INTERVIU Dr. Anna Craciun, medic rezident chirurgie generala: „Incerc sa nu privesc niciodata pacientii ca pe niste persoane suferinde”

INTERVIU Dr. Anna Craciun, medic rezident chirurgie generala: „Incerc sa nu privesc niciodata pacientii ca pe niste persoane suferinde”

Anna Craciun este un medic pasionat de ceea ce face, care si-a descoperit adevarata vocatie in timpul rezidentiatului gratie coordonatorului sau, profesor doctor Alexandru Blidaru. Continua sa isi pastreze motivatia prin prisma iubirii pentru oameni si pentru aceasta meserie, considerand ca nimic nu ajunge mai presus de acest aspect. 

Este constienta de faptul ca medicina se dezvolta continuu, motiv pentru care considera ca si medicii ajung sa isi doreasca un progres permanent, invatarea pe plan profesional fiind continua.

Cu privire la perioada rezidentiatului, marturiseste ca si-ar dori ca rezidentul sa fie mult mai responsabil inca din primul an. In acest fel toata lumea ar reusi sa progreseze. De asemenea, i-ar placea sa observe sustinere, incredere si incurajare pentru rezidentii aflati la inceput de drum, fiind extrem de important din punctul sau de vedere sa gasesti persoana potrivita care va scoate tot ce este mai bun din tine.

1. Care a fost momentul in care te-ai hotarat sa optezi pentru aceasta specializare medicala? Ce te-a motivat sa te indrepti catre medicina?

Inca din copilarie, cand mergeam la bunici, am avut ocazia sa petrec mult timp alaturi de unchiul meu care era medic veterinar. Eram foarte interesata de tot ceea ce facea el si imi placea sa ma joc cu toate ustensilele pe care le avea. Ma incuraja si ma sustinea chiar si cand ii stricam substantele pe saltelele bunicilor. Anii au trecut si in scoala generala am facut parte din echipa medicala a scolii. Fiecare dintre noi avea cate o sarcina pe care trebuia sa o duca la bun sfarsit, fie ca era vorba de o simpla zgarietura pana la lovituri mai serioase. Eram pregatiti si pasionati sa facem fata oricarei situatii chiar daca eram la o varsta atat de frageda. Pasiunea a existat din totdeauna, dar pe masura ce am crescut am devenit din ce in ce mai constienta ca asta imi doresc sa fac toata viata, sa ajut, sa vindec si sa fiu langa pacientul meu.

2. Cum a fost perioada rezidentiatului? Care este cea mai frumoasa amintire pe care o ai din acea perioada?

Ca pentru toata lumea perioada rezidentiatului este o perioada plina de trairi. Aici ma refer atat la lucruri inedite si frumoase cat si la cele mai putin placute, cele care te afecteaza din punct de vedere emotional. Am avut bucuria si onoarea de a fi indrumata de oameni extraordinar de bine pregatiti, aici fac referire in primul rand la coordonatorul meu, profesor doctor Alexandru Blidaru, care m-a indrumat sa merg catre chirurgia frumosului. In perioada rezidentiatului am incercat sa-mi perfectionez tehnica chirurgicala, iar singurul meu scop era sa aduc pe fata pacientilor zambetul de fericire. Incerc sa nu privesc niciodata pacientii ca pe niste persoane suferinde, ci ca pe niste persoane care sunt intr-un moment greu in viata si care asteapta de la noi sa le redam normalitatea.

Curajul si increderea in mine in a face actul chirurgical de urgenta au fost date de catre o persoana extraordinara de la care am invatat extrem de multe tehnici – profesorul doctor Vlad Denis Constantin. M-a invatat ce inseamna interventia chirurgicala de urgenta si lucrul sub presiunea timpului. Dar cel care si-a pus amprenta cel mai mult pe stilul si pe tehnica mea este cel caruia ii sunt total recunoscatoare pentru tot ceea ce sunt eu astazi, este mentorul meu, domnul doctor Constantin Stan. Este persoana care m-a sustinut pe parcursul celor 6 ani si care mi-a dat curajul sa-mi urmez pasiunea chiar si in cele mai dificile momente.

3. Care consideri ca a fost cel mai important lucru pe care l-ai invatat in perioada rezidentiatului?

Cel mai important lucru pe care am reusit sa-l invat si sa-l inteleg a fost faptul ca toti pacientii sunt la fel de importanti pentru mine. Indiferent de cat de mica ar fi problema lor, acestia trebuie sa simta ca medicul le este alaturi, ii intelege, ii sustine si le poate aduce zambetul inapoi in viata lor.

4. Ce ti-ar placea sa fie diferit cu privire la rezidentiat? Ce ai schimba daca s-ar putea in sistem?

Cu privire la rezidentiat nu am foarte multe comentarii, am avut o experienta foarte frumoasa, plina de lucruri noi care mi-au intarit convingerea ca mi-am ales cea mai frumoasa meserie din lume, cel putin din punctul meu de vedere. Daca ar fi sa schimb ceva, chiar daca nu stiu daca ar fi posibil, as incerca sa responsabilizez rezidentul mult mai mult inca din primul an. Consider ca asta ar fi cheia succesului in medicina si ne-ar ajuta pe toti sa progresam.

5. Care este medicul pe care il admiri cel mai mult si din ce motiv?

Nume care si-au pus amprenta asupra mea sunt multe, dar mentorul si principalul vector al dezvoltarii mele este domnul doctor Constantin Stan. A stiut sa vada potentialul din mine, sa ma ambitioneze, sa ma provoace si sa-mi ofere incredere necesara atunci cand a fost cazul. Este parintele care mi-a aratat toti pasii din medicina frumosului.

6. Cum privesti dezvoltarea profesionala? Ce ti-ai dori sa inveti si in ce mod?

In medicina dezvoltarea este continua. Tehnicile, materialele si uneltele sunt intr-o continua dezvoltare, ceea ce ne face si pe noi sa ne dorim un progres permanent. Problemele diferite, nevoile diferite ne fac sa ne dorim din ce in ce mai mult de la noi pentru a raspunde cerintelor pietei.

7. Daca ti s-ar oferi un post in strainatate ai alege sa pleci sau ai ramane in Romania? Explica, te rog, raspunsul.

Daca era sa imi doresc sa parasesc tara, ma indreptam inca din timpul facultatii catre o universitate din Europa. Consider ca in Romania sunt extrem de multi specialisti si imi doresc sa practic aceasta meserie aici, alaturi de acestia. Cred cu convingere ca trebuie sa fim increzatori in viitorul tarii noastre si al medicinei de succes. 

8. Cat de important este pentru un medic aflat la inceput de drum sa fie sustinut de cadre medicale care au experienta mai indelungata? Se intampla acest lucru la noi in tara?

Asa cum am spus de la bun inceput, este esentiala sustinerea, increderea si incurajarea unui rezident la inceput de drum. Se intampla acest lucru si in Romania, bineinteles, important este sa gasesti persoana potrivita care sa reuseasca sa scoata tot ce este mai bun din fiecare rezident.

9. Ce calitati consideri ca trebuie sa detina orice medic? Dar sa dezvolte?

Ce calitati trebuie sa detina un medic? Este greu de spus, trebuie sa detina atat de multe ca nu le pot enumera pe toate. In primul rand trebuie sa-si iubeasca meseria, si alaturi de aceasta vin la pachet toate celalalte calitati. Nimeni nu le are de la bun inceput, dar cu siguranta le va dobandi la sfarsitul anilor de rezidentiat.

10. Cum te vezi peste 5 ani, din punct de vedere profesional?

Nu-mi pot da un termen, nu vreau sa ma limitez la un nivel in cei 5 ani. Voi fi acolo unde imi propun si voi aspira la un nivel de pregatire din ce in ce mai inalt. Un medic invata toata viata! Asta imi propun si eu, sa fiu din ce in ce mai buna cu fiecare an care trece.

11. De ce lucruri are nevoie un medic pentru a ramane in permanenta motivat?

Singurul si principalul motiv care te motiveaza este dragostea pentru oameni si pentru aceasta meserie. Nimic nu este mai presus de acest aspect.

12. Daca ti-ai putea oferi un sfat tie, cand te aflai in primul an de rezidentiat, care ar fi acela?

Mi-as fi dorit sa am mai mult curaj, sa pot practica cat mai mult inca din primul an.

Citește și: INTERVIU Bogdan Cioată, medic specialist obstetrică-ginecologie

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment