7 moduri prin care evoluția inteligenței artificiale va influența industria HR

7 moduri prin care evoluția inteligenței artificiale va influența industria HR

Inteligența artificială a evoluat enorm în ultimul timp și începe să fie folosită în cât mai multe domenii. De la telefonul tău care poate fi transformat într-un asistent personal, la roboți în medicină și de ce nu, în industria resurselor umane.

Potrivit unui raport din 2017, numărul start-up-urilor care creează sisteme AI este de 14 ori mai mare comparat cu 2000. Astfel, ne putem aștepta ca AI să devină o parte obișnuită din viața noastră, care ne va ajuta să lucrăm mai eficient.

Iată cum noile descoperiri AI vor influența domeniul HR:

1. Candidații vor fi selectați mai eficient

Ar fi de așteptat ca un om să înțeleagă mai bine sensul din spatele cuvintelor atunci când citește un CV. Dar te-ai înșela dacă ai presupune acest lucru, deoarece există sisteme AI care interpretează o pagină scrisă mai bine decât cei mai pricepuți oameni. Deoarece inteligența artificială se ocupă foarte eficient de această parte a procesului, specialiștii HR își vor putea folosi toată energia pentru a îndruma noii candidați și a îi ajuta să se integreze mai ușor la noul loc de muncă.

2. Un loc de muncă fără discriminare

Fiecare om crede în anumite lucruri și acestea pot fi în detrimentul altor persoane. Mai exact, pot discrimina pe criterii de rasă, vârstă, etnie, sexualitate etc. Sistemele AI nu au această problemă, deci vor putea alege candidați bazându-se strict pe calificările acestora.

3. Mai puține treburi administrative

Inteligența artificială nu va înlocui niciodată în totalitate elementul uman în domeniul recrutării. Dar AI poate face câteva treburi repetitive, pentru a ajuta angajații, precum: sortarea unui număr mare de CV-uri și interviurile preliminare. 

4. Abilitatea de a găsi candidați care sunt la fel de pricepuți ca actualii angajați

Una din cele mai mari provocări în domeniul HR este să te asiguri că cerințele pentru postul disponibil sunt comunicate cât mai bine astfel încât să atragi candidații potriviți. Sisteme AI pot fi folosite pentru a compara comportamentul și priceperile angajaților cu cele ale candidaților.

5. Selectare proactivă a candidaților

Având în vedere piața locurilor de muncă, cei care recrutează încep să își schimbe strategia, să fie mai proactivi. AI ar putea ajuta specialiștii identificând experiența și talentul dorit chiar dacă respectiva persoana nu a creat un CV special pentru poziția pentru care este căutat.

6. Un timp mai rapid de angajare

Sistemele AI pot face anumite procese ale recrutării (scanarea CV-urilor, interacțiunea inițială cu candidații) într-un ritm mai accelerat comparat cu un om și astfel ajută specialiștii HR să găsească candidatul potrivit într-un timp mai scurt.

7. Analiza necesarului de personal

Dacă sistemele AI sunt folosite pentru a analiza modul de lucru al angajaților – spre exemplu, prin KPI precum productivitate, volum și ore de muncă – ar putea genera o prognoză pentru necesarul de personal. Mai exact, AI poate identifica dacă este nevoie de mai mulți angajați într-o anumită echipă pentru eficiență maximă și poate avertiza persoanele responsabile. Inteligența artificială ar putea ajuta specialiștii din industria HR să fie mai eficienți din mai multe puncte de vedere: timpi mai scurți pentru recrutare, o primă selecție a candidaților mai rapidă și chiar căutarea proactivă de noi angajați, atât de importantă pentru piața muncii din acest moment.

Citeste si: Tendințe în HR despre care toată lumea va vorbi anul acesta

Despre Autor

Otilia Dobos

Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.

Facebook Comment