Site icon MEDIjobs

Ghid pentru farmaciști: cum să sprijine pacienții în autoîngrijirea în mod responsabil

ghid farmacisti

Farmaciștii au la dispoziție un ghid care să îi ajute cum să sprijine mai bine pacienții în autoîngrijirea în mod responsabil. Ghidul cuprinde sfaturi despre discuțiile cu pacienții privind cele mai frecvente afecțiuni, dar și încadrarea în diferite categorii a procesului de autoîngrijire. 

Proiectul a fost elaborat de International Pharmaceutical Federation (FIP) și distribuit de Asociația Farmaciilor Independent Ethica. Lucrarea și-a propus să reprezinte un instrument care să le arate specialiștilor cum să ofere pacienților îndrumări relevante și concise despre autoîngrijire (monitorizarea independentă a sănătății și luarea propriilor decizii cu privire la sănătatea lor și a celor apropiați). 

În același timp, sfaturile vor ajuta și farmaciștii să facă față barierelor și provocărilor ce pot apărea în diferite contexte. 

Citește și Profesia de farmacist | Ar putea reuși bărbații într-un domeniu preponderent feminin?

Ce este autoîngrijirea

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, autoîngrijirea este definită ca fiind „capacitatea indivizilor, familiilor și comunităților de a promova sănătatea, de a preveni bolile, de a menține sănătatea și de a face față bolilor și dizabilităților cu sau fără sprijinul unui furnizor de servicii medicale”. 

Aceasta este considerată a fi „cel mai vechi tip de îngrijire”, dar în același timp și cea mai promițătoare pentru a asigura sănătatea și calitatea vieții. 

„Farmaciștii sunt esențiali în susținerea și promovarea autoîngrijirii către pacienți și familiile acestora, fiind profesioniștii din domeniul sănătății cei mai ușor accesibili. Este foarte important ca farmaciștii să-și folosească cunoștințele și expertiza, pentru a îmbunătăți rezultatele în domeniul sănătății și economic”, subliniază reprezentanții Asociației Farmaciilor Independente, într-un comunicat de presă. 

Farmaciștii pot juca un rol cheie în procesul de autoîngrijire prin susținere, promovare și supraveghere a intervențiilor pe care pacienții din comunitățile lor le desfășoară.

Care sunt cele patru dimensiuni ale autoîngrijirii

Ghidul pentru farmaciști prezintă patru dimensiuni cardinale identificate în procesul de autoîngrijire, iar acestea sunt: 

În aceste condiții, farmaciștii sunt cei mai accesibili profesioniști din domeniul sănătății, care sunt plasați în mod convenabil în interiorul comunităților, lucru ce le conferă o poziție importantă în sprijinirea pacienților. 

„În ultimele decenii, farmacia a evoluat substanțial în moduri care ajută profesia să susțină autoîngrijirea. Cu toate acestea, mai sunt încă multe progrese de făcut. Un impediment mare este percepția asupra profesiei. Educația și formarea îmbunătățită este absolut necesară ca farmaciștii să vină în sprijinul pacienților în autoîngrijire. Progresul autoîngrijirii în farmacie va necesita un efort comun din partea mai multor regiuni și țări”, mai subliniază reprezentanții „Ethica”.

Te-ar putea interesa și Când doi colaborează, al treilea câștigă (sănătate): De ce este vital ca medicul și farmacistul să lucreze în echipă pentru binele pacientului?

Cele mai frecvente categorii de afecțiuni întâlnite de farmaciști

Asociația Farmaciilor Independente a detaliat pe scurt șase categorii de afecțiuni întâlnite frecvent de specialiști în interacțiunea cu pacienții. 

Acestea sunt:

Ghidul integral în limba engleză poate fi consultat aici.

Ești farmacist și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version