5 lucruri de care să ții cont când alegi cea mai ieftină facultate de medicină

5 lucruri de care să ții cont când alegi cea mai ieftină facultate de medicină

Îți place să găsești cele mai bune oferte educaționale și nu numai, fie că este vorba despre un cupon de reducere la magazin sau un voucher pentru un anumit serviciu, îți place să faci tot ce poți ca să economisești bani, pentru că nu-i așa, de ce să plătești mai mult decât face.

Cu toate acestea, deși prețurile diferă sensibil, mai sunt și alte criterii de luat în calcul atunci când îți alegi o facultate, cu atât mai mult una de medicină, unde pe lângă manuale și rechizite mai ai nevoie și de halat, stetoscop și alte ustensile.

Pe măsură ce începi căutarea unei facultăți, este normal să te gândești și la bani, dar asigură-te că privești imaginea de ansamblu, iar pentru acest lucru îți venim în ajutor cu o serie de lucruri la care trebuie să te gândești.

Citește și Grile-admitere: platforma adresata viitorilor studenti la Medicina

Ia în considerare și calitatea

Facultatea de medicină este lungă, deci scumpă, dar costul studiilor reprezintă doar o parte din cheltuielile la care trebuie să te gândești. Dacă faci o obsesie din costul taxei de școlarizare, riști să ignori alte aspecte importante, cum ar fi calitatea și dotările Universității. Înainte să alegi unde te înscrii trebuie să te uiți, printre altele, la rata de promovabilitate și câți dintre absolvenți chiar profesează în domeniu, mai ales dacă ești decis asupra viitorului tău. 

Ține cont de faptul că cei 6 ani de medicină sunt doar primul pas, mai departe va trebui să treci și un examen de rezidențiat pentru a putea avea măcar șanse să prinzi un post. 

Costurile variază în funcție de unde alegi să trăiești

Dacă te-ai interesat deja care sunt costurile, ai observat că unele taxe de admitere sunt prea frumoase ca să fie adevărate, de aceea trebuie să fii sceptic din start. În plus, pe site-urile de prezentare ale universităților, se afișează, de cele mai multe ori, doar taxele inițiale, fără a spune nimic despre care este costul traiului în orașul respectiv sau ce alte materiale îți vor trebui de-a lungul anilor de studiu. 

Deși pare cel mai simplu să stai acasă la părinți, mulți studenți vin de fapt din provincie, atât la facultățile de stat cât și la cele private. De exemplu, gândește-te la americani, unde aproape 40% dintre studenții care s-au înscris la medicină pentru anul școlar 2020-2021 au ales să trăiască departe de casă. În plus, să te uiți numai la ce este aproape de casă e chiar riscant, aceasta fiind una dintre cele mai mari greșeli ale tinerilor care ajung să nu mai prindă un loc.

Citește și Medicina în România – de ce atrage tot mai mulți studenți?

Există întotdeauna costuri suplimentare

Indiferent cât de multă cercetare faci, unele cheltuieli sunt inevitabile, pentru că studenții la medicină au întotdeauna nevoie de diverse accesorii. Trebuie să cumperi manuale, compedii, halat, stetoscop și altele, după cum explică Kim Langdon, ginecolog și expert Parenting Pod. Trebuie să te gândești la costurile tale de trai, pentru că poți alege o facultate în funcție de taxă, doar ca să dai mai mult pe chirie și să ieși mai mult în oraș, deci sunt multe costuri de luat în calcul.

Facultatea de medicină este o investiție serioasă, de lungă durată

Educația medicală te va ajuta toată viața, deci oricât ai plăti nu vei avea de pierdut, dar pentru că este atât de lungă, dacă chiar vrei să devii medic, trebuie să te dedici trup și suflet facultății, spitalului și studiului, sacrificând multe altele pe lângă, inclusiv timp petrecut alături de familie, așa că asigură-te că ești pregătit pentru așa ceva și că îți dorești cu adevărat acest lucru pentru că banii îi mai recuperezi cumva, dar timpul nu ți-l dă nimeni înapoi. 

Dacă ajungi la concluzia că 6 ani de facultate nu sunt pentru tine, dar îți place totuși domeniul, poți să devii asistent medical sau moașă, existând de altfel și alte opțiuni, iar când vine vorba strict despre costuri, trebuie să te gândești la un plan financiar pentru următorii 10-15 ani, deoarece poți supraviețui în casa părintească, dar depinde cum te vezi în următorii ani.

Unele instituții le oferă studenților mai mult decât altele

Da, este adevărat că primești ce plătești, dar nu întotdeauna prețul reflectă calitatea sau confortul. De exemplu, unele facultăți au o taxă de admitere mai mare, dar asigură o rată a succesului mai mare, având profesori recunoscuți internațional, psiholog dedicat studenților, parteneriate cu anumite clinici și spitale și, în plus, programul este împărțit în așa fel încât să existe suficient timp între cursuri, seminarii, practică, examene și drumuri dintr-o parte în alta. 

Citește și 6 moduri de a-ți păstra sănătatea în timpul Facultății de Medicină

Concluzia

Urmărește să ai parte de o experiență de neuitat, fără a te limita la cea mai ieftină facultate. Ține cont de faptul că facultatea de medicină este foarte solicitantă, dar la sfârșit vei obține o satisfacție maximă. 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

Ioana Roșca

Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.

Facebook Comment