Este permisă demisia cadrelor medicale în pandemie?

Este permisă demisia cadrelor medicale în pandemie?

În prezent, ne aflăm în plină pandemie, însă suntem sub regulile stării de alertă. Cadrele medicale pot demisiona în această perioadă. Însă, vreme de două luni, acest lucru nu a fost posibil. 

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, în data de 16 martie, că instituie starea de urgență în România ca statul să se folosească de toate pârghiile pentru a preveni răspândirea coronavirusului și pentru a permite spitalelor să facă față valului de pacienți. Starea de urgență a venit cu reguli stricte atât pentru cadre medicale, cât și pentru cetățeni. 

Citește și Rolul pe care îl au angajații din sistemul medical în timpul pandemiei și cu ce greutăți se confruntă aceștia

Una dintre măsurile care vizau sistemul sanitar este cea privind demisia cadrelor medicale. 

“În această perioadă critică, termenele de preaviz în cazul demisiei personalului încadrat în unităţi sanitare de asistenţă socială, de asistenţă medico-socială şi în instituţiile din domeniul Apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale se suspendă pe întrega durată a stării de urgenţă”, a spus la acel moment președintele Klaus Iohannis.

Concret, în articolul 56 din decretul privind starea de urgență se arată că termenul de preaviz a fost suspendat în acea perioadă, în cazul demisiilor. De asemenea, a fost oprită și demisia fără preaviz ce putea fi înaintată dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

De menționat este faptul că în timpul stării de urgență, mulți medici din mai multe spitale din țară au demisionat pentru că le era teamă să nu se infecteze cu noul coronavirus. Teama era motivată de faptul că – spuneau ei la acel moment – nu au echipamente de protecție. Asigurarea echipamentelor de protecție poate fi încadrat la „obligații asumate prin contractul individual de muncă”.

Citește și Covid-19: Consiliere psihologică online pentru cadrele medicale. Cum poți accesa aceste servicii?

Starea de urgență a fost instituită în data de 16 martie și a fost prelungită 30 de zile mai târziu. Ultima zi a stării de urgență a fost data de 14 mai, când am intrat sub regulile stării de alertă. 

Și aici există restricții, însă cadrele medicale pot demisiona, deoarece interdicția nu a fost prelungită. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment