INTERVIU Prof.Univ.Dr.Rainer Kotz: „Doar prin cercetare medicina are ocazia să evolueze”

INTERVIU Prof.Univ.Dr.Rainer Kotz: „Doar prin cercetare medicina are ocazia să evolueze”

Prof.Univ.Dr.Rainer Kotz și-a câștigat o reputație în domeniul medical nu doar prin intervențiile chirurgicale pe care le-a efectuat, ci și prin inventarea unei proteza care îi poartă numele. Crede în cercetare, pe care o consideră esențială pentru a oferi noi tratamente sau tehnici chirurgicale pacienților, precum și în inovație, pe care o privește drept cheia progresului.

Își alege colaboratorii în funcție de abilitățile pe care le au în propriul domeniu de specializare, dorind alături cei mai buni profesioniști, dar apreciază în primul rând loialitatea și caracterul onest. Încurajează medicii să facă voluntariat, despre care spune că care reprezintă o experiență diferită și împlinitoare.

Visează să se apropie cât mai mult de un tratament care să vindece cancerul, indiferent de stadiul bolii, mărturisind că motivația sa rezidă în faptul că îi pasă de oamenii pe care îi tratează. Nu este deranjat de informarea pe cont propriu a pacientului, considerând că acesta trebuie să își cerceteze cât de mult posibil afecțiunea, subliniind însă că informațiile trebuie ulterior filtrate și discutate alături de medicul specialist.

1.Când ați pornit pe drumul ortopediei ați avut vreun mentor? Care este medicul pe care îl admirați cel mai mult?

Sunt mulți doctori care mi-au marcat cariera, însă cel pe care-l admir cel mai mult este prof. Adolf Lorenz, unul dintre cei mai cunoscuți medici chirurgi în ortopedie. El a fost cel care a promovat medicina ortopedică non-invazivă și a dezvoltat o tehnică de tratare a scoliozei.

2. Între activitățile de cercetare, predare și intervenții chirurgicale, care vă face cea mai mare plăcere?

Dintre toate activitățile pe care le cere profesia mea, cel mai mult mă motivează partea de cercetare deoarece aceasta îmi oferă instrumentele cu care pot lucra. Doar prin cercetare medicina are ocazia să evolueze și astfel sunt disponibile noi tratamente sau tehnici chirurgicale, toate în folosul pacienților.

3. Aveți consultații lunare cu pacienți români. Cum îi puteți descrie, prin comparație cu cei austrieci?

Tratez mulți pacienți români, dar și austrieci și pot spune că nu observ diferențe prea mari între cele două categorii. Problemele de sănătate cu care vin sunt asemănătoare și toți beneficiază de cel mai bun tratament și îngrijire medicală.

4. Pentru că vă confruntați zilnic cu o boală nemiloasă, cum reușiti să vă păstrați motivația de a continua?

Motivația mea vine din faptul că îmi pasă de oamenii pe care îi tratez, cu atât mai mult în cazul unor boli foarte grave, îmi doresc ca persoana respectivă să se însănătoșească.

5. La ce visează un medic oncolog?

Cred că un vis comun al tuturor medicilor care tratează pacienți oncologici este să se apropie cât mai mult de un tratament care să vindece cancerul indiferent de stadiul bolii.

6. Considerați că un pacient trebuie să se informeze singur sau să se bazeze doar pe ce îi spune medicul?

Pacientul ar trebui să își cerceteze cât de mult posibil boala, mai ales dacă aceasta se află într-un stadiu avansat și să adune cât de multă informație poate, însă este foarte important ca aceasta să fie apoi filtrată de medicul specialist. Fiecare afecțiune este diferită, iar un tratament recomandat pentru o persoană nu va fi eficient pentru o altă persoană. De aceea, este important ca medicul să fie cât mai atent și să asculte pacientul, relația dintre cei doi având un rol major în vindecarea unei afecțiuni.

7. Sunteți și inventatorul unei proteze, care vă poartă numele. Ce părere aveți despre inovația în domeniul medical? O sustineți întotdeauna?

Da, sunt un militant al inovației și cred că inovația constituie cheia progresului în general, dar mai ales în domeniul medicinei.

8. Colaborați cu alți medici în cazuri medicale complicate? În funcție de ce criterii vă alegeți colaboratorii?

Pe lângă inovație, diagnosticul și tratamentul interdisciplinar reprezintă un alt criteriu pentru succes. Îmi aleg colegii în funcție de abilitățile lor în propria specializare, deoarece doresc să colaborez cu cei mai buni profesioniști.

9. Ați efectuat și multe intervenții chirurgicale pro bono. Credeți că toți medicii ar trebui să facă voluntariat?

Este adevărat, am făcut mult voluntariat și încurajez doctorii să facă voluntariat pentru că este o experiență diferită care te poate împlini și pe plan personal. Sunt multe persoane care nu au posibilități financiare și care nu-și pot rezolva problemele de sănătate, iar operațiile pro-bono sunt singura lor șansă la vindecare.

10. Care considerați că a fost cel mai dificil caz medical din cariera dumneavoastră profesională?

Cel mai complicat caz medical pe care a trebuit să îl rezolv a implicat o operație de coloană care a durat timp de 16 ore, timp în care a trebuit să îmi mențin precizia și răbdarea.

11. În calitate de director medical, ce calități trebuie să aibă un medic din echipa dumneavoastră?

Dacă ar trebui să fac un profil al unui medic care să facă parte din echipa mea medicală aș spune că cele mai importante caracteristici sunt loialitatea, caracterul onest și abilitățile medicale.

12. Ce considerați că este cea mai mare realizare a unui medic?

Cea mai mare realizare pentru un doctor o consider câștigarea premiului Nobel.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment