Esti medic si esti nemultumit de salariul tau actual? 3 motive pentru care ar putea fi vina ta

Esti medic si esti nemultumit de salariul tau actual? 3 motive pentru care ar putea fi vina ta

Ai petrecut sase ani intr-o Facultate de Medicina care este in continuare, dupa toate standardele, una dificila. Ai trecut apoi cu brio de rezidentiat si ai devenit medic specialist. Ai acceptat o oferta de munca la clinica privata pe care o apreciezi si unde iti dai silinta sa iti tratezi pacientii cu cel mai inalt grad de profesionalism. Continui sa te imbunatatesti ca si specialist, mergand la cursuri si conferinte, fiind la curent cu toate avansurile din specializarea ta, si te dedici meseriei alese, cea de medic. Dar la finalul fiecarei luni, primesti salariul in cont, si ramai cu un gust amar, deoarece primesti un salariu pe care il consideri mic si te simti neapreciat/a.

Situatia de mai sus pare foarte familiara? Mai departe sunt trei motive pentru care acea situatie poate fi de fapt consecinta actiunilor sau, mai degraba, a inactiunilor tale:

1. Nu esti la curent cu salariile din piata pentru medici din specializarea ta. Acest lucru se intampla foarte des, mai ales in bransa medicala. Salariul este un subiect foarte sensibil, si privat, pentru aproape toata lumea. Nu impartasesti salariul tau cu colegii din clinica, ei nu il impartasesc cu tine. Dar din aceasta cauza, nu stii cat valoreaza munca pe care tu o depui, si drept urmare, nu stii nici daca esti platit corect sau daca se profita de tine.

Solutie: discuta despre partea financiara cu persoane din aceasi bransa de care te simti apropiat, chiar daca poate parea mai putin confortabil. Fa-ti cont pe platforma MEDIjobs, pentru a putea fi la curent cu salariile din specializarea ta. Du-te macar o data pe an la cateva interviuri, chiar daca nu vrei sa iti schimbi locul de munca. Interactiunea cu un angajator te poate ajuta foarte mult, te poate pregati pentru interviurile de care chiar ai nevoie, si iti poate da niste informatii foarte importante. Salariile pe care acestia le ofera pot fi folosite ca instrument de negociere cu actualul angajator.

2. Nu ai cerut o marire salariala. Multe persoane au impresia ca este suficient sa faca o munca buna, si angajatorul va veni catre ei cu o marire salariala. Asta este o mare greseala. De cele mai multe ori, trebuie sa ceri ceea ce meriti. Un angajator stie cat produci pentru clinica sau spitalul lui, iar daca pretentiile tale nu sunt exagerate, ti le va da, daca doar stii sa le ceri.

Solutie: Tine cont ca in multe cazuri , angajatorul este multumit sa dea 50% din incasarile pe care un medic le genereaza ca si venit brut al medicului respectiv. Compara veniturile generate de tine cu salariul pe care il iei acasa. Apoi propune o intalnire sefului dumneavoastra, in care ii explici ce valoare aduci in companie, ce vrei sa faci alaturi de companie in urmatorii cativa ani, si de ce meriti salariul pe care il ceri. Nu ii vorbi de lucruri emotionale, sau de ce ai nevoie de acea suma. Nu ii povesti despre copii, credite, vacante si probleme. Spune-i de ce valorezi acesti bani, prin aportul pe care il aduci clinicii. Tu ii meriti, nu trebuie sa te rogi sa ii primesti.

3. Nu ti-ai schimbat locul de munca. Asta e partea cea mai dificila. Ca si medic, in mod sigur ai primit suficiente oferte pentru a va schimba locul de munca. Aici nu vorbim despre plecat in strainatate, si strict de oferte de munca din Romania. Nu le-ai acceptat. De ce? Pentru ca schimbarea e dificila. Un nou loc de munca este un eveniment disturbator in viata oricarui om. Inseamna colegi noi, pacienti noi, o noua rutina zilnica, un nou drum pana la munca, noi interactiuni la care nu te asteptai, noi probleme cu care nu te-ai confruntat. Si asta este inspaimantator. Din pacate, este si unul din lucrurile care ne impiedica in a valorifica anii de studiu, munca si stres pe care i-ai investit pentru a ajunge profesionistul de astazi.

Solutie: Gandeste-te la o situatie ipotetica. Un medic specialist cardiolog care lucreaza in aceasi clinica de la examenul de specialitate, de 3 ani. Are salariul net de 4000 ron / luna. Primeste o invitatie la interviu de la o alta clinica, dar refuza. Zice ca nu vrea sa schimbe jobul. Sau poate merge la interviu, insa refuza oferta si in schimb accepta o marire salariala de la actualul angajator. Acum respectivul medic ar avea sa zicem 5000-5500 ron / luna, care ar fi o schimbare importanta. Insa salariul mediu pentru un cardiolog in postura lui este intre 7000 si 9000 RON / luna. In aceasta situatie, medicul respectiv a ratat o oportunitate imensa de a isi spori veniturile si de a fi platit conform pregatirii lui, pentru confortul de a nu schimba jobul, de a ramane in aceasi rutina. Din pacate, un angajatori va plati intotdeauna mai mult un medic nou angajat, de care are nevoie, decat unul pe care il are deja in clinica. Persoana care schimba jobul este cea care va avea salariul actualizat la realitatile pietei, pentru ca in medicina, ca si in viata, cativa ani pot face o mare diferenta.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment