Infecția herpetică – simptome, cauze și tratament

Infecția herpetică – simptome, cauze și tratament

În acest articol sunt prezentate simptomele infecției herpetice, tratamentul simptomatic și prevenirea recidivelor.

Herpesul este o infecție cauzată de virusul HSV (herpes simplex virus). Acest virus afectează organele genitale externe, regiunea anală, suprafețele mucoasei și pielea din alte părți ale corpului, în special din zona cavității bucale. Herpesul este o afecțiune pe termen lung. Cu toate acestea, multe persoane nu prezintă niciodată simptome, chiar dacă sunt purtători ai acestui virus. Simptomele includ apariția unor vezicule cu lichid în zona afectată, urmată de apariția unor ulcerații la nivelul respectiv, dureri la urinare, răni și creșterea secrețiilor vaginale. Deși nu există tratament pentru înlăturarea virusului herpetic din organism, leziunea poate fi ameliorată folosind medicamente și remedii la domiciliu.

Există două tipuri de virusuri cu herpes simplex: HSV-1 (herpesul de tip 1 sau herpesul oral, care apare în zona gurii) și HSV-2 (herpesul de tip 2 sau herpesul genital, care apare în zona organelor genitale). 

Se estimează, de exemplu că peste 50 % dintre persoanele din Statele Unite sunt infectate cu virusul HSV-1. Aproximativ 15.5 % dintre persoanele din SUA cu vârsta cuprinsă între 14 și 49 de ani, sunt infectate cu virusul HSV-2.

Virusul herpetic se transmite prin contact direct cu persoana infectată. De exemplu, nu este posibilă contactarea herpesului genital de pe scaunul de toaletă.

Simptomele infecției herpetice

Herpesul este o infecție cauzată de virusul herpes simplex (HSV).

Majoritatea persoanelor nu prezintă simptome luni sau ani după ce s-au infectat. Cei care au simptome în perioada inițială le vor observa, de obicei, la aproximativ 4 zile de la expunere (intervalul mediu este de 2-12 zile).

Multe persoane infectate cu HSV prezintă infecții herpetice recurente. Atunci când o persoană este infectată prima dată, recurențele tind să se întâmple mai frecvent. Cu timpul, însă, perioadele de remisiune se prelungesc și fiecare apariție tinde să devină mai puțin severă.

Simptomele infecției primare

Infecția primară este un termen utilizat pentru un focar de herpes care apare atunci când o persoană este infectată pentru prima dată. În cazul infecției primare cu herpes la nivel genital, simptomele pot fi destul de severe și pot include: vezicule roșii pline cu lichid și ulcerații la nivelul organelor genitale externe, în vagin sau pe colul uterin, secreție vaginală, durere și mâncărime, ganglioni limfatici dureroși și măriți, durere la urinare, creșterea temperaturii corpului (febră), stare generală alterată, vezicule roșii la nivelul pielii. În majoritatea cazurilor, ulcerațiile se vindecă, iar indivizii nu vor avea cicatrici de durată.

Simptomele infecției recurente

Simptomele care apar într-o infecție recurentă tind să fie mai puțin severe și nu durează la fel de mult ca în cazul infecției primare. De obicei, simptomele nu durează mai mult de 10 zile și includ: senzația de arsură sau furnicături în jurul organelor genitale înainte de apariția veziculelor, femeile pot prezenta vezicule și ulcerații la nivelul colului uterin, apariția unor vezicule cu lichid în zona cavității bucale, înroșirea zonei afectate.

De regulă infecțiile recurente apar mai rar și sunt mult mai puțin severe decât cele din cazul infecției primare.

Modalități de transmitere a virusurilor herpetice

Când HSV este prezent pe suprafața pielii unei persoane infectate, acesta poate fi transmis cuiva cu ușurință prin intermediul contactului direct cu pielea de la nivelul gurii, anusului și organelor genitale. Virusul se poate răspândi și la o altă persoană prin contactul direct cu alte zone ale pielii, precum și la nivel ocular.

Virusul HSV nu se poate transmite prin atingerea unui obiect, a suprafeței de lucru, a unui lavoar sau a unui prosop care a fost atins de o persoană infectată. Infecția poate fi transmisă, de exemplu, în următoarele moduri: prin sex vaginal sau anal neprotejat cu o persoană infectată, prin sex oral cu o persoană infectată sau prin contact genital cu o persoană infectată.

Este foarte probabil ca virusul să fie transmis chiar înainte de apariția veziculelor, când este vizibil, și până când ulcerația este complet vindecată. Virusul HSV poate fi transmis în continuare unei alte persoane și atunci când nu există semne clinice ale infecției, deși este mai puțin probabil.

Dacă o mamă cu herpes genital are răni în timp ce naște, este posibil ca infecția să fie transmisă nou-născutului.

Tratamentul simptomatic al infecției herpetice

Există o varietate de opțiuni de tratament care pot ameliora leziunea și pot ajuta pacientul să treacă mai ușor peste simptomatologia neplăcută. Acestea includ: remedii naturiste, băile calde cu apă sărată, administrare de calmante ale durerii (precum paracetamolul sau ibuprofenul), aplicarea vaselinei pe zona afectată, evitarea hainelor strâmte în jurul zonei afectate, spălarea mâinilor în special după atingerea zonei afectate, abstinență de la activitatea sexuală până la dispariția simptomelor.

Dacă urinarea devine dureroasă, se pot aplica creme sau loțiuni la nivelul uretrei, ce conțin, de exemplu, lidocaină (un anestezic local).

În cazul unor persoane, utilizarea compreselor cu gheață poate fi de ajutor. Nu se aplică niciodată gheață direct pe piele, întotdeauna aceasta trebuie învelită într-o cârpă sau prosop.

Tratamentul medicamentos

Nu există niciun medicament care să favorizeze eliminarea virusului herpetic din organism. Odată contactat, virusului herpetic nu mai poate fi eliminat din organism. Medicii pot prescrie un antiviral, cum ar fi aciclovirul, care împiedică înmulțirea virusului, putând diminua severitatea semnelor clinice. Medicamentele antivirale vor ajuta la dispariția mai rapidă a focarului și vor contribui, de asemenea, la reducerea severității simptomelor.

De obicei, medicii prescriu antivirale prima dată când o persoană prezintă simptome. Deoarece infecțiile recurente sunt de obicei ușoare, tratamentul cu antivirale nu este de regulă necesar.

Tratamentul episodic și tratamentul supresiv

Tratamentul episodic se aplică, în general, în cazul persoanelor care au mai puțin de șase recurențe într-un an. Medicii pot prescrie o cură de 5 zile cu antivirale de fiecare dată când apar simptomele.

Medicii prescriu tratament supresiv dacă o persoană experimentează mai mult de șase recurențe într-un an. În unele cazuri, medicul poate recomanda ca individul să ia zilnic un tratament cu antiviral pe perioadă nedefinită. Scopul este, în acest caz, de prevenire a recidivelor ulterioare. Tratamentul supresiv reduce semnificativ riscul de a transmite virusul HSV către un partener.

Modalități de prevenire a recurențelor și transmiterii virusului herpetic

Pentru a reduce riscul de a dezvolta sau a transmite herpes genital: trebuie utilizate prezervative în timpul actului sexual, trebuie evitat contactul sexual în timp ce simptomele sunt prezente (la nivelul organelor genitale, la nivel anal sau la nivelul pielii), evitarea sărutului în caz de infecție la nivelul cavității bucale.

S-a constatat că stresul, oboseala, boala, lezarea pielii în zonele genită/orală sau expunerea la soare pot declanșa recurențe ale acestei infecții. Identificarea și evitarea acestor factori declanșatori poate ajuta la reducerea numărului de recurențe ale acestei infecții.

Bibliografie:

Armstrong GL, Schillinger J, Markowitz L, et al. Incidence of herpes simplex virus type 2 infection in the United States. Am J Epidemiol. 2001;153:912–920.

Austin H, Macaluso M, Nahmias A, et al. Correlates of herpes simplex virus seroprevalence among women attending a sexually transmitted disease clinic. Sex Transm Dis. 1999;26:329–334.

Fleming DT, McQuillan GM, Johnson RE, et al. Herpes simplex virus type 2 in the United States, 1976 to 1994. N Engl J Med. 1997;337:1105–1111.

Rompalo AM, Shepherd M, Lawlor JP, et al. Definitions of genital ulcer disease and variation in risk for prevalent human immunodeficiency virus infection. Sex Transm Dis. 1997;24:436–442.

Sanchez JL, Volquez C, Totten PA, et al. The etiology and management of genital ulcers in the Dominican Republic and Peru. Sex Transm Dis. 2002;29:559–567.

Wald A, Zeh JE, Selke SA, et al. Virologic characteristics of subclinical and symptomatic genital herpes infections. N Engl J Med. 1995;333:770–775.

Wasserheit JN. Epidemiological synergy: interrelationships between human immunodeficiency virus infection and other sexually transmitted diseases. Sex Transm Dis. 1992;19:61–77.

Despre Autor

Piperea Alice

Mă numesc Alice Piperea, sunt absolventă șef de promoție a Facultății de Farmacie a UMF Carol Davila cu media 10.00, sunt fostă olimpică națională la chimie, farmacist primar în laborator farmaceutic și doctor în farmacie. Am o mare pasiune pentru domeniul farmaceutic, chimie și profesia didactică și mă consider o norocoasă pentru că fac exact ceea ce îmi place: sunt Lector universitar la Facultatea de Farmacie a UTM și le predau studenților disciplina pe care am îndrăgit-o cel mai mult în anii studenției: Toxicologia.

Facebook Comment