Inteligenta artificiala, senzori purtabili, realitate virtuala, roboti, social media – toate aceste tehnologii schimba modul in care pacientii si medicii deopotriva gandesc si actioneaza in ceea ce priveste acordarea asistentei medicale. Suntem la inceputul erei sanatatii digitale – luam parte la o transformare fundamentala a modului in care tehnologia ofera acces la date atat specialistilor medicali, cat si pacientilor. Ne putem considera martorii unei “democratizari a sanatatii”, un fenomen legat de relatia medic-pacient si schimbarea acesteia si a aportului fiecaruia dintre cei doi in luarea unei decizii privind un diagnostic si o schema de tratament.
Despre tendinte in viitorul sanatatii, inclusiv cele legate de progresele tehnologiei, am discutat in urma cu aproximativ doua saptamani, in cadrul primei conferinte de leadership medical – Leaders in Healthcare Romania. Amintim aici pe cateva dintre cele mai importante si relevante pentru subiectul de astazi:
- Facilitarea accesului la date
Tehnologii precum dispozitivele care urmaresc anumiti indici ai corpului ofera acces mai facil ca niciodata la datele privind starea de sanatate a unei persoane, nu numai doctorilor, dar mai multor tipuri de stakeholderi in sanatate.
- Evolutia relatiei medic-pacient
Statutul medicului ca fiind singurul detinator al cunostintelor medicale cunoaste in prezent o transformare. Dat fiind faptul ca pacientii au acces la nenumarate surse online de informare pe probleme de sanatate, acestia sunt capabili sa puna mai multe intrebari privind starea lor de sanatate. Dupa cum spuneam si mai sus, relatia asimetrica intre medic si pacient se va transforma intr-un parteneriat echitabil intre cei doi. Pacientul isi va dori sa isi asume o pozitie mult mai matura, sa poata participa activ la luarea unei decizii in ceea ce priveste sanatatea sa, in timp ce medicul ar putea deveni ghidul sau prin labirintul termenilor medicali si al patologiilor.
- Medicii fac echipa cu tehnologia
Medicina a beneficiat de pe urma progresului tehnologic secole de-a randul, bucurandu-se de aparitia a tot mai multor instrumente cu rol crucial in savarsirea actului medical. Pe viitor, medicii vor fi nevoiti sa imbratiseze si mai strans progresul tehnologic pentru a realiza performanta si pentru a acorda o ingrijire si mai eficienta pacientilor lor.
- Empatia si capacitatea de a folosi creativitatea in gasirea solutiilor la problemele de sanatate
Pe masura ce tehnologia avanseaza, nevoia pacientilor de intelegere si empatie va fi mai critica decat oricand. Nici inteligenta artificiala, nici realitatea virtuala nu vor putea rezolva cazuri complexe, asadar creativitatea, empatia, capacitatea de a se adapta si de a gandi “out of the box” vor deveni niste calitati foarte importante pentru generatia viitoare de profesionisti in domeniul medical.
Cum se vor schimba specialitatile medicale in lumina evolutiei tehnologiei?
Desi este imposibil sa se prevada cu exactitate in ce masura va fi fiecare influentata, exista cateva indicii puternice despre care dintre specialitati – sau chiar si meseriile in domeniul medical – vor fi cel mai mult si cel mai putin influentate de catre progresul tehnologiei. De exemplu, domeniile in care predomina sarcinile repetitive vor fi usor de automatizat – spre exemplu, sarcinile administrative dintr-o clinica sau spital vor fi printre primele care vor cunoaste automatizarea.
Specialitatile care se bazeaza in mare masura pe imagistica medicala si munca de laborator – radiologia si hematologia, dar si nefrologia, reumatologia si dermatologia – vor fi influentate semnificativ de revolutia digitala a sanatatii
In cazul radiologiei, numeroase semne indica faptul ca utilizarea inteligentei artificiale se va dovedi revolutionara – de exemplu, FDA (Autoritatea responsabila cu aprobarea noilor medicamente in Statele Unite) a aprobat primul algoritm de invatare profunda bazata pe cloud pentru imagistica cardiac dezvoltat de Arterys anul trecut. Conform unor estimari, in 2-3 ani vr fi aprobati multi algoritmi de “machine learning” folositi in testarea clinica. Multi radiologi considera ca inteligenta artificiala ar putea inlocui o mare parte din ceea ce presupune aceasta profesie astazi. Cu toate acestea, la fel ca in cazul tuturor celorlaltor meserii, inteligenta artificiala poate contribui la eliminarea monotoniei si a sarcinilor repetitive din munca radiologilor si le poate oferi mai mult timp in interpretarea cazurilor mai complicate si comunicarea cu pacientii si echipele lor.
In ceea ce priveste specialitatile care au in grija pacienti cronici, tehnologia poate ajuta spre exemplu la gestionarea camerelor de asteptare supraaglomerate. Senzorii unor device-uri purtate de catre acesti pacienti pot transmite in timp real date despre sanatatea lor catre smartphone-urile medicilor, informandu-I ori de cate ori semnele vitale ale pacientilor se schimba si dandu-le solutii pentru stabilizarea lor. Astfel, pacientii cronici nu vor mai fi nevoiti sa mearga pana la cabinetul medicului lor pentru verificari regulate. In plus, aplicatii care actioneaza precum niste “asistenti digitali” ar putea pe viitor sa diagnosticheze conditii minore si sa ofere consultanta simpla, de baza, de la distanta – astfel, oamenii din comunitatile rurale sau greu accesibile pot fi scutiti de drumuri pana la cel mai apropiat cabinet, in cazul in care nu exista urgente. Chatbots-ii ar putea deveni o unealta extrem de utila pentru medicii de familie – in functie de simptomele descrise, pacientii pot fi sortati si prioritizati pentru programari la cabinetul doctorului.
In domeniul oncologiei, nanotehnologia si progresul geneticii pot aduce schimbarea pe care toti o asteapta. Oncologii personalizeaza deja terapiile bazate pe fondul genetic al pacientilor, dar si pe cel al tumorilor. Scaderea costurilor pentru secventierea genomului si masurarea biomarkerilor accelereaza procesul de diagnosticare si tratare a tumorilor.
Iar algoritmii predictivi bazati pe inteligenta artificiala ar putea ajuta specialistii in boli infectioase sa prevada anumite epidemii si sa lupte mai bine cu focarele bolilor inainte ca acestea sa se extinda.
Pe de alta parte, anumite domenii medicale vor fi foarte putin influentate de progresele tehnologiei, deoarece implicarea umana va fi mult prea importanta – empatia, atentia acordata pacientilor, nivelurile ridicate de creativitate si abilitatea de luare a deciziilor, toate acestea vor depasi solutiile tehnologice in majoritatea cazurilor. In acest caz, cele mai evidente exemple de domenii medicale sunt psihiatria si psihologia, acolo unde terapeutii sunt de neinlocuit – si vor ramane asa, cel putin pana cand robotii vor invata cum sa imite empatia. Anumite aplicatii, precum Woebot, un chatbot dedicate persoanelor cu depresie, exista cu scopul de a imbunatati starea de spirit a oamenilor, insa, asa cum bine stim, comunicarea nonverbala este extrem de importanta, iar aceasta poate fi cu greu inteleasa pe deplin de catre roboti. Chiar mai putin probabil este ca robotii sau algoritmii sa poata reactiona corect la cee ace vorbesc pacientii si de a acorda empatie si intelegere intr-un mod profund uman.
Aceleasi argumente pot fi folosite si in cazul asistentilor medicali – desi medicina poate apela in viitor la roboti si inteligenta artificiala pentru a reduce sarcinile repetitive, groaie si cateodata montone, asistenta medicala va ramane un domeniu care se va baza in continuare pe interactiunea dintre doi oameni.
In ceea ce priveste medicina de urgenta, dispozitivele purtabile pot reduce semnificativ timpul pana cand un pacient primeste diagnosticul adecvat sau tratamentul specific, dar echipajul de ambulant ava ramane intotdeauna indispensabil la fata locului. Medicii de urgenta vor lua in continuare deciziile contra-cronometru privind starea pacientului si vor fi acorda ingrijirea necesara pentru a garanta ca pacientul va ajunge in spital, intr-o stare suficient de stabila. Niciun algoritm inteligent sau robot nu poate inlocui vreodata acest lucru.
Pe scurt, in topul specialitatilor care vor cunoaste cele mai multe schimbari datorate tehnologizarii si digitalizarii sanatatii, numaram radiologia, oncologia, dermatologia, medicina de familie. In topul domeniilor celor mai putin schimbate de tehnologie, deocamdata, se numara medicina de urgenta, psihiatria, psihologia si nursing-ul. Asadar, in momentul in care va alegeti specialitatea sau profesia din domeniul medical, va sfatuim sa luati in calcul si aspectul digitalizarii si felul in care tehnologia va va oferi suport in savarsirea actului medical.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.