Despre temerile unei mamici medic

Despre temerile unei mamici medic

Suntem sau ne dorim sa fim medici. Suntem sau ne dorim sa fim mamici. Uneori, pare imposibil. Alteori, pare improbabil. De cele mai multe ori nu pare sa fie niciodata momentul potrivit. Si totusi, se intampla. Mamicile medic exista. Au copii minunati iar unele chiar stiu sa se bucure de viata. Este adevarat. Sa fii expert in doua meserii cere multa dedicare. Si timp. Si rabdare. Daca in prima, cea de medic, drumul pare cumva intuitiv, in cea de-a doua, temerile esecului apar inca din prima clipa. Cred ca suntem cumva programate sa ne indoim de noi.

 

„Ce fel de mama sunt eu daca: nu pot sa stau acasa cu copilul meu pe intreg parcurs al celor 2 ani de concediu postnatal; daca nu-mi iau niciodata copilul de la scoala; daca plange dupa mine in fiecare noapte cand sunt de garda; daca imi reproseaza mereu ca spitalul e mai important decat el; daca nu-i place ca invat mereu?”

Sau

„Cum sa decid sa am un copil in conditiile in care nu am inca un job stabil, cand nu stiu daca sa plec sau sa raman in tara, cand perspectivele nu sunt chiar roz?”

 

Cu siguranta va este cunoscuta macar una dintre intrebarile de mai sus. Si nu e nimic rau in asta. Fac parte din viata. Perspectiva mea de fiica de medici, medic, coach pentru medici si mama, ma face insa sa am incredere sa va impartasesc ce urmeaza. Sa ai un copil in timpul facultatii pare o nebunie, e aratata des cu degetul si blamata, insa, in timp, se dovedeste a fi o alegere inteleapta. Mai tarziu, aparent nu se mai gasesc timpul sau resursele necesare si, la un moment dat ,observi ca devine prea tarziu. Dar, un copil vine pentru ca este dorit si mai apoi iubit peste masura. In conditiile acestea, experienta ne-a aratat ca putem face si trece peste orice. Cariera de medic nu este un impediment mai mare decat orice alta cariera.

 

Daca nu ai citit suficiente carti de parenting si te simti necunoscatoare, nu te stresa inutil! Instinctul de mama va stii ce e bine. Priveste-l, asculta-l, si incearca sa-l intelegi. El iti va spune. Medic sau nu, orice mamica este cea mai buna pentru copilul ei. In  plus, incurajeaza-l si iubeste-l neconditionat. Asta e tot ce trebuie sa stii ca sa faci o treaba buna. Obsesia pentru cariera ta il va invata despre perseverenta si determinare. Micile tale greutati sau esecuri il vor invata ca viata nu este intotdeauna roz, ca uneori suferim, sau pierdem sau ni se face o nedreptate, dar ca apoi ne ridicam si mergem mai departe. Absenta ta prelungita si noptile fara tine, il vor invata ca meseria asta cere o dedicatie totala, ca e aparte, ca nu poti lasa viata cuiva pe locul doi, niciodata. In timp, copiii vor fi mandri de voi. Vor intelege ce inseamna sa apartii breslei.

 

A fi medic inseamna o viata dedicata. Explica-i copilului tau asta inca din prima zi. Fa-l partas la drumul tau si la experienta ta. Va creste o data cu tine respectand munca, efortul si timpul pe care le acorzi visului tau. Astfel, in timp, va avea un model. Nu de medic neaparat, ci de om dedicat unei cauze, unui tel, unei datorii. Puterea exemplului tau va avea ecou. Vei creste un copil responsabil si mandru de tine, in masura in care tu insati simti asta. In plus, copiii au nevoie sa invete despre femeia din tine, despre sotia din tine, despre prietena din tine. De aceea, ai grija  de modelul pe care i-l arati. Copilul te priveste mereu. Iar daca crezi ca medicina nu a fost alegerea potrivita in cazul tau, nu-i spune ca e o meserie urata. El poate fi un medic de succes. Nu-i descuraja alegerea. Rezolva-ti confinctele cu tine ca sa nu nasti alte conflicte.

Si nu uita ca nu exista mamica perfecta! Medici sau nu, toate gresim si invatam in fiecare clipa. Cand ai un strop de curaj si e un pic mai mare, intreaba-l cum esti tu in ochii lui. S-ar putea sa ai o surpriza placuta!

 

Prin acest articol va invitam sa faceti cunostinta cu Dr. Andreea Lefter, Medic Specialist Radiologie si Imagistica Medicala si Fondator al Programului de Coaching pentru Medici. Andreea abordeaza subiecte despre echilibrul intre viata personala si viata profesionala, povestind prin prisma experientelor traite pana in prezent. O puteti urmari si pe www.andreealefter.com.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment