INTERVIU | Florin Lixandru, kinetoterapeut: „Ceea ce ma face sa continui zilnic este momentul in care un pacient iti multumeste dupa ce l-ai pus pe picioare la propriu dupa luni de lucru”

INTERVIU | Florin Lixandru, kinetoterapeut: „Ceea ce ma face sa continui zilnic este momentul in care un pacient iti multumeste dupa ce l-ai pus pe picioare la propriu dupa luni de lucru”

Florin Lixandru este un kinetoterapeut relativ atipic prin pasiunea si daruirea cu care isi practica profesia, dar si datorita conexiunii pe care o creeaza cu micii sai pacienti, pe care o denumeste schimb energetic. Spune despre copii, pe care ii ajuta cu rezolvarea problemelor neuro-motorii de aproximativ 10 ani, ca sunt sinceri, spre deosebire de adulti, acest aspect fiind esential pentru crearea unei relatii bune cu pacientii.

Admira si respecta munca medicilor si colaboreaza cu specialisti din domenii medicale diverse, subliniind faptul ca munca unui kinetoterapeut este una de echipa, care implica o colaborare buna. Desi marturiseste ca duce lipsa timpului liber, este constient ca pentru a deveni profesionist in aceasta meserie se impune mult studiu, motiv pentru care participa la cursuri si workshop-uri, se implica in discutii cu medicii, face schimb de idei si citeste multe carti de specialitate.

1. Ce sau cine v-a motivat sa deveniti kinetoterapeut? Care sunt cele mai mari satisfactii pe care le ofera aceasta profesie?

Este foarte interesant cum am inceput eu sa fac kinetoterapie. Initial, m-am gandit ca vreau sa invat sa fac masaj terapeutic pentru a-i ajuta pe ceilalti, dar odata ajuns la facultate am descoperit ca de fapt cu ajutorul kinetoterapiei pot ajuta persoanele din jur mult mai mult, in mod real, practic. Asa am ajuns sa studiez tot ce se poate despre kinetoterapie, sa renunt la visul de a face o profesie din masajul terapeutic si sa nu obosesc niciodata cand practic aceasta meserie. 

Stiti care este culmea ironiei? Ceea ce m-a captat la inceput a ajuns sa nu imi mai placa astazi sa fac. Daca vorbim despre satisfactii, sunt multiple, dar ceea ce ma face sa continui zilnic este momentul in care un pacient iti multumeste dupa ce l-ai pus pe picioare la propriu dupa luni de lucru. 

2. Majoritatea pacientilor pe care i-ati avut sunt copii. Care este diferenta in abordarea lor comparativ cu adultii? Ce trebuie sa stie in plus un kinetoterapeut pentru a lucra cu ei?

Am ales sa lucrez cu copiii pentru ca tot timpul sunt sinceri si deschisi. Cand spun ca nu mai pot sa faca un exercitiu sunt sinceri, spre deosebire de adulti care gasesc mereu subterfugii diverse ca sa se sustraga de la exercitiile pe care trebuie sa le facem. Dincolo de tehnicile de kinetoterapie, relatia sincera dintre pacient si kinetoterapeut este cheia succesului. Exista un schimb energetic intre cei doi, iar eu nu pot crea acest schimb energetic cu adultii. 

Fata de un kinetoterapeut de adulti, unul care lucreaza cu copiii trebuie sa fie la randul lui sincer, sa ii placa sa lucreze cu cei mici si sa gaseasca calea prin care poate comunica eficient cu ei. Revenind la lucruri practice, un kinetoterapeut de copii trebuie sa aiba si ceva cunostinte de pediatrie si sa lucreze strans cu medicii pediatrii. 

