Despre campania InfoDiabet si efectele diabetului zaharat asupra sanatatii femeilor

Despre campania InfoDiabet si efectele diabetului zaharat asupra sanatatii femeilor

InfoDiabet – o Campanie de Sanatate Publica

In fiecare an, in data de 14 noiembrie este marcata Ziua Mondiala a Diabetului, iar cu aceasta ocazie Federatia Studentilor Farmacisti din Romania (FASFR) organizeaza Campania Nationala InfoDiabet ce are scopul de a informa populatia asupra factorilor de risc si de a trage un semn de alarma cu privire la incidenta diabetului in Romania. Aceasta campanie s-a desfasurat simultan in 7 centre universitare din tara (Bucuresti, Cluj-Napoca, Sibiu, Craiova, Oradea, Timisoara, Targu Mures).

In Bucuresti, Societatea Studentilor in Farmacie Bucuresti (SSFB) a organizat o ampla actiune de informare, de testare gratuita a glicemieisi de masurare a tensiunii arteriale in ziua de 15 noiembrie 2017. Studentii au interactionat cu peste 400 de Bucuresteni pregatindu-se pentru viitoarea lor meserie.

Tema de anul acesta tema Zile Mondiale a Diabetului, stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii a fost: “Women and diabetes”.

Care sunt efectele diabetului asupra sanatatii femeilor?

  1. Care sunt complicatiile diabetului in cazul femeilor?

Diabetul este un factor de risc foarte important in aparitia bolilor cardio-vasculare precum infarctul miocardic acut si insuficienta cardiaca.  In cazuri foarte grave se poate ajunge la incetarea completa a functionarii rinichilor (nefropatia diabetica) sau la deteriorarea retinei, ceea ce poate conduce chiar si la orbire (retinopatie diabetica). Exista, de asemenea, un risc foarte crescut de dezvoltare a depresiei si a tulburarilor de alimentatie.

  1. De ce sunt femeile cu diabet mai predispuse la candidoza?

Candidoza vaginala este o infectie fungica cu specia Candida albicans care produce iritatie, scurgere vaginala si mancarime intensa la nivelul vaginului si vulvei. Aceasta ciuperca se gaseste in mod natural in flora vaginala a femeii sanatoase, dar nivelul crescut de zahar din sange va determina dezvoltarea ei necontrolata.

  1. O femeie cu diabet poate consuma alcool?

Nu mai mult de un pahar pe zi, dar cel mai indicat este sa fie intrebat medicul daca starea generala de sanatate permite acest lucru. Trebuie avut grija la medicamentele luate pentru tinerea sub control a diabetului, deoarece in cazul consumului concomitent de alcool exista riscul de hipoglicemie.

  1. Care sunt efectele adverse ale administrarii anticonceptionalelor orale?

Pilulele anticonceptionale ar putea creste nivelul glicemiei, iar administrarea lor pe o perioada mai lunga de doi ani poate favoriza aparitia complicatiilor diabetului. De asemenea, este foarte important ca pacienta sa fie consultata periodic pentru a se verifica daca diabetul are vreun impact asupra organelor reproducatoare. Medicul ginecolog este cel care stabileste frecventa controalelor, in functie de starea de sanatate.

  1. Ce este diabetul gestational si cum poate afecta acesta starea de sanatate a mamei si copilului?

Diabetul gestational este o forma de diabet care poate aparea pe timpul sarcinii. In medie, una din 25 de femei este afectata si va prezenta complicatii in perioadele de dinainte sau imediat dupa nastere. Se estimeaza ca jumatate din femeile care fac diabet gestational pot dezvolta diabet de tip 2 la cinci  pana la zece ani dupa sarcina, iar copiii lor vor fi mult mai predispusi sa dezvolte aceeasi afectiune.

  1. Pot femeile cu diabet sa alapteze?

Raspunsul este da, dar cel mai indicat este sa fie consultat si medicul deoarece ar putea fi necesare modificari in schema de tratament a pacientei. Laptele matern este cea mai buna sursa de substante nutritive pentru bebelus, iar alaptarea este recomandata atat femeilor cu diabet preexistent, cat si celor cu diabet gestational.

  1. Ce probleme pot aparea la menopauza?

Diabetul poate fi responsabil de instalarea menopauzei premature. Schimbarile hormonale si dezechilibrul estrogenului si progesteronului determina oscilatii ale valorilor glicemiei.

  1. Care sunt pericolele si beneficiile  terapiei de substitutie hormonala?

Prin terapia de substitutie hormonala se intelege ansamblul de medicamente care contin hormoni feminini meniti sa ii inlocuiasca pe cei pe care organismul nu-i mai produce dupa menopauza. S-a constatat ca administrarea unor doze crescute de estrogen ar putea favoriza instalarea cancerului mamar si uterin. Dar daca estrogenul si progesteronul sunt administrati in dozele corecte, riscul este minim. Pe de alta parte, acest tip de terapie ar putea reduce riscul de osteoporoza, vaginita si bufeuri, simptome specifice ale menopauzei.

Cele mai bune recomandari pe care le-am putea face pacientelor cu diabet ar fi adoptarea unei diete sarace in grasimi, renuntarea la fumat, controlul tensiunii arteriale si al greutatii si efectuarea in mod regulat de exercitii fizice.

 

Despre Autor

Vlad Dumitrescu, SSFB

Îmi place să fac lucruri creative și sunt pasionat de artă sub orice formă fie ea fotografie, muzică, fashion, clipuri video, filosofie. De asemenea sunt student la Facultatea de Farmacie din cadrul UMF "Carol Davila" București și trainer la ABC-ul Nutriției.

Facebook Comment