Instrumentarul uzual pentru asistenții de stomatologie

Instrumentarul uzual pentru asistenții de stomatologie

Asistentul medical din cabinetul de stomatologie este mâna dreaptă a medicului și cel care cunoaște la fel de bine instrumentele utilizate. 

Potrivit fișei postului, un asistent medical stomatologie este posesor al unei diplome eliberate de instituții de învățământ acreditate, dar și al unei adeverințe de liberă practică eliberate de Ordinul Asistenților Medicali. 

De asemenea, printre atribuțiile asistentului medical stomatologie se numără și pregătirea materialelor necesare tratamentelor dentare și pregătirea instrumentelor stomatologice și punerea lor la dispoziția medicului stomatolog. 

Citește și Mobilier şi instrumentar stomatologic – partea I

Aparatura uzuală a asistentului este formată din mai multe instrumente, împărțite pe categorii: instrumentar de examinat, instrumentar pentru preparare, instrumentar de mână, instrumente rotative, instrumentarul ultrasonic, instrumentar Lasser, instrumentar utilizat pentru restaurarea dinţilor, instrumentar chirurgical.

Instrumentarul de consultație este format, în mare, din următoarele: oglindă, sondă (care poate fi rigidă, flexibilă sau parodontală), pensă, escavator, spatulă bucală.

Mai departe, într-un cabinet de medicină dentară mai sunt:  

  • Instrumentar pentru prepararea cavităților: instrument rotativ, freze dentare, pietre dentare, discuri dentare, perii, pufuri, polipanturi dentare;
  • Instrumentar pentru tratamentul endodontic
  • Instrumentar pentru detartraj (manual, ultrasonic etc.) 
  • Instrumentar pentru igienizarea lucrărilor protetice (fixe sau mobile)  și ortodontice
  • Instrumentele rotative – sunt frezele dentare, adică instrumentele abrazive de tipul pietrelor și discurilor dentare, dar și de poliplanturi.

Frezele dentare sunt acele instrumente ce se activează prin rotație și îndepărtează substanța dură prin așchiere. Aceste freze pot fi sferice (sau globulare), cilindrice (fisură), cilindrice efilate, trunchi de con, în formă de pară, frezele roată, freze active la vârf, freze pentru dinisat amalgam, freze diamantate. 

În instrumentar se mai regăsesc și discurile dentare. Acestea au formă circulară, diametru mare, sunt de mică grosime și sunt, de asemenea, activate. Se utilizează în finisarea obturațiilor. 

Gumele dentare sunt, de asemenea, în cabinet și reprezintă universul asistentului. Instrumentele acestea sunt alcătuite dintr-o substanță abrazivă încorporată într-o masă de cauciuc sau sunt doar din cauciuc. Ele au diferite culori, în funcție de mărimea acelor particule abrazive și au, de asemenea, diverse forme: conice, cupe sau în formă de roată. 

Citește și Mobilier şi instrumentar stomatologic – partea a II-a

Pietrele dentare și periile dentare sunt folosite mai mult pentru tehnica dentară și igienizare. Aceste pietre pot fi albe, verzi sau chiar nestandardizate. 

În cabinet, asistentul mai poate avea de-a face și cu materialele necesare izolării câmpului operator. Aici, izolarea zonei de lucru este realizată pentru a evita saliva, limba (care poate bloca vizibilitatea medicului stomatolog), sângerării gingivale sau pentru a evita diferitele substanțe folosite la tratamentele dentare.

Citește și Formulare utile în cabinetele de stomatologie 

Izolarea se poate face folosind mai multe metode: aspiratorul de salivă, aspiratorul chirugical, rulouri de vată. 

Ești asistent medical stomatologie și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment