Avertisment: O Directivă europeană privind tratarea apelor reziduale ar putea închide fabricile de medicamente din România 

Avertisment: O Directivă europeană privind tratarea apelor reziduale ar putea închide fabricile de medicamente din România 

Fabricile de medicamente din România sunt în pericol de a fi închise dacă o Directivă Europeană privind tratarea apelor urbane reziduale va fi pusă în aplicare – este avertismentul Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER). Reprezentanții acestuia adaugă că se va declanșa o criză sanitară „de proporții”, provocând dispariția medicamentelor generice esențiale.

PRIMER reunește 17 fabrici importante de medicamente din țară. 

„Dacă această Directivă va fi implementată în forma sa actuală, fabricile de medicamente din România sunt condamnate la închidere, ceea ce va duce la o criză fără precedent în aprovizionarea cu medicamente esențiale pentru pacienții români”, se arată într-un comunicat de presă

Potrivit sursei citate, este vorba despre Directiva UWWTD, adoptată în contextul Pactului Verde European (Green Deal), care introduce schema de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (EPR), aplicabilă exclusiv industriei farmaceutice și cosmetice. 

Această măsură ar impune costuri uriașe pentru finanțarea unor procese de tratare avansată a apelor reziduale, „fără a lua în considerare realitățile economice ale producătorilor de medicamente generice și fără a prezenta dovezi clare privind contribuția acestor industrii la poluarea cu micropoluanți”.

Dragoș Damian, directorul executiv PRIMER, subliniază că aplicarea acestei Directive în forma în care este acum este „un act de nedreptate flagrantă”.

„Nu putem permite ca această povară financiară să fie plasată exclusiv pe umerii industriei farmaceutice, fără a ține cont de realitățile economice. Vorbim de costuri uriașe pe care fabricile din România nu le pot susține, într-un context deja extrem de reglementat și cu marje financiare foarte reduse. Consecința va fi dispariția unor medicamente esențiale de care depind milioane de români”, spune Dragoș Damian. 

Citește și articolul despre: Profesia de farmacist. O carieră promițătoare sau o oportunitate în declin?

Pentru țara noastră, retragerea de pe piața a unui număr important de medicamente în urma aplicării Directivei ar amplifica problemele deja existente din sistemul sanitar. În aceste condiții, PRIMER face un apel la Guvernul României să intervină pentru a preveni aplicarea acestei măsuri. PRIMER cere o reevaluare realistă și transparentă a impactului Directivei UWWTD și identificarea unei soluții, care să protejeze atât mediul, cât și dreptul pacienților români la medicamente sigure și accesibile.

Din PRIMER fac parte următoarele 17 fabrici de medicamente din țară: AC HELCOR, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, VITEMA PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, TERAPIA – o companie SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM și ZENTIVA.

Acțiune în justiție din partea Zentiva România

La rândul ei, compania Zentiva România transmite că a depus acțiune în justiție la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, contestând această Directivă privind tratarea apelor urbane reziduale, pentru a proteja accesul la medicamente accesibile în Europa. 

Simona Cocoș, director general Zentiva România și Moldova, subliniază că este susținută directiva, însă producătorii se angajează să contribuie în mod echitabil. Aceasta avertizează că implementarea Directivei în forma sa actuală va duce la scoaterea de pe piață a multor medicamente generice, din cauza lipsei de viabilitate economică.

„Lipsa de transparență este evidentă, deoarece nu ni s-au furnizat datele și metodologia pe care Comisia Europeană le-a utilizat pentru a decide să facă exclusiv doar 2 industrii, cea farmaceutică și cea a cosmeticelor, ca fiind responsabile pentru costurile tratării apelor urbane reziduale. Preocupările exprimate de numeroși parteneri pe acest subiect au fost ignorate. Considerăm că această Directivă încalcă principiile fundamentale ale Uniunii Europene și o evaluăm ca fiind discriminatorie și disproporționată”, spune Simona Cocoș.

Te-ar putea interesa și acest: Ghid pentru farmaciști: cum să sprijine pacienții în autoîngrijirea în mod responsabil

Ce spune Directiva criticată

Uniunea Europeană a adoptat, la finalul anului trecut, o actualizare a Directivei privind tratatarea apelor urbane reziduale (UWWTD). Această revizuire are drept scop alinierea Directivei cu Pactul Verde european (Green Deal), abordând probleme contemporane precum micro-poluanții și introducând schema de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (EPR). 

Directiva impune principiul „poluatorul plătește” și solicită doar industriilor farmaceutică și cosmetică să finanțeze noile procese de tratare cuaternară la stațiile de tratare a apelor urbane reziduale pentru a elimina acești micro-poluanți. 

Potrivit Zentiva, 16 din 27 de state membre ale Uniunii Europene și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la impactul Directivei asupra medicamentelor.

Ești farmacist și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment