Demontarea a 8 mituri legate de asistenții medicali

Demontarea a 8 mituri legate de asistenții medicali

Asistenții medicali au un rol vital în îngrijirea medicală. Ei sunt cei care oferă sprijin pacienților, promovează sănătatea și ajută la prevenirea bolilor și ajută la îngrijirea persoanelor bolnave de toate vârstele. 

În pofida rolului lor important, asistenții se lovesc de multe prejudecăți, de multe ori din cauza necunoașterii domeniului de activitate sau a stereotipurilor perpetuate în societăți. 

În România, mulți dintre asistenții medicali se confruntă cu probleme legate de mituri de această meserie. În cadrul acestui articol veți afla despre cele mai întâlnite mituri legate de asistenții medicali, dar și despre cum este, de fapt, situația.

Mitul 1 – Asistenții nu au putere de decizie

Aceasta este una dintre cele mai întâlnite prejudecăți, aceea conform căreia medicii iau toate deciziile, iar asistenții medicali sunt doar executanții indicațiilor date de medici. 

Asistentul și medicul formează o echipă și nu este în niciun caz vorba despre o relație de subordonare. Dimpotrivă, medicii se așteaptă ca asistenții medicali să fie mai autonomi și să ia decizii sau să facă recomandări pentru îngrijirea pacientului. Acest lucru le permite medicilor să se ocupe de mai mulți pacienți, în timp ce asistenții oferă evaluări medicilor cu privire la modificările stării pacientului. 

În anumite situații, asistenții sunt cei care iau decizii importante legate de schimbarea tratamentului sau a substanței dacă aceasta nu dă rezultatele potrivite, dacă medicul nu poate fi contactat sau are, de asemenea, altă urgență.

Citește și 8 motive pentru care să îți dorești un job de asistent medical

Mitul 2 – Asistenții sunt doar femei

Chiar dacă în trecut era văzută drept o meserie pentru femei și în principal femeile sunt cele care ocupă cele mai multe posturi, atât în unitățile medicale de stat, dar și în cele private, piața muncii este într-o continuă schimbare. Așa cum femeile sunt tot mai numeroase în meserii considerate anterior ca fiind unele pentru bărbați, la fel se întâmplă și în cazul asistenților – tot mai mulți bărbați aleg această meserie. În România nu există o statistică recentă în ceea ce privește repartizarea în funcție de gen, dar la o simplă interacțiune cu un spital, fiecare dintre noi poate vedea că în echipele medicale sunt își fac loc tot mai mulți bărbați asistenți.

Numărul scăzut al bărbaților în această meserie este din cauza unei percepții negative la nivelul societăților, cariera de asistent medical fiind considerată una eminamente feminină. Asistența a fost considerată o sarcină femeiască, asociată cu îngrijirea copiilor sau a bătrânilor.

Schimbarea mentalităților nu se face de azi pe mâine, dar cu siguranță asistenții sunt acum atât femei, cât și bărbați.

Citește și De ce meseria de asistent medical este potrivită pentru bărbaţi

Mitul 3 – Tehnologia face totul mai ușor

Majoritatea meseriilor au fost schimbate de evoluția tehnologiilor. Meseria de asistent nu mai seamănă cu cea practicată acum 50 de ani. Totul este modern, cu aparate performante și cu tratamente revoluționare ori substanțe care reduc drastic mortalitatea. 

Cu siguranță sunt anumite facilități pe care tehnologia le oferă, dar această meserie este una care presupune multă interacțiune cu pacienții și sarcini de asistare și consiliere a pacienților. Mult din timpul petrecut la serviciu de către asistenți constă în interacțiune, consiliere și măsuri de prevenție a infectărilor de orice fel. Multe lucruri s-au schimbat, dar principiile rămân aceleași.

Programele de monitorizare a tratamentelor ori a medicamentației pacienților ajută la o mai bună organizare și la scăderea riscurilor, dar atenția asistenților trebuie să rămână la fel de mare.

Mitul 4 – Există o singură specializare

Acest mit nu ar putea să fie mai departe de adevăr. Așa cum medicii se specializează în anumite domenii, la fel este și în cazul asistenților medicali. 

În România există mai multe specializări, și anume asistent medical generalist, asistent medical de farmacie, asistent medical balneofiziokinetoterapie (BFKT), asistent medical radiologie și asistent medical laborator.

Pe scurt, vom prezenta cu ce se ocupă fiecare tip de asistent:

Asistentul medical generalist este specialistul care efectuează investigațiile clinice, dar și cele paraclinice uzuale, programează pacienții pentru investigațiile de specialitate. Totodată, sarcinile sale cuprind și completarea documentelor de evidență a medicamentelor, asigurarea condițiilor necesare desfășurării tratamentelor și recoltărilor, precum și sterilizarea  instrumentelor și a materialelor, administrarea medicamentelor și a materialelor consumabile.

Asistenții medicali generaliști pot alege să urmeze cursuri de specializare în: radiologie și imagistică medicală, laborator, nutriție și dietetică, balneofiziokinetoterapie, igienă și sănătate publică.

