este prezenta conduce la o mare mahnire in randul pacientilor. De fapt, asa iti dai seama cat de iubita este. Spune ca a stiut ce meserie isi doreste inca de cand era copil. Considera ca asistentii medicali sunt asa-zis-ul ”tampon” dintre pacient si medic si compara sistemul medical romanesc cu un “pacient bolnav care trebuie tratat”. Simte insa ca depinde de noi sa incercam sa le rezolvam. Incearca sa preia cate putin de la fiecare om pe care il intalneste in viata si recomanda celor aflati la inceput de drum sa trateze fiecare pacient cu bunatate si respect.
1. Cand si in ce mod te-ai decis asupra meseriei de asistent medical?
Imi aduc aminte cu drag cand m-am gandit pentru prima oara la meseria de asistent medical. Eram copil, iar bunica din partea mamei imi spunea mereu cand mergeam in vacantele de vara “tu sa te faci asistenta medicala sa ajuti oamenii, pentru ca ai suflet bun”. Acum 14 ani, dupa terminarea liceului, m-am inscris la scoala de asistenti medicali, dupa care am facut si Facultatea de Psihologie.
2. Ai vreun model profesional pe care sa il respecti/apreciezi?
N-am avut un model anume pe plan profesional. Pana la urma, oricine te poate influenta in viata pozitiv sau negativ. Dar nu spun ca nu am urmat sfaturile unor persoane cu mai multa experienta. Este bine sa iei cate putin de la fiecare om pe care il intalnesti in viata.
3. Care sunt principalele provocari pe care le presupune meseria de asistent medical cu privire la colaborarea cu medicii?
Ca orice relatie dintre asistent si medic, trebuie sa stii ca poti avea incredere unul in celalalt, comunicarea, munca in echipa. Un asistent medical trebuie sa stie clar care sunt sacinile sale.
4. Ai intampinat vreodata probleme cu pacientii? Dar in ce priveste sistemul de sanatate? Cum le-ai rezolvat?
Nu pot nega existenta pacientiilor “dificili” in zilele noastre. Din ce in ce mai multi oameni sunt necajiti, suparati si chiar unii foarte recalcitranti si, bineinteles, ca noi suntem asa-zis-ul ”tampon” dintre pacient si medic. Intr-o situatie de genul asta asistentul medical nu trebuie sa o ia personal, ci sa se adapteze. In ceea ce priveste sistemul sanitar romanesc, sincer l-as compara cu un “pacient bolnav care trebuie tratat”, dar cum nu este singurul domeniu care are probleme, depinde de noi sa incercam sa le rezolvam.
5. Povesteste-ne cea mai frumoasa experienta prilejuita de un pacient.
Atunci cand lucrezi cu omul auzi si vezi multe povesti de viata, triste, dar si frumoase, cu multe invataminte. Ar trebui sa scriu o carte cu cate povesti si intamplari.
6. Cum reusesti sa mentii pasul cu schimbarile din domeniul sanatatii? Cum te informezi?
Tot timpul trebuie sa te informezi, sa citesti, sa tii pasul cu noutatile aduse in sistem. Se fac cursuri de pregatire, in fiecare an sunt organizate si conferinte speciale pentru asistenti medicali, ideea este sa vrei pentru ca resurse si modalitati ai destule.
7. Care sunt modalitatile tale preferate de a-ti petrece timpul liber?
Cele mai relaxante activitati sunt plimbarile in parc, cititul unei carti bune sau o mini vacanta pentru incarcarea” bateriilor”.
8. Esti apreciata de foarte multi pacienti pentru implicare, pasiune si faptul ca mereu reusesti sa ii ajuti. Ce te motiveaza?
Meseria de asistent medical este o provocare, trebuie sa iti amintesti in fiecare zi ca poti alina suferinta pacientilor. Pentru un bun asistent nu conteaza cate probleme a intalnit in ziua respectiva, ci trebuie sa isi aminteasca faptul ca a ales cu un scop aceasta meserie de a ajuta oamenii bolnavi sa se insanatoseasca. De multe ori ma pun in locul pacientului si ma gandesc ca asa cum ma comport eu cu ei asa imi doresc sa se comporte si cu mine atunci cand sunt in suferinta.
9. Ce schimbari ti-ai dori sa poti face in sistemul medical, daca ai avea aceasta posibilitate?
As elimina birocratia, prin implementarea unor programe pentru a simplifica munca medicului si a asistentului medical, egaland astfel standardele europene existente.
10. Ce sfaturi ai pentru asistentii medicali aflati la inceput de drum?
As sfatui tinerii asistenti sa lucreze cu pasiune, sa-si doreasca sa devina experti si mai buni in fiecare zi.
Sa imbratiseze aceasta meserie cu drag si sa trateze fiecare pacient cu bunatate si respect.
Esti asistent medical si iti doresti o schimbare? Daca vrei sa fii la curent cu cele mai noi oportunitati de job-uri, fa-ti un cont Gratuit in doar 5 minute aici.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.