INTERVIU | Dr. Alina Neagu, medic specialist dermatovenerologie

INTERVIU | Dr. Alina Neagu, medic specialist dermatovenerologie

Doamna doctor Alina Neagu este un medic care nu doar crede in dictonul primum non nocere, ci il si pune in practica. Astfel, considera ca cel mai mult conteaza in profesia de medic dermatovenerolog reusita unui caz si eficienta unui tratament in fata costurilor.

Increderea este un atribut cheie, din punctul sau de vedere, in primul rand cand vine vorba despre relatia medic-pacient, deoarece cu cat este mai mare cu atat creste complianta la tratament. Increderea se dobandeste prin felul in care medicul stie sa se faca inteles, explica, furnizeaza informatii medicale, optiuni terapeutice.

Desi exista prejudecata ca dermatologia reprezinta un domeniu facil, doamna doctor subliniaza ca in realitate este mult mai greu sa discerni intre diverse afectiuni cutanate daca nu esti bine instruit, cea mai mare provocare constand in a distinge intre o formatiune cutanata normala si una maligna, intre o eruptie autolimitata, trecatoare, si una potential fatala.

1. Ce anume v-a determinat sa alegeti specializarea dermatovenerologie? Ati stiut de la inceput care este drumul profesional pe care il veti urma sau ati avut de ales intre mai multe specialitati medicale?

Inca din timpul rezidentiatului mi-a placut dermatologia si mi s-a parut interesanta, insa in cele cateva saptamani de stagiu a fost greu sa ii aflu tainele. In momentul deciderii specialitatii am avut posibilitatea de a alege si atunci am simtit ca asta este ceea ce vreau sa fac in continuare. Imi amintesc perfect momentul in care noi, absolventii examenului de rezidentiat, stateam la coada pentru a ne alege specialitatea…emotiile erau uriase.

2. Care sunt cele mai mari provocari pe care le presupune meseria de medic dermatolog?

Consider ca cea mai mare provocare in dermatologie este capacitatea de a face distinctie intre o formatiune cutanata normala si una maligna, intre o eruptie autolimitata, trecatoare, si una amenintatoare de viata.

3. Cati ani de practica medicala credeti ca sunt necesari pentru formarea unui medic de succes? Care sunt calitatile pe care le are un medic de succes, in opinia dvs.?

In domeniul medical tot timpul avem de invatat. Cand suntem la inceput de drum mereu suntem dornici de a asimila cat mai multe cunostinte. Pe de alta parte, odata cu trecerea anilor, ne e mai usor sa ne orientam in ceea ce priveste majoritatea cazurilor, iar experienta acumulata sa isi spuna cuvantul. Un medic bun, pe langa faptul ca trebuie sa detina cunostinte medicale, trebuie sa insufle incredere pacientului, sa fie empatic, bland, sa se plieze pe nevoile pacientului.

4. Ce criterii trebuie sa indeplineasca locul de munca ideal? Fata de ce anume nu aveti toleranta?

Un loc de munca ideal este acela in care medicul are posibilitatea sa evolueze. Personal consider ca satisfactiile profesionale, reusita unui caz sunt cele care conteaza cel mai mult in aceasta profesie. Nu as tolera ca in cadrul unui loc de munca, mai ales din domeniul privat, profitul sa fie pus mai presus de actul medical.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Pavelina Mihaela Andrei, medic specialist dermatologie

5. Cum procedati cand un pacient alege doar anumite medicamente/terapii din cele prescrise de dvs., in ideea ce sunt scumpe sau ca “stie el mai bine”?

De obicei imi place sa argumentez fata de pacient alegerea unei terapii, pun in balanta beneficiile raportate la costuri. Am fost surprinsa de multe ori in sens pozitiv de alegerile pacientilor. Intotdeauna primeaza eficienta unui tratament in fata costurilor. Conteaza foarte mult ca pacientii sa aiba incredere in medic si astfel va creste complianta la tratament.

6. Pe ce anume trebuie sa se bazeze relatia medic-pacient? Dar relatia de colaborare dintre medici?

Relatia medic pacient trebuie sa se bazeze pe incredere in primul rand. Increderea se dobandeste prin felul in care medicul stie sa se faca inteles, explica, furnizeaza informatii medicale, optiuni terapeutice. Foarte importanta este si relatia dintre colegii de breasla. Ar fi de dorit o relatie de colegialitate si intr-ajutorare…pana la urma cu totii dorim binele pacientului.

7. Considerati ca un medic trebuie doar sa puna un diagnostic si sa trateze sau sa se ocupe si cu educatia pacientului? Cum procedati dvs.?

Cu siguranta conteaza foarte mult diagnosticarea corecta a unui caz si prescrierea unui tratament adecvat. Sunt situatii insa cand e nevoie sa oferim si mai multe informatii pacientului, de exemplu in dermatologie incercam mereu sa educam pacientii in a folosi protectie solara, in a nu frecventa solarul. Pielea bronzata arata bine, insa nu e si sanatos acel bronz intens.

8. Exista o prejudecata ca meseria de dermatolog este mai usoara decat chirurgia (de exemplu). Mai ales ca nu implica efectuarea de garzi…Ce parere aveti?

Fiecare specialitate are caracteristicile ei. Dermatologia poate parea mai usoara, din exterior e vorba doar de “boli de piele”. In realitate e mult mai greu sa discerni intre mai multe afectiuni cutanate, daca nu esti suficient de bine instruit. In prezent, nu se mai fac garzi in dermatologie dar in urma cu mai multi ani am facut si noi garzi. Desigur, pe de alta parte nu putem compara o interventie chirurgicala ampla efectuata de un chirurg cu una mai mica din dermatologie. Dermatologia are avantajul ca ne putem orienta si specializa catre mai multe ramuri: chirurgie dermatologica, estetica, dermatologie clasica.

9. Ati avut parte de un caz medical care v-a impresionat? Povestiti-ne, va rog.

In fiecare zi ma confrunt cu patologie dermatologica diversa. As putea spune chiar ca in ultima perioada se prezinta pacienti cu afectiuni dermatologice mai putin obisnuite, boli pe care poate nu le-am mai vazut din rezidentiat. Nu pot spune insa ca a fost un caz aparte care m-a impresionat mai mult decat altele.

10. Este mai dificila meseria de medic atunci cand esti si parinte? Cum reusiti sa va organizati timpul liber?

De cand sunt mama sigur ca ma dedic intru totul copiilor, familiei. Este mai greu sa fii prezent la conferinte, intruniri pe teme medicale atunci cand copiii sunt mici pentru ca iti doresti sa petreci tot timpul liber cu ei, dar de cand au crescut reusesc sa impletesc foarte bine profesia cu statutul de parinte.

11. Pentru problemele dvs. de sanatate si ale familiei (care tin de dermatologie) va folositi de propriile cunostinte medicale sau apelati la colegi?

In majoritatea cazurilor eu sunt si medicul dermatolog pentru problemele care mai apar in familia mea. Daca insa sunt probleme mai serioase sau persistente ma consult cu orice prilej cu colegii mei din aceeasi specialitate, mai ales ca uneori apare subiectivitatea in ceea ce priveste familia si poate nu reusim sa gandim obiectiv mereu.

12. Care este cel mai important lucru pe care considerati ca l-ati invatat prin prisma meseriei de medic pana in prezent?

De cand practic aceasta meserie am invatat ca oamenii sunt foarte diferiti si ca poate o problema care pare minora pentru un pacient, pentru altul este foarte serioasa. Am invatat sa fiu maleabila, sa ma adaptez situatiilor si oamenilor si nu in ultimul rand am invatat sa cer ajutorul atunci cand un caz ma depaseste.

Citeste si: INTERVIU | Prof.Univ.Dr. Stanila Adriana, medic primar oftalmolog

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment