Pe langa empatie, doamna doctor Stanciu considera ca este necesar ca un medic sa fie inzestrat si cu rabdare si perseverenta. In plus, atunci cand lucreaza in echipa, este de parere ca toti membrii sa impartaseasca o viziune si un scop comun, respectiv sanatatea pacientului.
Din punctul sau de vedere, numarul de ani nu este relevant pentru profesionalismul unui medic, avand mai multa valoare numarul de cazuri, de pacienti tratati, precum si diversitatea afectiunilor intalnite. Din acest motiv conteaza afilierea la societati de profil, care nu doar faciliteaza accesul la informatii medicale, ci si pune in contact medici cu alti specialisti din intreaga lume.
Doamna doctor spune despre dermatologie ca este interesanta si complexa, considerand esential pentru un medic sa cunoasca anatomia, functiile pielii, sa inteleaga nevoile sale pentru a se putea ocupa de componenta estetica. De asemenea, atrage atentia asupra unei aparaturi medicale performante in domeniul dermatologiei, care ajuta atat la stabilirea diagnosticelor, cat si la efectuarea de tratamente corecte si de calitate.
1. Care a fost momentul in care ati stiut ca va doriti sa deveniti medic dermatolog? Cine sau ce anume v-a indreptat catre aceasta specialitate?
Dermatologia a inceput sa fie pe lista specialitatilor in care as fi dorit sa profesez inca din anul patru de facultate, cand, printr-un program al Societatii Studentilor Medicinisti, am petrecut un stagiu de vara intr-o sectie de dermatologie din Ankara, Turcia. Apoi, in anul 6 de facultate, am indragit si mai mult aceasta specialitate. Ulterior, m-am pregatit temeinic pentru examenul de rezidentiat deoarece concurenta este destul de mare pentru a obtine un loc in aceasta specialitate.
2. Ce responsabilitati apar si ce provocari revin, din punctul dvs. de vedere, unui medic dermatolog?
Dermatologia este o specialitate foarte interesanta si complexa. Aceasta este o specialitate medicala si chirurgicala, medicul dermatolog tratand afectiuni de la cele mai frecvente, precum acneea sau dermatita atopica, la afectiuni autoimune pana la temutele cancere de piele. In plus, in ultimii ani in special, componenta estetica capteaza foarte mult interesul medicilor, dar si al pacientilor.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Alina Neagu, medic specialist dermatovenerologie
3. Cati ani de practica medicala considerati ca sunt necesari unui medic pentru a deveni expert in domeniul sau de activitate?
Numarul de ani nu este relevant in nicio specialitate, din punctul meu de vedere, daca aceasta perioada nu este fructificata la maxim. Este esential pentru un medic in formare sa creasca alaturi de un indrumator/ mentor/profesor bine pregatit si dornic sa transmita cunostintele mai departe. Numarul de cazuri, de pacientii tratati si diversitatea afectiunilor cu care ne intalnim sunt esentiale.
4. Sunt multi medici care privesc dermatologia ca pe o specialitate facila. Ce parere aveti despre aceasta prejudecata?
Asa cum am mai spus, dermatologia este o specialitate medicala si chirurgicala. In anii de pregatire, in rezidentiat, accentul este pus pe aceasta parte a formarii. Componenta cosmetica/estetica a specialitatii nu poate fi efectuata cu succes daca nu cunoastem partea medicala. Este esential sa cunoastem anatomia, functiile pielii, sa intelegem nevoile pielii pentru a ne putea ocupa de componenta estetica.
Procedurile estetice au grade de complexitate diferite, de la proceduri minime, pana la proceduri dificile, cu riscuri de complicatii. Trebuie sa stapanim bine cunostiintele medicale pentru a putea recunoaste si trata aceste complicatii, daca se ivesc. Astfel, nu as considera vreodata componenta estetica a specialitatii ca una superficiala, nemedicala.
5. Sunteti afiliata la mai multe societati de profil. Ce avantaje aduc acestea unui medic? (din punct de vedere invatare, dezvoltare profesionala)
Pentru un medic, procesul de invatare nu se termina in momentul in care a promovat examenul de specialitate sau primariat. Procesul de invatare este unul continuu, in fiecare an apar tratamente noi, protocoale noi, chiar si afectiuni noi. Afilierea la societatile de profil faciliteaza accesul la informatii medicale si ne pune in contact cu specialistii din intreaga lume in anumite domenii de interes.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Iulia Ardelean, medic dermatovenerologie
6. Credeti in seriozitate implicare si devotament in exercitarea profesiei. Ce calitati considerati ca trebuie sa aiba colaboratorii dvs.?