Asistentul medical de farmacie asistă farmacistul licențiat, și are sarcini precum numerotarea tabletelor, etichetarea medicamentelor. Totodată acesta are sarcini de casier, inventariază stocurile, distribuie medicamente, verifică dacă informațiile prescrise sunt corecte, dar și altele.

Asistentul medical de radiologie se ocupă cu programarea pacienților pentru investigații, asistă medicul la examenele radiologice, pregătește pacienții pentru examenele radiologice, prepară materialele necesare examinării și asigură condițiile de igienă din cabinetul/secția de radiologie.

Asistentul medical balneofiziokinetoterapie (BFKT) se ocupă cu efectuarea tratamentelor de termoterapie, electroterapie, masaj, reflexoterapie, efectuează proceduri de fizioterapie, evaluează bilanțul articular și muscular al pacienților, dar și alte sarcini.

Asistentul medical de laborator are drept obiect de activitate analiza probelor provenite de la pacienți, asigură protecția împotriva contaminării acestora, recoltează probe, utilizează aparatura de laborator, aprovizionează laboratorul cu materiale și substanțe necesare, programează pacienții pentru investigații.

Citește și Tot ce trebuie sa stii despre meseria de asistent medical 

Mitul 5 – Asistenții sunt subordonații medicilor

Adesea întâlnită, această generalizare a fost perpetuată și cel mai mult invocată în cadrul filmelor și a serialelor. Deși ocazional asistenții acordă ajutor medicilor, munca lor este una indispensabilă în procesul de acordare a asistenței medicale. 

Asistenții sunt cei care monitorizează pacienții ce li sunt alocați și le furnizează acestora numeroase informații pentru îngrijirea proprie după ce părăsesc spitalul ori clinica unde sunt internați. 

Asistenții medicali nu le raportează altor medici sau cadre medicale, ci altor asistenți care lucrează în posturi superior ierarhice. 

Mitul 6 – Asistenții nu pot cere îndrumări

Pentru că asistenții medicali sunt cei care asigură majoritatea actelor medicale la patul pacientului, ei sunt cei care au cea mai mare interacțiune și care se află deseori în situații în care trebuie să ia decizii pe moment. Cu toate acestea, nu le pot ști pe toate, indiferent de natura jobului sau a specializării. 

Pentru că este vorba, uneori de decizii de care depinde viața pacienților, asistenții sunt sfătuiți să întrebe atunci când nu sunt siguri de ce pas să urmeze.

Mitul 7 – Jobul de asistent medical este ușor și oricine îl poate face

Slujba de asistent medical nu este în niciun caz ușoară. O zi tipică presupune rezolvarea a numeroase probleme, iar multe dintre sarcini complicate necesită atât concentrare, dar și efort fizic. Pe lângă faptul că sunt în picioare pentru majoritatea zilei, cu puțin timp pentru pauze, asistenții medicali sunt, de asemenea, expuși la boli, substanțe chimice și situații dificile ale pacienților. 

Pentru a fi buni la meseria lor, asistenții trebuie să fie pasionați de grija celorlalți, să aibă abilități de comunicare impecabile și, cel mai important, trebuie să aibă compasiune și empatie pentru pacienți , dar și curaj atunci când trebuie să transmită vești proaste familiilor pacienților.

Citește și Cele mai comune 8 întrebări pe care le primește un asistent medical în timpul unui interviu

Mitul 8 – Asistenții sunt mai puțin inteligenți decât medicii

Mulți oameni consideră, în mod eronat, faptul că asistenții sunt doar persoane care nu au putut ajunge medici. Acest lucru nu ar putea fi mai greșit. Ei au o pregătire riguroasă dobândită în timpul facultății.

Majoritatea asistenților urmează o facultate de patru ani, completată apoi de un masterat și specializarea dorită. Ei au o vocație și sunt dedicați meseriei lor, iar empatia și dorința de a ajuta nu se traduc printr-o inteligență mai scăzută.

Asistenții sunt profesori, efectuează cercetări, publică lucrări în jurnalele de specialitate, pun diagnostice pacienților, participă la intervenții chirurgicale, tratează bolile, administrează medicamente și multe altele. 

Concluzie

Multe dintre miturile despre anumite categorii de profesioniști pot fi perpetuate foarte ușor prin intermediul culturii urbane și a serialelor îndrăgite de toată lumea. Cu toatea acestea, la o simplă vizită în spital, clinică, laborator sau cabinet stomatologic putem vedea că asistenții sunt extrem de competenți, empatici, plini de energie și mereu gata să sară în ajutorul pacienților. 

Asistenții medicali sunt extrem de importanți, iar rolurile lor sunt indispensabile în materie de îngrijire medicală. Pentru a-i ajuta să fie mai buni profesioniști cele mai bune metode sunt înlăturarea stereotipurilor și încurajarea cât mai multor bărbați să își asume un astfel de job.

Despre Autor

Violeta Dan

Entuziastă, neobosită visătoare și cititoare avidă. Sunt o admiratoare a poveștilor bine spuse, a celor care inspiră, motivează, aduc plus valoare și o viziune nouă, dar care sunt bine documentate și splendid realizate.

Facebook Comment