3. Aveti multe cazuri de recuperare impresionante. Povestiti-ne unul care v-a ramas in memorie.

Recent am fost impresionat de un caz aparte care ma provoaca continuu. Am o fetita de 8 luni cu care sunt in terapie de aproape 5 luni si care a ajuns la mine fara un diagnostic clar, dar fara capacitatea de a sta in fund sau de a se ridica. Teoretic e fara diagnostic, medicii care au vazut-o o suspecteaza de o serie de afectiuni neurologice si genetice, dar medicii nu reusesc sa o diagnosticheze. Sansele erau foarte mici sa evolueze in lipsa unui diagnostic. Dupa atataea luni in care parintii colaboreaza strans cu mine si in care am combinat mai multe tipuri de terapii de recuperare neuro-motorie, fetita a reusit sa stea in fund si sa se joace perioade variabile de timp. 

4. Colaborati in activitatea dumneavoastra si cu diverse specialitati medicale. In functie de ce criterii va alegeti colaboratorii?

Colaborez strans cu medici pediatri, ortopezi pediatri, neurologi pediatri, in functie de ce solicita fiecare caz in parte. Munca unui kinetoterapeut este intotdeuna o munca de echipa ce solicita colaborare buna intre toti specialistii implicati in caz.

Citeste si: INTERVIU Vîlceanu Toldean Mihai Răzvan, kinetoterapeut

5. Care sunt diferentele dintre un medic si un kinetoterapeut, din punctul dumneavoastra de vedere?

Cel putin 3 ani de scoala in avantajul medicului. Vorbim de o alta pregatire, un alt bagaj de informatii, noi avem experienta directa cu pacientul si manualitatea, poate chiar si relatia stransa care se formeaza intre terapeut si pacient. Oricum ar fi, eu cred ca noi kinetoterapeutii nu putem functiona in afara binomului medic-kinetoterapeut.

6. Care este cea mai mare provocare pe care ati intampinat-o in cariera?

Fiecare caz e provocator in felul sau. Am avut pacienti cu interventii ortopedice, cu tije in picioare, copii cu afectiuni neurologice si neuro-mototrii fara sanse de a-si castiga independenta, dar care au reusit sa stea singuri in picioare. 

7. La ce metode apelati in scopul dezvoltarii profesionale? 

Merg la cat de multe cursuri si  workshop-uri pot, ma implic in discutii cu medici, facem schimburi de idei si citesc multe carti de specialitate.

8. Care considerati ca sunt calitatile de baza cu care trebuie sa fie inzestrat un kinetoterapeut?

In primul rand vocatia, pentru ca in lipsa ei faci totul mecanic, fara a privi pacientul in interiorul sau. Apoi ai nevoie de adaptabilitate la fiecare caz in parte, sa ai multa rabdare, sa fii consecvent in ceea ce faci, sa fii sincer si deschis. 

9. Cum va petreceti timpul liber? 

Care timp liber? In meseria asta nu exista timp liber. Daca vrei sa ai rezultate, trebuie sa iti dedici timpul liber studiului. Pentru a ma remonta ma plimb cu motorul si incerc sa citesc beletristica pentru a ma deconecta de la cazuri.

10. Ce rol joaca miscarea in viata dumneavoastra?

Imi incarca bateriile si incerc sa ajung zilnic la sala de forta ca sa-mi reglez nivelul energetic. 

11. Daca ati putea face un lucru sau daca ati putea oferi un sfat pentru a preveni problemele cu care vin copiii la dumneavoastra, care ar fi acela?

As invata parintii sa-si ingrijeasca cat mai mult copiii si nu ma refer la mancare, haine etc. Parintii ar trebui sa faca miscare cu ei, foarte multa miscare. Aceasta este cea mai buna metoda profilactica ce putem sa o aplicam acestei generatii de copii amotrici pentru ca vorbim de multi copii cu afectiuni ale scheletului in generatiile noi. 

12. Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat in cei 7 ani de activitate profesionala?

Ca daca esti sincer, toate lucrurile merg bine. Copiii nu stiu sa minta, noi adultii ii invatam, din pacate…

Citeste si: INTERVIU Conf. Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment