INTERVIU | Dr. Alexandru Deutsch, Medic Primar Cardiologie cu competente in Electrofiziologie si Stimulare Cardiaca

INTERVIU | Dr. Alexandru Deutsch, Medic Primar Cardiologie cu competente in Electrofiziologie si Stimulare Cardiaca

Electrocardiografia a fost dragoste la prima vedere pentru domnul doctor Alexandru Deutsch, care marturiseste ca desi inima este greu de descifrat, momentele in care reuseste sa ii desluseasca intelesul sunt foarte frumoase. Acesta subliniaza ca aritmologia, desi o specializare rara in Romania, ajuta la prelungirea vietii unor pacienti gravi, precum si vindecarea unor aritmii, insa necesita atat un timp de pregatire indelungat, un risc de expunere la radiatii, cat si proceduri dificile si de lunga durata. 

Fire joviala si extrem de placuta (motiv pentru care veti regasi interviul necenzurat de emoticoane), domnul doctor marturiseste ca nu este loc de plictiseala in medicina moderna si reuseste sa gaseasca motive de satisfactie in ceea ce priveste procedurile. De asemenea, este de parere ca medicul trebuie sa fie prieten atat cu pacientii, cat si cu colegii sai si continua sa ii placa atat Romania si romanii, chiar daca poate fi considerat naiv de unele persoane.

1. Care a fost momentul in care ati stiut ce specializare medicala doriti sa urmati? Care sunt cele mai mari satisfactii pe care vi le ofera aceasta?

In anul II de facultate am primit niste reviste de electrocardiografie din Belgia, prin ajutoare, cum era la vremea aceea (imediat dupa revolutie)… Mi-au placut, m-am preocupat in continuare de electrocardiografie si… am ramas indragostit. 🙂 Aritmologia aduce satisfactii mari atat prin posibilitatea de a prelungi viata unor pacienti gravi, cat si datorita posibilitatii vindecarii unor aritmii (tratamentul curativ este mai rar in afectiunile cardiologice).

Citeste si: INTERVIU | Dr. Breha Anca, medic cardiolog

2. Cat de importanta considerati ca este supraspecializarea in cardiologie in prezent?

Desi unii nu sunt de acord, cred ca supraspecializarea aduce performante superioare in orice domeniu, inclusiv cardiologie.

3. Ati avut contact si cu sistemul de sanatate german. Ce v-a determinat sa continuati practica medicala in Romania?

Daca ar fi fost sa iau in considerare doar practica medicala poate ca nu m-as fi intors; insa mie imi plac Romania si romanii (unii dintre ei), oricat de naiv ar parea. Aceasta nu inseamna ca sunt rare evenimentele/situatiile care ma fac sa imi fie dor de Germania. Dar rezist… deocamdata. 🙂

4. Aritmologia este o specializare rar intalnita in Romania. Care este explicatia pentru acest lucru, din punctul dvs. de vedere?

Aritmologia necesita multe investitii: timp de pregatire indelungat (in general 2-3 ani, dupa terminarea specializarii in cardiologie, riscul de expunere la radiatii ionizante, nu rar proceduri care dureaza mult si sunt dificile tehnic si nu numai. Dar abordari si satisfactii pe masura (cred eu).

Citeste si: INTERVIU | Dr. Sevgean Ali, medic specialist cardiolog

5. Faceti parte din mai multe asociatii medicale. In ce mod considerati ca v-au ajutat acestea in activitate? La ce surse de informare apelati pentru dezvoltarea dvs. profesionala?

Cel mai mult am fost ajutat in pregatirea mea de European Heart Rhytm Association care mi-a oferit bursa pentru 2 ani in Germania, la Mannheim pentru a ma pregati in electrofiziologia interventionala.

6. Aveti parte de interventii obositoare. Cu ce specializari medicale colaborati si care sunt criteriile dupa care va alegeti colaboratorii?

Nu luam in discutie colaborarea cu cardiologii, noi insine fiind cardiologi. 🙂 Colaboram in special cu chirurgia cardiovasculara (in caz de complicatii sau de esec al unor proceduri care pot fi ulterior reluate prin chirurgie minim invaziva), uneori cu colegii de la ATI. Colaboratorii ii alegem pe criteriul valorii profesionale si al disponibilitatii. Inca exista dificultati, in general, in formarea echipelor multidisciplinare.

7. Medicul trebuie sa fie prieten cu pacientul? Dar cu colegii sai?

Medicul trebuie sa fie prieten cu toata lumea, cu pacientii, cu colegii… ne straduim, dar avem si esecuri cateodata. 😀

Citeste si: INTERVIU | Dr. Maria Zavoianu, medic specialist cardiologie

8. Cum ati resimtit interventiile in contextul pandemiei? Care au fost cele mai dificile provocari pe care le-ati intampinat?

Pandamia ne-a afectat foarte mult si pe noi medicii, dar si pe pacientii care au avut acces limitat la interventiile de care aveau nevoie.

9. Cu siguranta ati intalnit multe cazuri impresionante. Povestiti-ne va rugam unul care v-a ramas in memorie.

Am fost impresionat in special de cazuri deosebite din punct de vedere al complexitatii, povesti care sunt mai putin interesante pentru cei care nu se ocupa de acest domeniu. Sigur ca am fost impresionat si de latura emotionala a unor cazuri, in special copii cu afectiuni severe; poate si de aceea nu prea ma ocup de cazurile pediatrice, pentru ca indepartez cu greutate emotiile asociate. Dar este foarte placut sa stii ca ai ajutat pe cineva, fie copil, adult sau varstnic.

11. Aveti o multime de realizari profesionale frumoase. Ce v-ati dori sa realizati si nu ati reusit inca (pe plan profesional)?

Mai sunt inca anumite proceduri complexe, anumite abordari, in care experienta mea este mai limitata… deci inca imi ofera emotii procedurile, nu este loc de plictiseala in medicina moderna.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Georgiana Puiu, medic specialist cardiolog

10. In ce mod va petreceti timpul liber? Care sunt activitatile ce va relaxeaza?

Timpul liber mi-l pretec in cea mai mare parte alaturi de familie. Iubesc cainii si hobby-urile mele actuale sunt legate de aceasta pasiune.

12. Tineti in fiecare zi in mana inimile oamenilor. Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat despre inima in cariera dvs. profesionala?

Inima este greu de descifrat, dar momentele in care ii deslusesc intelesul sunt foarte frumoase. 🙂

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment