Despre Craciun si spiritualitate – Interviu cu Doctorul Pavel Minca

Despre Craciun si spiritualitate – Interviu cu Doctorul Pavel Minca

Craciunul inseamna sa fii mai bun, mai ingaduitor si sa fii aproape de semenii tai… Dar oare este suficient ca doar in aceasta perioada a anului sa fim asa? Calugarul Pavel Minca, medic de profesie, este un model de urmat. Pe langa job-ul de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, unde pregateste studentii, detinand functia de asistent universitar, acesta oferta consultatii la un cabinet al Manastirii din Turnu, tuturor celor care au nevoie. Pentru a afla o parte din povestea sa, va invit sa cititi interviul:

1. Cum v-ati hotarat sa faceti Facultatea de Medicina? Ati avut vreun mentor?   

Facultatea de Medicina am facut-o dupa ce am intrat in manastire. Terminasem de curand Facultatea de Teologie si eram deja preot de vreo 2 ani. M-am dus la Parintele Iustin, duhovnicul de la Manastirea Petru Voda din Neamt ca sa intreb daca sa fac doctoratul in teologie. Sfintia sa mi-a spus atunci sa fac Medicina.

2. Stiu ca pe langa job-ul de la Spitalul Universitar de Urgenta, lucrat in paralel la propriul cabinet medical. De ce ati luat decizia de a infiinta acest cabinet? Cum reusiti sa va manageriati timpul?  

La Spitalul Universitar de Urgenta lucrez actualmente in cadrul UMF “Carol Davila” ca asistent universitar la catedra de Semiologie Medicala. La cabinetul de la manastire lucrez in restul timpului. Nu este cabinetul meu,  este al manastirii si a fost infiintat la recomandarea povatuitorului nostru in ideea de a ajuta in mod gratuit pe linie medicala pe nevoiasi.

3. Exista vreo delimitare intre profesia de medic si cea de calugar?   

Calugaria nu este o profesie, este un mod de viata pentru desavarsirea crestina similar cu viata de familie. Insuratoarea nu este o profesie. Asa ca poti fi insurat sau sa fii monah si in acelasi timp sa fii medic. Dar nu poti fi insurat si monah in acelasi timp.

4. Credeti in miracole?

Miracol este totul afara de pacat, de rautate, de egoism. Cel mai mare miracol este ca cineva sa se jertfeasca pentru dusmani. Pilda Il avem pe Domnul Iisus Hristos. Daca va referiti la vindecari miraculoase sunt convins ca, uneori, Dumnezeu face astfel de minuni si in zilele noastre si stiu astfel de cazuri in care un sfant s-a aratat unui bolnav si aceasta aproape ca a inviat din patul durerii.

5. Ce semnifica pentru dumneavoastra Craciunul si cum credeti ca ar trebui sarbatorit? Ati avut vreodata garzi de Craciun? Cum simte un medic spiritul Craciunului atunci cand este de garda?  

Craciunul este sarbatoarea Nasterii lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu si este o zi de uriasa bucurie. Noi nu intelegem lumea de dinainte de nasterea Lui. Cum asteptau pe Mesia care sa ii mantuiasca de pacat. Am fost de mai multe ori de garda de Anul Nou pentru ca erau unii medici care voiau mai degraba sa fie liberi de anul nou. O data am fost si de Craciun. Bucuria ramane bucurie de Craciun si daca muncesti, fiind nevoit. Fapta buna aduce bucurie in orice situatie

Daca v-a placut acest articol, va recomand sa va creati un cont gratuit pe platforma MEDIjobs aici, pentru a fi la curent cu materialele pe care le publicam, precum si cu cele mai recente oportunitati de cariera in domeniul medical, din Romania.

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment