INTERVIU Prof.Dr.Alexandru Rafila, Presedintele Societatii Romane de Microbiologie: „Trebuie intotdeauna sa asculti si sa respecti opiniile celuilalt, chiar daca nu esti de acord cu ele.”

INTERVIU Prof.Dr.Alexandru Rafila, Presedintele Societatii Romane de Microbiologie: „Trebuie intotdeauna sa asculti si sa respecti opiniile celuilalt, chiar daca nu esti de acord cu ele.”

Domnul Prof.Dr. Alexandru Rafila desfasoara atat o activitate profesionala intensa, atat pe plan medical, cat si pe plan didactic, fiind de asemenea membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Insa activitatea care ii este aproape de suflet este cea de Presedinte al Societatii Romane de Microbiologie. In calitate de medic de laborator cu experienta vasta, atrage atentia asupra bacteriilor multirezistente la antibiotice, responsabile pentru mai mult de 37 000 de decese asociate asistentei medicale.

De asemenea, considera ca in fiecare spital clinic este esentiala existenta unui laborator sau a unui compartiment de microbiologie, pentru o examina eficient, a diagnostica rapid si a oferi solutiile terapeutice corecte.

Prof. Rafila considera ca trebuie sa asculti si sa respecti opiniile celuilalt, chiar daca nu esti de acord cu el. Ceea ce si pune in practica cand vine vorba despre vaccinare. Exista o problema cu gradul de acoperire vaccinala datorata in parte si celor care refuza vaccinarea copiilor.

Marturiseste ca incearca sa se mentina informat in permanenta, pentru ca exista un deficit de personal medical la nivel global si o recalificare a fortei de munca din strainatate. Subliniaza ca profesia medicala trebuie practicata de medici, nu de alt tip de personal, din respect pentru pacient, dar si pentru cadrele medicale care se pregatesc o perioada mai lunga de timp.

In final, recomanda medicilor tineri sa urmeze o specialitate in care simt ca au vocatie, pentru care au interes si, daca vorbim de chirurgie, si talent.

1. Sunteti profesor, medic si implicat in diverse organizatii medicale. Care vi se pare cea mai dificila activitate?

Nu stiu care este cea mai dificila, probabil ca ele trebuie ierarhizate si din punct de vedere al importantei. Daca ne referim la activitatea didactica, ea se corelează cu cea legata de societatile profesionale. 

Eu sunt presedintele  Societatii Romane de Microbiologie de cativa ani si cred ca acesta este locul din care putem sa contribuim foarte mult la educatia medicala a tinerei generatii si ulterior la dezvoltarea abilitatilor profesionale. Astfel incat cei care termina specialitatea microbiologie medicala, sa fie capabili sa puna un diagnostic rapid si precis intr-o boala infectioasa, sa poata identifica rezistenta bacteriilor la antibiotice si sa se poata consulta cu epidemiologii si cu clinicienii.

Fie pentru alegerea tratamentului optim daca discutam de o infectie bacteriana, fie pentru identificarea rapida a unei infectii asociate asistentei medicale si pentru o interventie epidemiologica care sa duca la eliminarea pericolului, mai ales daca ne referim la infectiile grave care pot aparea in unitatile medicale.

2. De cati ani considerati ca are nevoie un medic pentru a deveni specialist in domeniul sau de activitate?

Medicina, dupa cum stiti, dureaza 6 ani, dupa care pregatirea post-universitara variaza intre 4 si 6 ani, in functie de specialitate. Acestia sunt niste timpi recomandati pentru pregatirea intr-o anumita specialitate, dar mai depinde foarte mult si de abilitatile fiecaruia si de interesul pe care il manifesta pentru specialitatea respectiva. 

Sunt diferente foarte mari intre persoane si cred ca un sistem in care un medic rezident este obligat sa realizeze anumite proceduri de mai multe ori pana le cunoaste foarte bine este indicat, pentru ca in felul acesta durata aceea este orientativa, este durata minima. Iar cei care nu reusesc sa parcurga toate procedurile necesare pentru a deveni medici specialisti, ar putea sa prelungească activitatea de pregatire in specialitate. Discutam de diferente mari ale duratei, daca discutam de o specializare complexa cum este neurochirurgia sau alte specialitati care au nevoie de mai putin timp pentru a fi parcurse.

Dar vreau sa mentionez un lucru important, profesiunea medicala se practica de catre medici. Exista tot felul de tentative in ultima perioada ca persoane cu o alta pregatire, care desfasoara o curricula de pregatire mult mai scurta, sa spunem de 5 ani, inclusiv masteratul, sa aiba aceleasi atributii, drepturi ca si medicii. Ceea ce nu este corect. 

Medicina se practica de medici, care au un drept de libera practica si responsabilitate in fata pacientului in acest sens, iar alte categorii profesionale pot lucra impreuna cu medicii, isi aduc aportul, ii respectam, dar medicul nu este substituit de cineva care are o alta durata si curricula de pregatire profesionala. 

Sunt colegii nostri, ii respectam, dar lucrurile trebuie foarte clar trasate, pentru ca pana la urma nu este vorba decat de interesul pacientului. Medicul are o altfel de educatie, de gandire, vede lucrurile intr-un context mai larg, iar rezultatul unui diagnostic de laborator il extrapoleaza si coreleaza cu afectiunea pacientului. 

 Colegii microbiologi sau medici de medicina de laborator trebuie sa discute cu clinicianul legat de solutiile terapeutice, ceea ce nu este cazul pentru  cei care realizeaza doar din punct de vedere  tehnic  o anumita determinare.

3. Este posibila evolutia profesionala fara informare? Care sunt sursele dumneavoastra de informare?

Cu siguranta, nu. Sursele de informare trebuie sa fie recente, credibile si este necesar un lucru pe care acum il vedem practic la toti absolventii de la facultatile de medicina, trebuie sa cunosti limba engleza, este o limba de circulatie internationala. 

Toate publicatiile, fie ca discutam de reviste de specialitate, de carti, de tratate valoroase, sunt in varianta in limba engleza sau mai ales in limba engleza si trebuie sa ai acces la aceste materiale, care trebuie sa fie actuale, credibile si accesibile. Chiar daca uneori implica si un efort material, sa iti platesti un abonament la o anumita revista, tu sau institutia la care lucrezi, este foarte importanta informarea permanenta. 

Si eu, ca si orice alt medic, incerc sa am acces la aceste surse care sa ma tina informat pentru ca avem o problema in medicina, care se discuta inclusiv la Organizatia Mondiala a Sanatatii, pe de o parte avem un deficit de personal medical la nivel global, dar de foarte multe ori este vorba si de recalificarea forței de munca din sanatate. 

Pentru ca persoane care au terminat studiile in urma cu 20-30 de ani, daca nu au contact cu noile descoperiri, cu lucrurile care avansează foarte rapid, cu medicina digitalizata, discutam de e-health, nu pot desfasura o activitate medicala de calitate corespunzatoare perioadei in care traim.

4. De ce bacterii se teme un specialist in microbiologie?

Noi nu ne temem la nivel personal, ne temem in general de bacteriile multirezistente la antibiotice, care pot produce infectii invazive, mai ales la persoane care au comorbiditati, sunt tarate, sunt imunodeprimate, au arsuri intinse, la care pot determina complicatii care sa le pună viata in pericol. 

In Uniunea Europeana de exemplu, se contabilizeaza cel putin 37 000 de cazuri de decese anuale datorate infectiilor cu bacterii multirezistente asociate asistentei medicale, actului medical. Simpla prezenta intr-un spatiu medical poate sa puna in pericol viata pacientului daca nu sunt luate toate masurile care sa impiedice raspandirea microorganismelor multirezistente in mediul in care se gaseste pacientul. 

Ganditi-va ca se discuta despre posibilitatea ca la nivelul anului 2050, principala cauza de mortalitate de la nivel global, cu circa 10 milioane de decese, sa fie infectiile cu aceste bacterii multirezistente. Cred ca aceasta ar trebui sa fie principala noastra preocupare.

5. Considerati ca medicina de laborator este un domeniu mai static decat altele?

In niciun caz nu este mai statica, medicina de laborator este una dintre profesiunile care are la cele mai noi tehnologii. As vrea aici sa fac o precizare, in Romania pana in urma cu 3 ani de zile, specialitatea de Medicina de laborator cuprindea toate activitățile care se desfasurau in laborator, chiar daca ele nu prea  aveau o legătura unele cu altele. Din 1994 pana in anul 2016 Medicina de laborator a cuprins biochimia, hematologia si microbiologia, erau toate sub aceeasi umbrela, ori lucrul acesta nu este normal, nu se intampla nicaieri. 

Noi am avut in Romania o scoala de microbiologie medicala foarte puternica, recunoscuta si pe plan international. Mai mult, microbiologia medicala se ocupa cu diagnosticul bolilor infectioase, in timp ce hematologia si biochimia se ocupa cu studiul unor parametri biologici ai omului si diversele variatii care sunt corelate cu diverse tipuri de afectiuni, de multe ori boli netransmisibile. Deci discutam despre alt tip de diagnostic. 

Si in tarile din Uniunea Europeana, peste tot se gaseste distinct specialitatea de Microbiologie medicala sau Microbiologie clinica, iar daca discutam despre biologie-hematologie fac obiectul unor specialitati distincte. In momentul de fata avem aceasta organizare distincta si noi, insa nu este suficient, trebuie sa inteleaga lumea ca in fiecare spital clinic trebuie sa existe permanent un laborator sau măcar un compartiment separat de microbiologie, care sa poata face examina prelevatele de la pacienti, de la eventualii purtatori, sa poata diagnostica rapid infectiile produse de bacterii multirezistente, sa dea o solutie terapeutica corecta, iar lucru acesta se face in laboratorul de microbiologie.

Fara laborator nu vom putea trata corect pacientii si nici sa facem controlul infectiilor asociate asistentei  medicale. Este o realitate, toata lumea o sesizeaza si mai sunt si la noi de facut pasi administrativi pentru rezolvarea acestei probleme si organizarea distincta de laboratoare de microbiologie in structura spitalului, care sa fie accesibile pentru prelevarea si analiza de probe 24 de ore din 24.

6. Cum tratati bolile in calitate de pacient? Sunteti pro vaccinare?

Evident ca sunt pro vaccinare. Este vorba de formatia mea, de microbiolog in primul rand, om de sanatate publica in al doilea rand si va dati seama ca vad ce se intampla in tarile in care programele de vaccinare sunt de slaba calitate, multe imbolnaviri, multe decese sau infirmitati si vad ce se intampla si in tarile in care programele de vaccinare ating acoperiri foarte bune, de peste 95%, conform recomandarilor Organizatiei Mondiala a Sanatate, unde practic anumite boli nu se mai intalnesc. 

Noi ne confruntam cu o epidemie de rujeola de 3 ani jumatate, nu reusim sa-i dam de capat, pentru simplul motiv ca nu reusim sa ne intoarcem la situatia din urma cu mai multi ani in care reuseam sa vaccinam aproape 95% dintre copii.

7. Aveti o activitate profesionala intensa. Cum gasiti timp si cum il petreceti?

Intotdeauna trebuie sa gasesti o solutie pentru viata personala, dincolo de cea profesionala. Bineinteles ca exista perioadele de la sfarsitul saptamanii sau cele de vacante, pe care in general le petrec cu familia. Va spun sincer ca imi place sa calatoresc, nu neaparat sa vad un anumit loc, ci pur si simplu sa descopar, chiar cu piciorul, farmecul local in orice tara. 

Nu am fost mult timp plecat in afara Europei, dar Europa este un continent care ofera foarte multe posibilitati in ceea ce privește activitatea turistica si culturala. Iar in rest sunt cu familia si sunt un fan al muntelui, mai putin al marii. Incerc sa profit de orice moment liber si sa ajung cat mai aproape de munte.

8. Ce sfat ati putea oferi unui medic aflat la inceput de drum?

Sa incerce sa faca o specialitate in care simte ca are vocatie, sa nu utilizeze chestiuni conjuncturale, care pot pentru timp scurt sa il satisfacă, de exemplu un loc de munca si sa incerce sa faca ceea ce reprezinta pentru el o atractie, un interes si pentru care are talent. 

Daca discutam de chirurgie, acolo trebuie sa ai talent. In ceea ce priveste alegerea locului de munca, imi dau seama ca exista o tentatie din punct de vedere economic si nu numai. Si din punctul de vedere al modului cum sunt tratati medicii in alte tari, dar cred ca lucrurile, cel putin din punct de vedere al salarizarii s-au imbuntatit in tara noastra si ramane ca prin atitudinea pe care noi o avem, iar asta cred ca e foarte importanta, prin atitudinea publica si cea de contact cu pacientii, sa generam respect. Adica si noi sa ne respectam pacientii si implicit pacientii sa ne respecte pe noi, individual, dar si general. 

Ne gasim intr-o perioada in care au existat multe incercari de a denigra corpul medical in corpore, ceea ce nu cred ca este un lucru bun si corect, in primul rând pentru pacienti. Pentru ca, asa cum sesizati, de multe ori medicii tineri isi gasesc alte solutii, alte locuri de munca si pana la sfarsitul zilei cei care au de pierdut sunt cetatenii acestei tari. Iar lucru acesta nu cred ca este acceptabil pentru nimeni, inclusiv pentru medicii tineri. Pentru ca pana la urma toti au parinti, bunici, au rude, care trebuie sa beneficieze de accesul la servicii medicale. Fara servicii medicale de buna calitate vom fi o tara cu probleme foarte serioase.

9. Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat in activitatea profesionala? Ce v-ati dori sa mai invatati?

Cel mai important lucru pe care l-am invatat este ca trebuie totdeauna sa asculti si sa respecti opiniile celuilalt, chiar daca nu esti de acord cu ele. Si daca nu reusesti sa il convingi referitor la punctul tau de vedere, sa incerci. Pot da un exemplu vaccinarea, pentru care exista multa reticenta in cazul unora. Exista un procent de 5-10% dintre parinti care refuza sa isi vaccineze copilul. Acolo trebuie sa fii perseverent si sa incerci, inclusiv prin exemplul personal, care este decisiv atunci cand vrei sa convingi pe cineva ca esti de buna credinta. Trebuie sa te vaccinezi tu si copiii, chiar poti sa o faci public daca este necesar ca sa demonstrezi ca intr-adevăr  este ceva asumat si util pentru o anumita persoana.

Ce as mai vrea sa mai fac? Toata lumea vrea sa invete cat mai multe lucruri. Sigur ca sunt lucruri legate de meseria mea, pe care as vrea sa le pot aprofunda si, nu in ultimul rand, as vrea sa calatoresc impreuna cu baiatul meu cat mai mult timp, incat sa avem cat mai multe experiente comune .

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment