Rezidențiat noiembrie 2020: Care sunt condițiile de desfășurare și ce reguli sanitare sunt impuse

Rezidențiat noiembrie 2020: Care sunt condițiile de desfășurare și ce reguli sanitare sunt impuse

Ministerul Sănătății organizează, în această toamnă, examenul de rezidențiat. Concursul de rezidențiat pe post și pe loc în medicină, medicină dentară și farmacie va avea loc în sesiunea din 15 noiembrie 2020

Concursul are loc în centrele universitare din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

Potrivit Metodologiei pentru desfășurarea concursului de rezidențiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie emise de Ministerul Sănătății, concursul constă într-un test grilă ce cuprinde 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Testul este identic pentru toate centrele universitare în care este organizat concursul, însă întrebările sunt diferite, în funcție de domeniu. Proba durează 4 ore. 

Candidații trebuie să știe că alegerea unui loc sau post este condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare: 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări din fiecare domeniu.

Citește și Care sunt cele mai comune posturi în medicină pe care le ai în vedere când îți alegi rezidențiatul?

Caietele cu întrebări sunt întocmite de 3 grupuri de specialiști, câte unul pentru fiecare domeniu de concurs, proveniți din toate centrele universitare în care se organizează rezidențiatul. Subiectele sunt elaborate într-un loc de unde aceștia nu au nicio legătură cu exteriorul și nu părăsesc locul respectiv decât cu minimum o oră înainte de încheierea probei scrise (nu mai devreme de ora 13:15 în data de 15 noiembrie 2020).

Întreaga activitate se desfășoară sub coordonarea unui responsabil desemnat prin tragere la sorți de Comisia centrală de rezidențiat din rândul specialiștilor aflați în sediul securizat. 

Locurile (sau posturile) într-o anumită specialitate sunt ocupate în ordinea punctajului de promovare obținut de candidați, dar în limita locurilor scoase la concurs. Este, astfel, alcătuită o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu. 

Tematicile concursului de rezidențiat și bibliografia sunt diferite pentru fiecare domeniu în parte și sunt avizate de către reprezentanții Colegiului Medicilor din România, de către cei din Colegiul Medicilor Dentiști din România, respectiv de Colegiul Farmaciștilor din România. Ministerul Sănătății aprobă tematica și bibliografia ce pot fi accesate pe pagina rezidentiat.ms.ro și pe paginile universităților de medicină și farmacie din țară.

Cine poate susține rezidențiatul în noiembrie 2020?

 La acest concurs se vor prezenta următorii candidați:

– absolvenții de Medicină

– rezidenții aflați în pregătire

– cei care vor să se pregătească și în alt domeniu, pentru a obține a doua specializare

– cei care îndeplinesc condițiile privind cetățenia, au absolvit Medicina și încă nu au vârsta de pensionare.

Etapa înscrierilor s-a încheiat în data de 20 octombrie, deci candidații nu mai pot solicita schimbarea opțiunilor de a concura într-un anumit centru universitar, pentru niciun motiv. 

În data de 12 noiembrie, toți candidații vor afla, de pe paginile de internet menționate mai sus, sala și ora la care începe proba. Cu cel puțin 24 de ore înainte de examen, la fiecare sală este afișată lista candidaților repartizați în acea încăpere. Candidații care nu se prezintă la examen nu primesc înapoi taxa de examen.

Citește și Ce Să Iei În Considerare Și Ce Nu Atunci Când Alegi Rezidențiatul?

Măsuri de protecție împotriva răspândirii SARS-CoV2

Așa cum era de așteptat, și pentru examenul de rezidențiat sunt impuse anumite reguli sanitare de protecție. 

La intrarea în clădirea în care are loc concursul, candidaților le va fi măsurată temperatura (care nu trebuie să depășească 37,3 Celsius) de către cadrul medical care va asigura asistența. Candidații care au o temperatură ce depășește 37,3 Celsius vor fi conduși de șeful de clădire pe un traseu separat în sala de rezervă special destinată pentru această situație. 

Pentru fiecare corp de clădire se va stabili minimum o sală de rezervă pentru fiecare domeniu de concurs din clădirea respectivă. Intrările/Ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare către sălile de concurs și toalete sunt stabilite de organizator și sunt semnalizate corespunzător, urmând a fi dezinfectate în mod regulat. Organizatorii asigură săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate permanent”, se arată în metodologie.

Începând cu ora 8:30, candidații pot intra în sala în care au fost repartizați. Ei au obligația să poarte masca de protecție. Dacă nu au mască medicală, vor primi din partea organizatorilor una, la intrarea în clădirea în care are loc concursul.

Citește și Examenul de rezidențiat: Care sunt opțiunile în caz de eșec?

Masca medicală va fi purtată de candidați și supraveghetori/șeful de sală pe toată durata concursului până la părăsirea clădirii unde au fost repartizați. Supraveghetorii și, respectiv, șefii de sală vor purta și mănuși chirurgicale. Din motive de securitate epidemiologică candidații nu se pot strânge în grupuri mai mari de 3 persoane. Colectarea măștilor purtate se va face în locuri speciale, semnalizate corespunzător de organizatori”, mai arată sursa menționată.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment