Femei in chirurgie | Dr. Ruxandra Caragata, medic specialist chirurgie pediatrica

Femei in chirurgie | Dr. Ruxandra Caragata, medic specialist chirurgie pediatrica

Stiu ca seria de articole “Femei in chirurgie” trebuia publicata saptamanal, insa timpul nu a fost unul favorabil. Nu stiu cum se vede din exterior, dar programul unui medic chirurg este tot timpul plin de surprize. Chirurgia pediatrica este o ramura a medicinei destul de solicitanta si, chiar daca la adult exista numeroase specializari, in domeniul pediatriei sunt inglobate mai multe sisteme. Doamna doctor Ruxandra Caragata, medic specialist chirurgie pediatrica, ne poate povesti mai multe:

1. Ce v-a determinat sa alegeti aceasta specializare? Ati avut vreun model/exemplu de urmat?

Pasiunea pentru chirurgie am capatat-o de la tatal meu, medic veterinar si bun clinician si in plus, iubesc copii. O alta motivatie in alegerea acestei specializari a fost decesul surioarei mele, cu 10 ani mai mica. A murit la aproximativ o luna de viata (moarte subita cardiaca provocata de o malformatie la cord, de care nu am stiut). Pasiunea pentru chirurgie mi-a fost sustinuta si amplificata de coordonatoarea mea de rezidentiat, un om exceptional atat pe latura profesionala cat si pe latura umana. M-a sustinut si m-a incurajat mereu, iar pentru mine a fost mai mult decat un indrumator. Este un model demn de urmat!

2. Care au fost cele mai mari provocari de pana acum?

Fiecare zi este o noua provocare, fiecare caz este unic. De regula cazurile complicate iti aduc cele mai mari satisfactii.

3. In ce masura v-a afectat viata personala alegerea facuta?

Chirurgia in sine este un stil de viata. Periodic citesti tratate si trebuie sa fii mereu la curent cu noutatile. In plus trebuie sa pui in practica tot ce ai citit si asta necesita foarte mult timp petrecut in spital, altfel nu ai cum sa progresezi. Sala de operatii este a doua mea casa. Automat am renuntat la multe dintre activitatile zilnice obisnuite, insa sunt norocasa ca am un sot care ma intelege!

Citeste si: Femeile in medicina, 70% din forta de munca. Ce domenii medicale sunt tot mai cautate de femei?

4. Care au fost satisfactiile profesionale pana acum?

Este o ramura a medicinei destul de sensibila, copii sunt destul de fragili si dificil de abordat ca pacienti. Uneori este dureros sa-i vad ca sufera, insa stiu ca pot contribui la imbunatatirea calitatii vietii si asta ma motiveaza zilnic. Fiecare patologie noua rezolvata imi aduce doza de adrenalina de care am nevoie sa merg mai departe. Sunt multumita de ceea ce mi-am ales si mi se potriveste.

5. Au existat pana acum discriminari la locul de munca? Cum este relatia cu ceilalti colegi?

Chirurgia inseamna munca in echipa. Fiecare are echipa lui si suntem ca o familie. Impreuna impartim “victorii” si tot impreuna trecem peste greutati.

6. Ati incuraja femeile sa aleaga aceasta specializare?

Chirurgia pediatrica inseamna finete, delicatete, gingasie si dozarea fortei in maini. Este o meserie adecvata unei femei, din punctul meu de vedere. Vorbim de nou nascuti pana la copii mai mici de 18 ani. Insa, de asemeni, este o meserie ce implica multa responsabilitate si sacrificiu.

Esti specialist medical si vrei un loc de munca mai bine platit? Inscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi iti vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici si spitale de top din Romania.

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment