Remedii naturiste și medicamente utilizate în managementul insomniei

Remedii naturiste și medicamente utilizate în managementul insomniei

Substanțele active utilizate în managementul insomniilor pot fi sedative sau hipnotice, respectiv pot fi natural, comercializate sub formă de suplimente alimentare sau încadrate în clasa medicamentelor. Așadar, pe piața farmaceutică, pentru managementul insomniei, sunt disponibile variante naturale sau medicamente care se eliberează doar pe bază de prescriptie medicala sau fără prescripție medicală (OTC).

În acest articol, sunt descrise tipurile de remedii/substanțe active utilizate pentru managementul insomniilor și sunt analizate utilizările acestora și profilurile lor de siguranță.

Somniferele se prescriu de regulă ca soluție pe termen scurt, în cazul în care schimbările stilului de viață nu au funcționat. Este posibil ca multe persoane care suferă de insomnie să nu aibă nevoie de somnifere. Prin practicarea unei igiene corecte a somnului, exerciții fizice regulate și evitând alcoolul și nicotina, se poate adesea îmbunătăți ciclul somnului și preveni insomnia.

Insomnia implică probleme cu adormirea sau cu menținerea somnului pe parcursul nopții. De asemenea, unele persoane cu insomnie pot adormi ușor dar se trezesc mult prea devreme și nu se pot simți înviorate la trezire.

Dacă ajustările stilului de viață nu funcționează, de exemplu, când insomnia este severă, somniferele pot reprezenta o soluție bună pe termen scurt. Trebuie însă evitată utilizarea de lungă durată a somniferelor, deoarece acestea pot înrăutăți insomnia, mai ales în cazul în care persoana care a luat somniferul timp îndelungat încetează brusc să ia somniferul respectiv.

Gama de remedii pentru managementul insomniei include suplimente și medicamente eliberate fără prescripție medicală și medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală. Oricine are insomnie continuă trebuie să consulte medicul pentru a afla despre cea mai bună abordare în cazul respectiv.

În continuare sunt prezentate unele dintre cele mai eficiente remedii pentru managementul insomniei.

Melatonina

Când se întunecă afară, creierul produce un hormon numit melatonină. Aceasta reglează ciclul somn-veghe, spunând organismului că este aproape timpul pentru culcare. Creierul produce mai puțină melatonină atunci când în mediul înconjurător este lumină și mai multă când în mediul înconjurător este întuneric, cum ar fi în timpul iernii. Vârsta joacă, de asemenea, un rol important în ceea ce privește melatonina: cu cât o persoană devine mai în vârstă, cu atât creierul produce melatonină în mai mică măsură.

Multe suplimente alimentare destinate managementului insomniei conțin melatonină. Acestea sunt, de regulă, mai eficiente în cazul persoanelor cu tulburări de somn legate de ritmul circadian, care reprezintă probleme legate de momentul somnului sau de trezire.

Melatonina poate fi deosebit de utilă pentru persoane care: se confruntă cu oboseală extremă și alte efecte fizice resimțite după un zbor lung pe diferite zone orare, au probleme de adormire noaptea sau care lucrează în ture de noapte.

Suplimentele cu melatonină sunt disponibile fără rețetă în farmacii. În cadrul acestor forme dozate, concentrația melatoninei este de 1-5 mg. Fiecare doză trebuie administrată înainte de culcare.

Dovezi limitate sugerează că melatonina poate trata insomnia. Cu toate acestea, deși unele descoperiri au rezultate contradictorii, majoritatea cercetărilor indică faptul că melatonina poate reduce timpul necesar pentru a adormi.

Antihistaminicele sedative

Antistamicele sedative pot ajuta persoanele care au probleme cu adormirea, respectiv cu menținerea somnului în timpul nopții.

Unele antihistaminice care se eliberează fără prescripție medicală, care sunt utilizate de regulă pentru tratarea alergiilor, pot induce somnolență.

Deși nu toate antihistaminicele au acest efect sedativ, sunt utilizate uneori antihistaminicele de primă generație sau antihistaminicele sedative, pentru inducerea somnului sau pentru a ameliora tensiunea psihică și anxietatea.

De exemplu, următoarele sunt antihistaminice sedative: difenhidramina (substanța activă din Benadryl®, doxilamina, substanța activă din Unisom®, ciclizina, substanța activă din Marezine®).

Antistaminicele de generația a doua sunt mai puțin susceptibile de a provoca somnolență. Acestea se utilizează pentru tratamentul simptomelor de alergie pe termen lung și nu sunt eficiente ca adjuvante în inducerea somnului.

De exemplu, următoarele antihistaminice nu sunt sedative: cetirizina, substanța activă din Zyrtec®, loratadina, substanța activă din Claritine® sau fexofenadina, substanța activă din Allegra®.

Medicii pot recomanda un antihistaminic sedativ, dar numai ca soluție pe termen scurt în managementul insomniei. Deși nu induc dependență, organismul se poate obișnui cu antihistaminicele, astfel încât acestea pot deveni mai puțin eficiente în timp.

Rădăcina de valeriană

Rădăcina valeriană este frecvent întâlnită în compoziția produselor pe bază de plante și poate îmbunătăți calitatea somnului.

Valeriana este o plantă. Oamenii au folosit proprietățile medicinale ale acestei rădăcini încă din vremurile Greciei și Romei antice.

Rădăcina valeriană este un ingredient obișnuit în suplimentele pe bază de plante pe care oamenii le folosesc pentru a îmbunătăți somnul, pentru a calma anxietatea și pentru a sprijini relaxarea.

Aceste suplimente se găsesc sub mai multe forme, cum ar fi ceaiurile, comprimatele sau capsulele.

Mai multe studii clinice arată că administrarea de valeriană poate îmbunătăți calitatea somnului în cazul persoanelor cu insomnie. Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi pentru a confirma că rădăcina de valeriană este un ajutor eficient pentru somn.

Hipnoticele

Hipnoticele sunt un grup de medicamente indicate pentru managementul insomniei, care se eliberează numai pe bază de prescripție medicală.

Un medic poate prescrie hipnotice pentru a trata o serie de tulburări de somn, inclusiv insomnia. Aceste medicamente pot trata, de asemenea, tulburările de mișcare care întrerup somnul, cum ar fi sindromul picioarelor neliniștite și tulburarea periodică a mișcării membrelor.

Cele mai frecvent prescrise substanțe active hipnotice sunt: zolpidemul, zaleplonul și zopiclona.

O altă clasă de sedativ-hipnotice, numite benzodiazepine, poate trata și insomnia. Aceste medicamente includ: nitrazepamul, alprazolamul, diazepamul, lorazepamul.

Înainte de a prescrie benzodiazepină, medicul va prescrie de obicei mai întâi unul dintre hipnoticele enumerate anterior (zolpidem sau zopiclonă). Acest lucru se datorează preocupărilor legate de potențialul dependogen mai mare al benzodiazepinelor și efectele secundare mai severe date de acestea.

Precizări importante referitoare la administrarea remediilor pentru managementul insomniei

Pacientul trebuie să urmeze întotdeauna prevederile pentru formele OTC, inclusiv în cazul produselor pe bază de valeriană și în cazul antihistaminicelor care conțin difenhidramină sau doxilamină.

În ceea ce privește melatonina, cel mai bun moment pentru administrarea melatoninei va depinde de natura problemei de somn.

În cazul persoanelor care se confruntă cu oboseală extremă și alte efecte fizice resimțite după un zbor lung pe diferite zone orare, acestea trebuie să își administreze melatonina cu câteva ore înainte de culcare, în fiecare zi, pe parcursul călătoriei și timp de câteva zile după aceea. Dozele de 0.5–5 mg sunt, de regulă, suficiente.

Pentru persoanele care lucrează în schimburi, este recomandată administrarea de 2-3 mg de melatonină la sfârșitul turei, ceea ce poate ajuta la pregătirea organismului pentru culcare.

În cazul hipnoticelor care se eliberează doar pe bază de prescripție medicală, doza corectă și frecvența de administrare depind foarte mult de starea pacientului și de tipul de substanță activă indicată. Pacientul trebuie întotdeauna să respecte cu atenție indicațiile date de medic.

Bibliografie:

Anne M. Holbrook, Renée Crowther, Ann Lotter, Chiachen Cheng, Derek King, Meta-analysis of benzodiazepine use in the treatment of insomnia. CMAJ Jan 2000, 162 (2) 225-23.

Auld F, Maschauer EL, Morrison I, Skene DJ, Riha RL. Evidence for the efficacy of melatonin in the treatment of primary adult sleep disorders. Sleep Med Rev. 2017 Aug;34:10-22.

Blumenthal M, Goldberg A, Brinckmann J, eds.: Valerian root. In: Herbal Medicine: Expanded Commission E Monographs. Newton, MA: Integrative Medicine Communications, 2000: 394-400.

Fernández-San-Martín MI, Masa-Font R, Palacios-Soler L, Sancho-Gómez P, Calbó-Caldentey C, Flores-Mateo G. Effectiveness of Valerian on insomnia: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Sleep Med. 2010 Jun;11(6):505-11.

Wichtl M, ed.: Valerianae radix. In: Bisset NG, trans-ed. Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals: A Handbook for Practice on a Scientific Basis. Boca Raton, FL: CRC Press, 1994: 513-516.

Despre Autor

Piperea Alice

Mă numesc Alice Piperea, sunt absolventă șef de promoție a Facultății de Farmacie a UMF Carol Davila cu media 10.00, sunt fostă olimpică națională la chimie, farmacist primar în laborator farmaceutic și doctor în farmacie. Am o mare pasiune pentru domeniul farmaceutic, chimie și profesia didactică și mă consider o norocoasă pentru că fac exact ceea ce îmi place: sunt Lector universitar la Facultatea de Farmacie a UTM și le predau studenților disciplina pe care am îndrăgit-o cel mai mult în anii studenției: Toxicologia.

Facebook Comment