Cele mai bune jurnale de specialitate din domeniul medical

Cele mai bune jurnale de specialitate din domeniul medical

Profesioniștii din domeniul medical trebuie să fie mereu la curent cu cele mai noi descoperiri, tratamente sau tehnici ca să le poată oferi pacienților tratamentul adecvat. Alături de toate cărțile de specialitate, există și jurnale de specialitate citite în întreaga lume și care sunt apreciate de cei mai reputați specialiști din lume.

Pentru cei ce aleg cariera academică în domeniul medicinei sau farmaceutic, jurnalele de specialitate sunt o sursă constantă de interes, ei înșiși aspirând să le fie publicate articolele în cele mai prestigioase dintre ele. Chiar și cei care nu urmează calea academică citesc aceste surse, dar este important să fie unele înalt cotate și cu un grad mare de credibilitate. 

În acest articol vom aborda subiectul celor mai bune jurnale din domeniul medicinei care prezintă studii relevante pentru comunitatea medicală de pe întreg globul și unde publică profesori universitari din toate colțurile lumii.

Citește și Cărți scrise de medici, pentru medici. Iata 3 dintre cele mai populare volume motivaționale

Criterii de departajare ale jurnalelor de specialitate

În general, jurnalele medicale sunt clasificate în funcție de peer review (evaluarea colegilor) și de factorul de impact. Peer review reprezintă evaluarea muncii de către una sau mai multe persoane cu competențe similare ca și producătorii lucrării (colegii). Acesta funcționează ca o formă de autoreglare de către membrii calificați ai unei profesii din domeniul relevant. Procesul îmbunătățește calitatea lucrărilor publicate, iar articolele de mai bună calitate sunt publicate în reviste de mai bună calitate.

Peer review implică trei etape :

1) Evaluare – articolul primește o evaluare inițială de către redactorul-șef al jurnalului,

2) Revizuirea în orb – experți din același domeniu, dar care nu cunosc autorul examinează articolul și

3) Revizuiri – articolul este returnat autorului pentru revizuire, dacă a fost acceptat. Odată ce acest proces este finalizat, editorilor de publicare li se oferă un plus de asigurare că lucrarea respectă standardele pentru publicare.

În ceea ce privește factorul de impact, cu cât impactul este mai mare, cu atât mai fiabil este jurnalul. Când vine vorba de articole academice, impactul este măsurat de cantitatea de ori citată de către alte publicații indexate. Rezultatul factorului de impact este un număr calculat prin împărțirea numărului total de articole „citabile” publicate de un jurnal într-un an dat, la numărul real de ori în care toate articolele publicate în acea revistă au fost citate de alte reviste indexate. Jurnalele medicale sunt indexate de Web of Science

Acum că știi cum se clasifică jurnalele, probabil te întrebi care sunt cele mai prestigioase. Sunt unele pe care le deja le citești, dar poate sunt altele pe care le descoperi chiar azi.

Top jurnale de specialitate

New England Journal of Medicine

Peste 600.000 de oameni din întreaga lume citesc New England Journal of Medicine (NEJM) în fiecare săptămână și este cel mai des citat în literatura științifică. În 2018 a avut cel mai mare factor de impact (70.670) din toate revistele medicale generale, fiind pe primul loc.

NEJM oferă medicilor imagini asupra cercetărilor din prezent și informații cheie despre știința biomedicală și practica clinică. Ceea ce îl face special este faptul că oferă aceste informații într-un mod inteligibil, ușor de pus în practică. La șase luni de la publicarea unui articol, textul complet este disponibil gratuit.

Site-ul jurnalului NEJM: https://www.nejm.org/

Lancet 

Lancet este un jurnal lunar de specialitate care acoperă subiecte precum diabetul și endocrinologia, sănătatea globală, hematologia, HIV, bolile infecțioase, neurologia, oncologia, psihiatria și medicina respiratorie.

Lancet are un rating de impact de 59.102 și se află pe locul 2 din 160 de reviste din categoria „Medicină, General și Intern”. Jurnalul este disponibil tipărit, online și pe mobil – și este interactiv!

Acest jurnal se mândrește cu faptul că este independent de organismele sociale și politice, iar echipa editorială are standarde foarte ridicate, alegând doar cele mai bune lucrări de cercetare, bazate pe calitate și relevanță. 

Lancet își propune să crească impactul social al științei și face acest lucru prin stabilirea agendelor, crearea contextului, informarea liderilor, pornirea dezbaterilor și pledarea pentru ideea că cercetarea poate face o diferență reală în lume.

Site-ul jurnalului: https://www.thelancet.com/journals/lancet/home

Citește și 5 cărți pe care orice doctor ar trebui să le citească

Jurnalul Asociației Medicale Americane 

Denumit și JAMA, Jurnalul Asociației Medicale Americane, este pe locul 3 din top 160 de reviste din categoria  Medicină, General și Intern”, fiind citit de 286.000 de persoane în print, 1,3 milioane în online, și peste 27 milioane de accesări anuale ale site-ului publicației. Acest jurnal îi încurajează pe medicii de pretutindeni să iasă din domeniul lor și să citească diversificat.

Rețeaua JAMA include reviste pe o varietate de domenii diferite care includ cardiologie, dermatologie, chirurgie plastică facială, medicină internă, neurologie, oncologie, oftalmologie, chirurgie la nivelul gâtului și gâtului, pediatrie și psihiatrie.

Site-ul jurnalului: https://jamanetwork.com/journals/jama

Jurnalul Medical Britanic

Jurnalul Medical Britanic (BMJ) a fost publicat pentru prima dată în 1840, iar scopul său declarat este acela de a conduce dezbaterea privind sănătatea și de a angaja, informa și stimula profesioniștii din domeniul sănătății pentru a îmbunătăți rezultatele pentru pacienții lor.

Specialiști din domeniul medical publică aici articole care ajută factorii de decizie să ia decizii mai bune în domeniul medical. Multe dintre cele mai mari descoperiri ale medicinei au fost publicate în BMJ: descoperirea cloroformului, care a fost folosit în timpul nașterii celui de-al optulea copil al reginei Victoria, prima imagine cu raze X realizată în Marea Britanie și legătura dintre fumatul și cancerul pulmonar.

Site-ul jurnalului: https://www.bmj.com/ 

Analele Medicinei Interne

Acest jurnal publică o mare varietate de cercetări, recomandări de practică și comentarii relevante pentru practica clinică, politica de asistență medicală, educația medicală, etica și metodologia de cercetare. De asemenea, publică povești personale ale medicilor din întreaga lume pentru a ajuta la transmiterea naturii personale a medicamentului.

Toate materialele publicate în Analele Medicinei Interne sunt supuse analizei peer review cu ajutorul a peste 18.000 de voluntari din întreaga lume, iar ratele de acceptare a articolelor sunt în jur de 6-8%.

În conformitate cu angajamentul său pentru cititori și autori, revista oferă acces gratuit la multe dintre articolele sale și toate problemele sunt puse la dispoziția liberă țărilor cu economii în curs de dezvoltare.

Site-ul jurnalului: https://www.acpjournals.org/journal/aim

Buletinul Organizației Mondiale a Sănătății

Una dintre cele mai cuprinzătoare și respectate organizații medicale din lume, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) publică Buletinul, care are un accent special pe țările în curs de dezvoltare.

Buletinul este una dintre cele mai importante reviste de sănătate publică și de mediu din întreaga lume cu un factor de impact de 6.818 în 2018, clasându-se pe 7 din 185 de reviste din categoria „Sănătate publică, de mediu și ocupațională”. Mai mult, are o politică de acces deschis, ceea ce înseamnă că întregul conținut complet al jurnalului și arhivele sale sunt disponibile gratuit, online.

Site-ul jurnalului: https://www.who.int/publications/journals/bulletin/

Citește și Recomandarea specialistilor: 6 podcast-uri medicale pe care merita sa le asculti

Jurnalul American de Medicină Preventivă

Jurnalul American de Medicină Preventivă (AJPM) este dedicat în primul rând publicarea de articole cu privire la prevenirea bolilor cronice și acute.

Unele subiecte comune abordate în jurnal includ cercetarea în domeniul prevenției, învățăturile științifice și practica și politica în aceste domenii. Jurnalul se axează, de asemenea, pe prevenirea problemelor clinice, comportamentale și de sănătate publică. Acestea includ, dar nu se limitează la, vătămarea și violența, fumatul, alimentația și consumul de alcool și droguri.

Site-ul jurnalului: https://www.ajpmonline.org/

Siguranța medicamentelor

Siguranța medicamentelor este jurnalul oficial al Societății Internaționale de Farmacovigilență (ISoP). Jurnalul este revizuit de la egal la egal și acoperă toate aspectele legate de siguranța medicamentelor, inclusiv evaluarea riscului beneficiu și gestionarea riscurilor. Evaluarea impactului său a fost de 3.526 în 2018.

Siguranța drogurilor „avansează utilizarea rațională a farmacoterapiei prin publicarea de recenzii și articole de cercetare originale care oferă îndrumări pentru utilizarea și prescrierea sigură și eficientă a medicamentelor”.

ISoP își propune să favorizeze știința și învățarea în toate țările, oferind oportunități de rețea și un forum deschis și imparțial pentru schimbul de cunoștințe și generarea de noi cercetări și idei.

Concluzie

Jurnalele din domeniul medicinei și farmaciei sunt cele în care sunt publicate cele mai noi descoperiri din domeniu și pe care profesioniști din întreaga lume le citesc pentru a fi la curent cu tehnici, dar și tendințe în lumea medicală. Unele dintre ele sunt disponibile online fără abonare, deci poți să începi să le consulți chiar de acum. Nu doar că îți vor stârni interesul, ci îți vor deschide o multitudine de idei de cercetare și oportunități în carieră.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Violeta Dan

Entuziastă, neobosită visătoare și cititoare avidă. Sunt o admiratoare a poveștilor bine spuse, a celor care inspiră, motivează, aduc plus valoare și o viziune nouă, dar care sunt bine documentate și splendid realizate.

Facebook Comment