Farmaciștii, în pericol de a primi sancțiuni drastice. Cer CNAS un nou flux de raportare a facturilor în SIUI

Farmaciștii, în pericol de a primi sancțiuni drastice. Cer CNAS un nou flux de raportare a facturilor în SIUI

Farmaciștii cer Casei Naționale de Asigurări de Sănătate implementarea urgentă a unui nou flux de raportare a facturilor în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) pentru farmacii. 

Este vorba despre un apel public lansat de Colegiul Farmaciștilor din România și asociațiile reprezentative, în care este subliniat faptul că, odată cu implementarea sistemului RO e-Factura și a obligativității de transmitere a facturilor emise către Spațiul Privat Virtual (SPV) în termen de 5 zile, pentru farmacii va fi imposibilă respectarea acestui termen.

Potrivit documentului, farmaciile sunt nevoite ca, mai întâi, să finalizeze raportările facturilor către CNAS, etapă care durează mult mai mult de 5 zile. 

Prin urmare, potrivit farmaciștilor, este inevitabilă depășirea automată a termenului de transmitere a facturilor în SPV.

Începând cu data de 1 iulie 2024, sancțiunile care pot fi aplicate agenților economici (inclusiv farmacii) care nu respectă obligația legală de a transmite facturile fiscale în termenul de 5 zile „vor fi drastice”. 

„Considerăm că este discriminatoriu și incorect ca farmaciile, în calitatea de furnizori de medicamente în slujba pacientului, care îndeplinesc o obligație de serviciu public, să fie penalizate sever din cauza lipsei unei soluții tehnice care trebuia deja implementată de CNAS până la 01 iunie 2024”, se arată în apelul transmis. 

Autorii apelului mai atrag atenția asupra faptului că schimbarea modului de preluare a facturilor transmise prin sistemul RO e-Factura la nivelul Caselor Județene de Asigurări de Sănătate, cât și însoțirea lor cu documentele care stau la baza decontării medicamentelor eliberate, vor duce la întârzieri în realizarea plăților către farmacii, cu „consecințe grave pentru pacienții români”. 

„Asociațiile reprezentative ale industriei au atras atenția asupra acestei situații în ultimele 3 luni în dialogul oficial atât cu reprezentanți ai CNAS, cât și ai Ministerului de Finanțe. Poziția și argumentele industriei au fost înțelese, dar CNAS nu a prezentat până acum o soluție tehnică de modificare a raportărilor în SIUI, care să le permită farmaciilor și respectarea termenului stabilit în sistemul RO e-Factura”, mai arată autorii. 

Ești farmacist și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la farmacii și instituții medicale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment