Ingineria genetica, ce inseamna pentru omenire

Ingineria genetica, ce inseamna pentru omenire

S-a scris si s-a vorbit foarte mult despre ingineria genetica in ultimele decenii. Insa aceasta discutie a evoluat de la generatie la generatie, dinspre taramul stiintifico-fantastic, pana la o realitate a zilelor noastre. Primul animal modificat genetic s-a nascut in 1974, dupa care tehnologia a avansat constant. Astazi, produse ca hormoni de crestere sau chiar insulina sunt create artficial. In ceea ce priveste animalele, prin editarea genelor s-au creat broaste transparente, gaini fara pene si pesti fluorescenti. Problema pana acum era faptul ca era o tehnologie foarte scumpa si un proces foarte lung.

Totul s-a schimbat o data cu apartia CRISPR (Clustered regularly interspaced short palindromic repeats). Prin CRISPR, costul editarii genetice a scazut cu 99% si experimentele si-au scazut durata de la 1 an pana la cateva saptamani. Ce face CRISPR? Sistemul CRISPR primeste un ADN model, care se vrea scos organism. Apoi se injecteaza in organism dupa care CRISPR functioneaza ca un chirurg la nivel de ADN, eliminand tot ADN care este 100% compatibil cu modelul furnizat. Si este complet programabil, asta inseamna ca i se poate cere sa elimine absolut orice celula. Si mai important, se poate folosi si la oameni, chiar si pe celulele vii. Puteti urmari acest video in care se explica foarte bine exact ce face CRISPR si ce implicatii aduce.

In 2016, au fost deja aprobate 2 studii clinice pe baza CRISPR pentru pacientii cu cancer, unul in SUA si unul in China. Posibilitatile sunt nelimitate. Cancer, HIV, herpes, orice boala poate fi targetata si total eliminata din orice persoana, insa asta este o abordare reactiva, o data ce boala s-a manifestat.

Adevaratul potential sta in creearea de oameni modificati genetic prin editarea embrionului uman, dandu-i imunitate la o sumedenie de boli care sunt incurabile. Nu mai trebuie cautat tratament pentru acele boli, pentru ca nu se vor mai manifesta.

La inceput, logica este simpla. Editezi embrionul astfel incat acel copil va fi imun la cat mai multe boli. Dar problema apare dupa asta. Cand iti faci copilul imun la Alzheimer, de ce sa nu ii dai si vedere perfecta. De ce sa nu ii dai o musculatura mai dezvoltata, sau un metabolism mai bun?

Ideea este ca va fi o serie intreaga de editari care vor fi posibile. Bineinteles ca la inceput se va vrea doar ca respectivul copil sa fie sanatos. Si in zilele de astazi, in Europa, daca se descopera ca un copil va avea sindromul Down, in 92% din cazuri, se ajunge la terminarea sarcinii. Insa aici e vorba de mult mai mult, pentru ca tehnologia va avansa suficient de mult incat editarea genetica va ajunge la un moment dat, in cateva decenii, in punctul in care multe modificari genetice vor fi cosmetice. Acest lucru va influenta intreaga omenire, pentru ca aceste trasaturi modificate genetic se vor transmite mai departe de la generatie la generatie, modificand practic intregul material genetic al omenirii.

Aceasta tehnologie are un potential urias, si sunt foarte multe scenarii pozitive care trebuiesc cantarite. O lumea fara boli suna miraculos, dar este la un pas distanta. Insa in acelasi timp, se nasc foarte multe intrebari, atat tehnologice, dar mai ales etice, morale si poate si religioase. Cat de corect este sa modificam genetic o persoana, dar mai ales, unde se trage linie?

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment