7 trucuri pentru a face gărzile mai plăcute

7 trucuri pentru a face gărzile mai plăcute

Chiar dacă responsabilitățile unei asistente nu se schimbă deloc nici după apunerea soarelui, executarea lor pe timpul nopții, care este menit somnului, s-ar putea să implice câteva provocări. Atmosfera de la locul de muncă și programul gărzilor de noapte solicită asistentelor schimbări majore în viața personală astfel încât să facă față cu brio tuturor posibilelor sarcini pe care le vor efectua în noaptea respectivă. 

Având în vedere faptul că majoritatea pacienților dorm la orele târzii, asistentele se află în fața unei nopți lungi, în care trebuie să facă tot posibilul pentru a rămâne alerte și pregătite pentru orice eveniment. Din fericire, există o serie de aspecte pe care acestea le pot avea în vedere pentru a isi ușura nopțile în care muncesc.

Somnul este aliatul de nădejde

A munci pe timpul nopții întrerupe programul fiziologic obișnuit și normal de somn, astfel încât este necesară o reprogramare a tiparului de somn. Cu o zi înainte de o gardă, asistentele și medicii sunt sfătuiți să creeze cele mai bune condiții de somn – fără aparate electronice în cameră (telefon, laptop, tabletă etc.), draperiile trase și camera bine aerisită. Astfel, chiar dacă nu îi este suficient de somn încât să se culce cu 3-4 ore mai devreme decât în mod obișnuit, condițiile prielnice vor induce această stare. 

De asemenea, se recomandă folosirea măștilor pentru ochi și a dopurilor de urechi, astfel încât somnul să nu fie perturbat. Accentul pe somn se poate pune mai concentrat în zilele libere, mai ales dacă sunt anterioare gărzilor, dar chiar și în cele de după, pentru recuperare. Evitarea consumului băuturilor alcoolice sau pe bază de cafeină cu puțin timp înainte de orele de culcare este extrem de importantă.

Consumul produselor pe bază de cafeină trebuie făcut echilibrat

Cafeaua este ingredientul salvator pentru majoritatea medicilor și a asistentelor. Totuși, momentul cheie al consumului cafelei sau al altor băuturi pe bază de cafeină este extrem de important, deoarece această substanță poate oferi inițial o stare subtilă de somnolență, care nu este de dorit în timpul unei gărzi, astfel încât ea ar trebui consumată la începutul gărzii, efectul substanței făcându-se treptat.

Nu trebuie să se exagereze cu astfel de băuturi deoarece pot avea efecte negative asupra organismului. În plus, trebuie să se aibă în vedere consumul cumulativ de cafeină, atât din cafea, cât și din sucuri și din băuturi energizante – chiar dacă este vorba despre băuturi diferite, cafeina este aceeași, iar efectele negative pe care le are asupra corpului nu vor înceta să apară, cum ar fi o tensiune mult prea mare.

Alimentația eficientă ajută

Alimentația asistentelor înainte de gardă, dar și în timpul acesteia poate avea un efect semnificativ asupra energiei și nivelului de performanță. Este important să se opteze pentru alimente ce produc energie, dar care nu cauzează somnolență imediat după epuizarea efectului. De asemenea, pe parcursul nopții se recomandă segmentarea meselor astfel încât asistenta să consume porții mici, dar mai dese, fiind o abordare similară cu „ronțăitul” continuu. 

Astfel, se evita starea de somnolență cauzată de un stomac plin cu mâncare foarte rapid. În ceea ce privește alimentele consumate, acestea trebuie să aibă un aport proteic mare, să conțină carbohidrați complecși și un aport scăzut de grăsimi. Se recomandă alimente precum salatele, mixurile de nuci și fructe uscate și legumele, alături de proteine simple precum puiul sau curcanul. 

Pentru un surplus de energie, cel mai eficient snack este considerat mixul de fructe uscate și nuci, care este o alternativă bună pentru ciocolată. De asemenea, se poate consuma și ciocolată neagră, aceasta având un impact mai pozitiv asupra organismului. Hidratarea este și ea un element extrem de important – se recomandă consumul alternat de apă și suc de fructe natural.

