Depistarea precoce a Parkinsonului cu ajutorul tehnologiei

Depistarea precoce a Parkinsonului cu ajutorul tehnologiei

Experții europeni au dezvoltat un set de soluții bazate pe tehnologie pentru depistarea precoce a bolii Parkinson și îmbunătățirea calității vieții pacienților care suferă de această boală.

Condus de cercetători greci de la Universitatea Aristotel din Salonic, proiectul i-PROGNOSIS (Intelligent Parkinson eaRly detectiOn Guiding NOvel Supportive InterventionS) testează primul său produs în Grecia, Germania, Portugalia și Regatul Unit.

Cum funcționează aplicația?

Lansată în 2017, aplicația mobilă iPrognosis colectează non-intruziv date comportamentale obținute din interacțiunea naturală a utilizatorilor cu smartphone-uri sau alte dispozitive inteligente. Scopul este de a capta informații care ar putea fi legate de simptomele timpurii ale bolii Parkinson.

Aplicația poate colecta date vocale în timp ce utilizatorii vorbesc la telefon, pot măsura stabilitatea atunci când oamenii își țin dispozitivele, precum și măsura modul în care utilizatorii tastează pe tastatura aplicației.

Citește și: Conferința Națională Alzheimer 2021, Ediția a 11-a

Informații despre distanța parcursă, expresiile faciale din fotografii și conținutul emoțional din mesaje text pot fi, de asemenea, utilizate în evaluarea finală.

Având în vedere datele sensibile pe care trebuie să le acceseze aplicația, confidențialitatea utilizatorului este o prioritate. Aplicația utilizează date criptate și înlocuiește numele utilizatorului cu un ID codat. În acest fel, utilizatorii nu trebuie să facă modificări atunci când își folosesc dispozitivele inteligente.

Utilizarea aplicației pe ceasuri inteligente sau benzi de fitness are avantaje suplimentare. Asta pentru că, spre deosebire de telefoane, oamenii poartă de obicei aceste dispozitive pentru o perioadă mai lungă de timp și sunt capabili să capteze mai multe date despre activitatea fizică. Senzorii de ritm cardiac și temperatura pielii dispozitivelor pot fi, de asemenea, utilizați pentru a monitoriza calitatea somnului, întrucât tulburările de somn sunt un semn precoce al Parkinsonului.

Citește și: La Cluj se va construi singurul Centru de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie din Nord-Vest

Până în aprilie 2018, peste 740 de europeni au descărcat aplicația pe smartphone-urile lor, pe ceasurile inteligente sau pe benzile de fitness. Până în prezent, au fost colectate aproximativ 90 GB de date.

Cercetătorii folosesc acum aceste informații pentru a dezvolta algoritmi de învățare automată care pot detecta modificările comportamentale legate de Parkinson. Atunci când datele colectate indică comportamentul Parkinson, aplicația recomandă utilizatorilor să meargă la medic pentru a fi consultați. Apoi utilizatorii pot alege dacă intră în a doua etapă de detectare.

Cum au reacționat utilizatorii?

Până în prezent, feedback-ul primilor utilizatori a fost pozitiv. Un chestionar pus la dispoziția utilizatorilor a confirmat că aplicația nu schimbă funcționarea normală a unui smartphone și utilizatorii au raportat, de asemenea, că au nevoie de puțină asistență la configurarea aplicației.

În chestionar, respondenții au subliniat, de asemenea, importanța păstrării informațiilor transparente și actualizate cu privire la protecția vieții private, precum și a sensibilizării profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la aplicație, pentru a asigura includerea acestora în aceste procese experimentale pentru a detecta Parkinsonul devreme.

Citește și: Pandemic Controller, platforma prin care medicii de familie monitorizează pacienții Covid-19

Conform acestui chestionar, aplicația a fost mai bine acceptată în Grecia și Marea Britanie decât în ​​Germania și Portugalia. Respondenții germani au fost, de asemenea, mai ezitați în ceea ce privește capacitatea proiectului de a se asigura că datele lor au fost protejate și de a oferi îndrumările necesare persoanelor cu vârsta peste 40 de ani cu privire la modul de utilizare și instalare corectă a aplicației.

În cele din urmă, obiectivul proiectului este de a proiecta intervenții care, împreună cu medicii, pot ajuta pacienții să își mențină calitatea vieții.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment