INTERVIU | Eleonora Câmpeanu, studentă la medicină dentară: „Relația dintre medic și pacient trebuie construită cu răbdare, profesionalism și încredere deplină din partea pacientului”

INTERVIU | Eleonora Câmpeanu, studentă la medicină dentară: „Relația dintre medic și pacient trebuie construită cu răbdare, profesionalism și încredere deplină din partea pacientului”

Mă numesc Eleonora Câmpeanu și sunt studentă în anul VI în cadrul Facultății de Medicină Dentară „Titu Maiorescu” din București. Din anul II de facultate am lucrat ocazional în două cabinete stomatologice pe post de asistentă medicală fără remunerație, doar pentru a căpăta experiență și manualitate în domeniu stomatologiei.

1. Care a fost momentul în care ai decis că vrei să devii medic stomatolog?

Totul a început în copilărie când mergeam regulat la medicul stomatolog pentru activarea aparatului dentar. Încă de la intrare pot spune că adoram mirosul acela specific din cabinetele dentare până la instrumentarul de lucru. Chiar dacă nu înțelegeam foarte multe, mergeam cu drag și interes de fiecare dată și totul mi se părea atât de fascinant. Țin minte, la una dintre vizite medicul respectiv mi-a împrumutat halatul unei asistente și m-a lăsat să stau lângă el pe parcursul unei consultații, chiar dacă aveam o vârstă fragedă.  După acea vizită le spuneam părinților mei că știu sigur „ce vreau să fiu când o să cresc”. Acea idee mi s-a implementat atât de tare în minte încât spuneam tot timpul „eu nu mă văd făcând altceva! Asta trebuie să fac în viață”.

2. Ce te-a făcut să urmezi această facultate?

Am ales această facultate din dorința de a putea ajunge să le dăruiesc  oamenilor un zâmbet perfect, și de a le înlătura orice durere sau disconfort. Bineînțeles că n-aș fi putut ajunge aici fără susținerea părinților care au fost de acord cu această decizie din prima clipă.

3. Ce anume te motivează să continui?

Sunt conștientă că acest drum pe care mi l-am ales nu este unul ușor, dar sunt conștientă că pe acest drum o să am multe satisfacții profesionale, personale și financiare.

4. Cum este relația de comunicare cu profesorii tăi de la facultate? Ce ai dori să se îmbunătățească și ce apreciezi cel mai mult?

Am avut privilegiul să întâlnesc la această facultate profesioniști adevărați, îndrăgostiți de meseria lor, dar și oameni de calitate, dornici să împărtășească din experiența lor cu noi, tinerii.

5. Cum arată o zi din viața ta de student?

Pe lângă tabieturile zilnice, îmi împart ziua între facultate și cabinet. Și seara am satisfacția că am mai făcut un pas către visul meu.

Citește și: INTERVIU | Dinu Andreea-Beatrice, asistent medical generalist

6. Ce ţi s-a părut cel mai greu când ai interacţionat prima dată cu pacienţii?

La început mi s-a părut dificil să câștig încrederea pacienților și să îi asigur că sunt pe mâini bune. De asemenea, mi s-a părut fascinantă trecerea de la teorie la practică și diversitatea cazurilor pe care le întâlneam.

7. Care sunt cele mai frecvente cazuri stomatologice?

În mod special probleme legate de igiena dentară și a cariilor dentare.

8. Cum ați descrie relația pacient-medic pe durata tratamentului stomatologic?

Relația dintre medic și pacient trebuie construită cu răbdare, profesionalism și încredere deplină din partea pacientului. O relație bazată pe suspiciuni poate aduce prejudicii de ambele părți. Câștigarea încrederii pacientului se bazează în primul rând pe buna comunicare din partea medicului.

9. Când e indicat să fie făcut primul control stomatologic și în ce constă?

Un prim control stomatologic este indicat în perioada de erupție a dinților între 6 luni și 2 ani jumate. Controlul constă în inspecție și observarea situației dentare și respectarea cronologiei erupției.

10. Ce părere ai despre sistemul medical din România? 

Sunt de părere că evoluția infrastructurii pe plan medical stagnează de prea mult timp. Pe lângă faptul că avem medici buni și devotați, statul nu pare să investească și să aducă medicina în România la un alt nivel.

11. Ce ai schimba? Care crezi că sunt cele mai mari probleme?

Problema cea mai mare din câte observ, cred că ține de mentalitate, atât a celor din sistemul medical cât și a celor care ne conduc. Un mic plus ar fi achiziția de aparatură modernă, iar medicii n-ar trebui sufocați de atâta birocrație.

12. Ce sfat le-ai da studenților din anul I pentru a se adapta cât mai rapid?

Pentru colegii mei din anul I : „Nu ezita să cauți răspuns la curiozități, ÎNTREBAREA este unealta studentului, NU există întrebări stupide. Învață și nu te da bătut odată ce ai devenit student la medicină, pentru că merită tot efortul și toată dedicația”.

Citește și: INTERVIU | Nica Iulia – Andreea, studentă la medicină

Despre Autor

Daniela Eremia

Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.

Facebook Comment