Interacțiunea cu personalul

În cazul în care este vorba despre o gardă liniștită, unde nu apar situații de urgență, este momentul prielnic pentru a interacționa alături de colegi. Mediul de lucru este complet diferit față de timpul zilei, asistentele simțindu-se de multe ori mai deschise, dar și mai eficiente deoarece au mai mult timp și mai puține sarcini de efectuat. Printre momentele libere, a vorbi sau a povesti cu celealte persoane de pe tură poate reprezenta un real avantaj – timpul trece mai repede, atenția este concentrată pe ceva, se formează relații mai puternice etc.

În funcție de nivelul de sarcini ce trebuie efectuate, dar și de atmosfera din saloane, se recomandă aplicarea unor jocuri care să mențină mintea alertă, astfel încât senzația de somnolență să fie diminuată. De asemenea, există și posibilitatea de a lega relații mai profunde cu pacienții – în cazul în care aceștia nu dorm din diferite momente, asistenta poate sta de vorba cu ei, fiind o atmosferă mult mai liniștită decât în timpul zilei. Cu cât o relație dintre o asistentă și un pacient este mai puternică și mai apropiată, cu atât e posibil să existe mai multă înelegere și mai multă ușurință în efectuarea sarcinilor de a doua zi.

Exercițiile și activitățile fizice

Există studii efectuate care demonstrează faptul că în jurul orei 4 dimineața, nivelul de somnolență atinge cote maxime. Pentru diminuarea acestuia și pentru obținerea unei stări de spirit mai alerte și mai pozitive, se recomandă activitatea fizică. 

Indiferent că este vorba despre coborârea sau urcarea unor trepte, săritul pe loc, dansatul în camera de odihnă sau plimbatul pe culoare, orice modalitate de a rămâne activi din punct de vedere fizic va afecta în mod pozitiv organismul și mentalitatea în acele momente dificile. 

Nu este cazul să se exagereze și să se includă un antrenament cardio în timpul gărzilor, ci trebuie să se mențină o activitate constantă astfel încât corpul să nu se simtă slăbit și să ceară odihnă. 

Există diferite aplicații pe telefoanele inteligente cu activități minore ce trebuie îndeplinite în perioade scurte de timp, cum ar fi 30 de ridicări pe vârfuri în 30 de secunde, fiind astfel și un fel de joc ce va menține atenția concentrată.

Susținerea familiei

Uneori, este foarte dificil pentru cei de acasă, mai ales dacă nu lucrează în câmpul medical, să înțeleagă importanța și greutatea gărzilor. O gardă afectează atât ziua precedentă, cât și ziua imediat următoare și este foarte important ca cei apropiați să înțeleagă aceste aspecte pentru a se evita conflictele și neînțelegerile ce pot afecta în mod negativ psihicul asistentei. 

În cazul în care este vorba despre copii, trebuie explicată detaliat situația de ce mami și tati trebuie să doarmă ziua sau de ce nu le pot spune o poveste de noapte bună în fiecare zi. Pentru a facilita relațiile cu cei dragi, se recomandă punerea accentului pe comunicare în momentele posibile – telefon, mesaje text, e-mail etc., programarea evenimentelor importante din timp pentru a se evita suprapunerea cu o gardă  și informarea constantă a celor dragi cu privire la programul de lucru. 

Atunci când faceți planuri cu cei dragi, un prim aspect pe care trebuie să îl aveți în vedere este prioritizarea somnului, astfel încât randamentul să fie maxim la locul de muncă, indiferent dacă este vorba despre o tură normală sau una de noapte.

Ajungerea acasă în siguranță

Garda nu înseamnă doar supraviețuirea peste noapte, ci și ajungerea acasă în siguranță după o noapte albă. Un studiu efectuat de un institut de medicină din America a demonstrat că 20% dintre ele mai grave accidente rutiere se produc din cauza șoferilor cu un grad ridicat de somnolență. 

Deși conducerea autovehiculului personal este mult mai comodă și preferată de către majoritatea, în nopțile de gardă, mai ales în cazul în care a fost vorba despre o noapte intensă, plină de activități solicitante, se recomandă folosirea transportului în comun sau a unui serviciu de taximetrie. 

În cazul în care se optează totuși pentru conducerea mașinii, nu trebuie creat un mediu prielnic somnului – temperatura ambiantă din mașină trebuie să fie una răcoroasă, iar muzica din surdină trebuie să fie una alertă, nu calmă. Puteți încerca să mergeți cu geamurile deschise pentru a se face curent și pentru a auzi diferitele zgomote din trafic.

Despre Autor

Clara Mironescu

Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.

Facebook Comment