Una dintre calitatile care nu trebuie sa lipseasca unui medic este empatia. Fara empatie nu vom putea intelege suferinta pacientului. Rabdarea si perseverenta sunt si ele foarte importante.
7. Cand vine vorba despre munca in echipa, este nevoie de compromisuri? Ce defecte nu ati tolera niciodata la medicii din echipa cu care lucrati?
Atunci cand lucram in echipa, este bine ca toti membrii sa aiba aceeasi viziune si acelasi scop final, in cazul nostru, al medicilor, acesta fiind sanatatea pacientului. Cred ca este esential ca membrii unei echipe sa comunice bine, pentru ca astfel se pot gasi cele mai bune solutii. Nu cred ca as tolera superficialitatea si lipsa de empatie.
8. Ati activat si in cadrul unui spital de stat. Cum puteti descrie experienta aceasta prin comparatie cu sistemul privat?
In spitalul de stat am avut primul contact serios cu dermatologia. Am avut sansa ca pregatirea sa mi-o desfasor intr-un spital de renume in dermatologie. Am fost inconjurata de medici bine pregatiti de la care am avut multe de invatat.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Cristian Nitescu, medic primar chirurgie plastica
9. Ce rol joaca aparatura performanta in domeniul dvs. de activitate? Cat de importanta este pentru un diagnostic corect?
Aparatura medicala este esentiala in practica medicala. Aceasta ne ajuta la stabilirea diagnosticelor, daca ne referim la dermatoscopie, sisteme de video-dermatoscopie, lampa Wood, microscopie confocala, dar si la efectuarea de tratamente. Laserele sunt esentiale pentru tratarea cicatricilor, a leziunilor vasculare, in indepartarea leziunilor cutanate sau in tratamente estetice, iar lumina fotodinamica si ultravioletele sunt esentiale in tratarea multor afectiuni.
Fara sisteme de fotografiere performante, uneori este foarte dificil sa evaluam eficienta unor tratamente. De la an la an, aparatura medicala evolueaza, apar dispozitive noi sau cele vechi sunt semnificativ imbunatatite, insa si costurile de achizitie nu sunt de neglijat.
10. Povestiti-ne un caz medical dificil sau care v-a ramas in memorie/v-a impresionat.
Din pacate, sunt mai multe cazuri care m-au impresionat, mai ales in ultimii ani, de cand in practica medicala intalnesc din ce in ce mai multe cazuri oncologice. Majoritatea au insa in comun prezentarea tarzie la medic, cand leziunile erau depasite din punct de vedere medical/chirurgical. Acesti pacienti, daca s-ar fi prezentat la medic cu cativa ani in urma sau ar fi beneficiat de tratament corect la momentul potrivit ar fi fost vindecati. Sunt pacientii care au ratat sansa unui tratament simplu, sigur si eficient din cauza neglijentei, lipsei de informare si a temei. Si este pacat…
Citeste si: INTERVIU | Dr. Costin-Stefan Sirbu, medic specialist oncologie
11. Daca ati recomanda unui student la medicina sa aleaga dermatologia, ce avantaje ati sublinia?
Dermatologia este o specialitate fascinanta. Cu siguranta veti gasi provocari, fie ca va pasioneaza ramurile medicale ale medicinei sau cele chirurgicale. Organul pe care il tratam, pielea, este la vedere. Acesta este un mare avantaj, deoarece putem evalua usor orice modificare, pacientii se prezinta in general la medic atunci cand apar simptome minime si putem aprecia usor eficienta tratamentelor.
12. Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat despre dermatologie in decursul carierei?
Am invatat ca pielea “vorbeste”. Trebuie sa fim foarte atenti la toate semnele de la nivelul pielii si sa analizam cu atentie fiecare leziune. Nu de putine ori cheia diagnosticului se afla in detalii sau leziuni discrete. Si am mai invatat ca munca in echipa este esentiala. Este minunat sa ai alaturi colegi cu care sa te poti consulta pentru a gasi cele mai bune solutii pentru pacienti.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.