Dr. Adrian Marinescu: “Vreau să cred că suntem pregătiți pentru ce va urma”

Dr. Adrian Marinescu: “Vreau să cred că suntem pregătiți pentru ce va urma”

Al patrulea val al pandemiei COVID-19 se apropie cu pași repezi de noi, în contextul în care cazurile au început deja să crească, iar răspândirea variantei Delta este tot mai mare pe teritoriul țării. Totuși, specialiștii sunt optimiști că spitalele românești vor gestiona mai bine situația, în special datorită experienței acumulate.

Într-un interviu acordat pentru Sănătatea.TV și ROHealthreview, directorul medical interimar al institutului ”Matei Balș”, Adrian Marinescu, speră că următorul val pandemic ne va prinde mai bine organizați, iar distribuția cazurilor în spitale se va face mai echilibrat. ”Vreau să cred că experiența pe care o avem noi toți, nu doar Institutul ”Matei Balș”, să însemne că în momentul în care vor fi mai multe infecții vom ști cum să echilibrăm, să nu mai avem situația în care toți pacienții vin la două spitale din Capitală. În legătură cu locurile din terapie intensivă, să fie disponibile la nivel național. Vă amintiți cum era cu distribuția acestora, și, teoretic, chiar dacă noi aveam locuri de terapie intensivă în România ele erau distribuite cumva inegal în așa fel încât la nivel de Capitală, unde erau foarte multe cazuri severe, erau insuficiente. Vreau să cred de aici avem această experiență. Și spun că vreau să cred pentru că până în momentul în care vom vedea concret că noi toți am învățat de aici, nu cred că putem să ne pronunțăm. Vreau să cred că, da, suntem pregătiți”, a declarat Marinescu.

Te-ar putea interesa și Rezidenții vor putea fi pregătiți și în unitățile medico-militare

Marea problemă este gradul mare de contagiozitate a variantei Delta, e de părere medicul. Această caracteristică ar putea fi agravată de începerea școlilor și grădinițelor în format fizic la toamnă. ”Din păcate, varianta Delta vine și cu un mare minus, cu posibilitatea de a se transmite și mai ușor decât înainte. Se face o comparație cu varicela și știm că dintre bolile infecțioase ale copilăriei varicela ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește transmiterea, ceea ce înseamnă că tinerii, care în general interacționează destul de mult, se vor infecta. Mai ales în măsura în care nu sunt vaccinați, n-au trecut prin boală. În toamnă se vor deschide școlile, sperăm ca lucrul acesta se va întâmpla în plan fizic, și aici trebuie să fim atenți legat de cei mici și de riscul ca ei să fie vectori, să transmită mai departe, apropo de circuitul pe care îl are virusul și varianta Delta care se transmite ușor. Cât de mult vor crește cazurile, rămâne de văzut și depinde de mai mulți factori: ce se întâmpă și cu profesorii apropo de vaccinare, ce se întâmplă cu vaccinarea celor mici, ce măsuri ne luăm plecând de la ideea că avem nevoie de prevenție în continuare. E clar că pandemia nu s-a închis. Trebuie să fim realiști. Dacă mergem pe ideea că nu ne mai interesează pandemia, cu siguranță că vor fi mai multe probleme”, explică dr. Marinescu.

Citește și Medicii români au continuat să emigreze, după măririle de salariu, chiar și în pandemie

Medicul estimează că presiunea pe sistemul medical va fi mare, în general, dar speră că ea se va distribui mai bine și mai echilibrat între spitale. De asemenea, este optimist în privința numărului de cazuri grave, care să necesite internare. Cu timpul, pandemia s-ar putea reduce la focare izolate, de regiune, e de părere dr. Marinescu: ” Eu mă aștept ca din anul 2022 lucrurile să fie mai mult decât echilibrate, neînsemnând că apăsăm pe un buton și închidem pandemia”, a declarat directorul interimar de la Matei Balș pentru ROHealthreview.ro.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Sursa articol: rohealthreview.ro

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment