Cărți scrise de medici, pentru medici. Iata 3 dintre cele mai populare volume motivaționale

Cărți scrise de medici, pentru medici. Iata 3 dintre cele mai populare volume motivaționale

Medicina este o artă, lucru consemnat încă din Antichitate și valabil și în zilele noastre, de aceea întâlnim mulți practicieni care își exprimă imaginația și în afara cabinetului. Un exemplu elocvent sunt medicii care scriu cărți, majoritatea dintre subiectele abordate de aceștia fiind tot în strânsă legătură de cariera căreia și-au dedicat viața.

Astfel se face că mii de titluri sunt disponibile, semnate de sute de medici din întreaga lume care și-au așternut pe hârtie gândurile, experiența și sfaturile pentru colegi sau pentru studenți.

Citeste si Ce legatura are Arta cu Medicina?

1. „Să nu faci rău – Povești despre viață, moarte și operații pe creier” de Henry Marsh (Titlu original: Do no harm)

Deși cartea este cu și despre neurochirurgi și această specialitate, poveștile motivaționale și dramele ce se petrec în spital sunt utile pentru orice practician.

În volum sunt relatate greutățile și momentele tensionate, dar și dezastruoase prin care trece un medic, autorul folosind o sinceritate aproape dureroasă și fără perdea, mai ales când descrie dramele oamenilor dintr-un spital modern și aglomerat. Cartea este o lecție de viață pentru toți medicii care au de luat decizii importante în cariera lor.

Volumul a fost tradus în limba română și se găsește în librăriile atât fizice, cât  și în cele online.

Despre autor: Henry Marsh (născut în 1950) este un neurochirurg din Marea Britanie, care încă lucrează în spitalul St. George din sudul Londrei. Experiența lui a făcut obiectul a două filme realizate de BBC, care au fost deja premiate: „Your life in their hands” (2004) și „The English surgeon”.

Citeste si Medicina si literatura

carti motivationale

2.„Cu ultima suflare” de Paul Kalanithi (titlu original: When breathe becomes air)

Cartea este o incursiune tristă în viața unui neurochirurg care a aflat că suferă de cancer la plămâni. Medicul descrie cum s-a produs în lumea lui o schimbare radicală, din specialistul care trata pacienții și cărora le dădea speranță, s-a transformat într-un om care, la rândul lui, se luptă să trăiască.

Astfel, în volum aflăm drumul vieții sale: de la începutul carierei, de când era student la Medicină, până la un neurochirurg de succes, iar apoi la un tată speriat care își înfruntă propria moarte.  Cartea a fost publicată de soția lui Kalanithi, la un an de la moartea sa, iar în scurt timp volumul a devenit un bestseller, mai ales în contextul în care cuprinde sfaturi și experiențe utile pentru orice medic. Și această carte a fost tradusă în limba română și încă se găsește în librării.

Despre autor: Paul Arul Kalanithi (1977-2015) a fost un neurochirurg american, născut în India, dar a trăit în New York. Deși a vrut să urmeze o facultate de  Literatură, Kalanithi a fost admis la Facultatea de Medicină de la Yale. Ulterior, a primit o distincție pentru cercetarea sa despre sindromul Tourette. 

carti motivationale

3.„Ce simt doctorii: Cum pot afecta emoțiile practicarea Medicinei”, de Danielle Ofri (titlu original: That doctors feel: How emotionas affect the practice of Medicine)

Cartea reprezintă o radiografie a părții subiective a medicilor care ar putea afecta îngrijirea pacienților: rușinea, frica, furia, anxietatea, empatia sau chiar iubirea.

Autoarea și-a însușit, prin această carte, misiunea de a diseca emoțiile ascunse ale medicilor și de a prezenta modul în care pacienții sunt influențați. Mai mult, cu un ochi extrem de critic, Danielle Ofri poartă cititorul în „inima” actului medical și prezintă poveștile medicilor prinși și, uneori, copleșiți de valurile puternice ale Medicinei.  Totodată, scriitoarea recunoaște și o eroare prin care aproape și-a omorât un pacient și subliniază că trăiește, de atunci, cu frica de a comite din nou o astfel de greșeală, dar și că suferă atunci când un pacient de care s-a atașat a fost refuzat de pe lista unui transplant de inimă.

Cartea se găsește în librăriile online din România, însă încă nu a fost tradusă în limba română, fiind disponibilă în limba engleză.

Despre autor: Danielle Ofri este un medic internist din New York, unde lucrează la spitalul Bellevue. În același timp, Ofri predă și la facultatea de Medicină.

De-a lungul carierei sale, medicul Ofri a publicat mai multe cărți unde își relatează experiența.

Citeste si Biblioteca traditionala vs. Biblioteca digitala

carti motivationale

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment