Site icon MEDIjobs

Exit interview – ce este și cum îl poți aborda corect?

exit interview

Exit interview-ul este o experiență win-win, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Dacă ai decis să-ți părăsești actualul loc de muncă pentru o nouă oportunitate, mai ai un singur pas de trecut. Discuția finală cu managerul sau echipa de HR este o etapă firească în parcursul profesional. Pentru mulți reprezintă un motiv de îngrijorare sau stres, tocmai pentru că nu știu la ce să se aștepte. Până la urmă, cum poți gestiona o întâlnire cu superiorii când subiectul principal este tocmai plecarea ta? Este destul de greu să faci față presiunii cu care vine la pachet ultimul dialog șef-angajat. Nici pentru angajatori nu este ușor, mai ales atunci când pierd candidați valoroși. 

Retenția forței de muncă este un obiectiv major în toate domeniile, dar mai ales în cel al sănătății. Majoritatea specialiștillor medicali, dar și a personalului auxiliar din instituțiile medicale se confruntă cu burnout și oboseală cronică. Unele studii arată că rata de epuizare psihică și fizică poate ajunge la 50%. În cazul personalului de la front desk stresul făcea probleme chiar înainte de pandemie, ceea ce a dus inevitabil la susținerea exit interview-urilor. Se știe deja că domeniul medical este un mix neîntrerupt de stări intense și momente tensionante. Dacă vrei să începi un nou capitol în cariera de profesionist medical, trebuie să fii pregătit pentru a-l încheia pe cel care nu-ți mai satisface așteptările. 

Care sunt cele mai comune întrebări adresate, dar și cum îți poți gestiona corect emoțiile la un exit interview afli în rândurile de mai jos. 

Ce presupune exit interview-ul?

Un exit interview este, în termeni cât mai simpli, o întâlnire susținută în momentul în care un angajat părăsește în mod voit o companie. Este un exercițiu ideal pe care angajatorii îl pot folosi pentru a îmbunătăți mediul de lucru și serviciile oferite. Cum anume? Prin feedback-ul oferit de candidații care urmează să plece pot afla informații relevante despre fluxul de lucru al echipei, sarcinile repetitive sau problemele echipamentelor folosite. Și în cazul angajatului se resimt avantaje diverse. Poate unul dintre cele mai importante este faptul că va știi cum să gestioneze următorul loc de muncă. O perspectivă de ansamblu asupra întregii experiențe este un start promițător. 

În general, interviul este susținut de un reprezentant HR și angajatul în cauză. Însă, de multe ori se întâmplă să participe și directorul general. Întrebările adresate variază în funcție de postul ocupat, dar și de caracteristicile industriei vizate. 

Întrebări la care să te aștepți dacă participi la un exit interview

În cazul unui exit interview există câteva întrebări standard, dar există multe diferențe care țin de complexitatea activităților, dar și de experiența angajatului în companie. 

În domeniul medical, cele mai frecvente întrebări adresate la astfel de interviuri sunt: 

Află Ce spune Codul Muncii despre concediere, demisie și dreptul la preaviz: ce trebuie să știi ca angajat

Și lista poate continua. E esențial să fii pregătit/ă pentru orice situație și să răspunzi cu sinceritate și diplomație. Dacă nu vrei să dai greș, există multe strategii pe care le poți aborda în cazul unui exit interview.

Cum să gestionezi corect un exit interview?

La fel ca în cazul unui interviu de angajare, vei resimți emoții diverse în timpul unui exit interview. Dacă vrei să ai parte de o experiență constructivă, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să lași o ultimă impresie favorabilă: 

Iată Cum să te angajezi în domeniul medical: Ghid pentru medici și asistenți

Cum abordezi un exit interview din postura de angajator?

Dacă te afli de cealaltă parte a baricadei și tocmai ai aflat că un angajat va părăsi instituția medicală, există câteva aspecte care trebuie bifate:

Concluzie 

Asemenea unui interviu de angajare, un exit interview vine ca o provocare pentru angajații care și-au găsit un nou loc de muncă. 

În domeniul medical, majoritatea celor care își părăsesc postul pleacă din cauza stresului sau a gestionării deficitare a etapelor de lucru. Nu contează că ești medic, asistent sau infirmier, toate neregulile pe care le sesizezi trebuie transmise mai departe. Un exit interview reprezintă momentul perfect în care poți oferi un feedback complet despre toate aspectele fostului job. Păstrează o atitudine respectuoasă și fii sincer/ă cu privire la întreaga experiență. Dacă te afli în postura de angajator, încearcă să întreții o discuție constructivă, în urma căreia să afli insight-uri valoroase pentru companie. 

Pregătește-te corespunzător pentru un exit interview și bucură-te de avantaje diverse!

Angajezi specialiști medicali? Înregistrează-ți compania aici, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.


Ești specialist medical și îți cauți un loc de muncă mai bun? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version