Curiozitati istorice – Societatile stiintifice din domeniul medical

Curiozitati istorice – Societatile stiintifice din domeniul medical

Societatile stiintifice medicale au reprezentat pentru istoria romanilor un capitol aparte. Acestea au ajutat la fenomenul specializarii acestei discipline si la castigarea unui statut in societatea romaneasca , rasfirata ce-i drept, de atunci. Societatea romaneasca pe atunci ducea lipsa de profesionalizare riguroasa recunoscuta la nivel social in domeniul medicinei. De aici deriva si imediata necesitate de a pregati niste specialisti in domeniul medical si de a oferi informatii cat mai pretioase prin infiintarea acestor societati, denumite astazi select-cluburi specifice.

In spiritul formarii unor specialisti in diverse domenii de activitate, elita intelectuala de atunci s-a implicat si in organizarea unor societati prin care sa ajute fenomenul specializarii medicinei. Dintre societatile cu acest profil putem aminti cateva dintre ele care si-a adus aportul la sporirea importantei acestei meserii.

Astfel, la data de 18 martie 1833 se infiinta la Iasi, prin decret domnesc, Societatea de medici si naturalisti, din initiativa medicilor Iacob Stanislau Cihac si Mihai Zotta, ca o prima societate stiintifica. In acelasi an se infiinteaza si la Cluj o astfel de societate cu specific medical. Societatea isi are originile in cercul de lectura infiintat din anul 1830 al medicilor din Iasi pentru a usura accesul la literatura de specialitate, amintit de Albina Romaneasca la aparitia sa prin articolul Instiintare din anul 1829 prin care Gheorghe Asachi evoca aparitia unei societati alcatuitoare.

Scopuri generale – editarea de jurnale si carti medicale si istorico-naturale, publicarea curiozitatilor medicale si a sintomele bolilor

Sediul acestei societati stiintifice se afla in casele agai Alexandru Bals. Statutele societatii erau aprobate in anul 1834 de catre guvernul Moldovei, scopul fiind acela de a ajuta la dezvoltarea stiintelor, a literaturii, a istoriei naturale si a altor discipline conexe, inclusiv de asemenea de a veghea la starea de sanatate a oamenilor, dezvoltarea medicinii pe de-a intregul Moldova, editarea de jurnale si carti medicale si istorico-naturale, publicarea curiozitatilor medicale si a sintomele bolilor, preluarea publicatiilor din Europa prin care sa se faca cunoscute progresele medicale din lume, tinerea legaturilor cu oameni de stiinta din lume sau cu societati stiintifice din lume, de asemenea sa contribuie la dezvoltarea asezamintelor medicale din Moldova.

Prin aceste deziderate, scopurile stiintifice si profesionale se imbinau cu cele culturale. A fost ales presedinte domnitorul Mihail Sturdza, organul de publicitate era Albina romaneasca ingrijita de Gheorghe Asachi, revista infiintata la 31 decembrie 1929, pentru ca incepand cu 1 iulie 1851, societatea sa detina propria publicatie, Foaia societatii de medici si naturalisti din principatul Moldovei.

In anul 1838, societatea a trimis reprezentanti la Congresul naturalistilor din Germania, prin dr. Cihac care a pregatit o lucrare despre invatamantul stiintelor naturale si activitatea societatii de la Iasi, apoi la Congresul de la Erlagen prin dr. Cuhac si Mayer. Asociatia medicala transilvaneana este organizata in anul 1833 la Cluj de dr.Ferenczy. Societatea a activat timp de trei ani si a dezbatut probleme de specialitate si prezentat cazuri clinice speciale.

 

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment